Menu Zavřít

Zeman v bulváru zpochybňoval nestrannost policie. Tuhý che důkazy

27. 8. 2017
Autor: čtk

Miloš Zeman „chce věřit“ tomu, že za žádostí o vydání představitelů ANO Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání není ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Záležitost podle něj nezvládli podřízení policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Ten prezidenta vyzval, aby sdělil konkrétní poznatky ke konkrétním policistům Generální inspekci bezpečnostní sborů. Zeman dříve řekl, že policejní žádost načasovaná dva měsíce před volbami v něm budí podezření ze zneužití policie pro politické účely.

Zeman v rozhovoru pro bulvární deník Blesk poznamenal, že chce věřit, že to není Chovanec, kdo za načasováním podání žádosti před volbami stojí, ale „nějaká nižší šarže“. Řekl, že šéfa policie Tuhého si velmi váží a že situaci nezvládli někteří jeho podřízení. Podotkl, že když je někdo neschopný, je potřeba ho vyměnit.

Chovanec v pátek na Zemanovo obvinění policie reagoval slovy, že Zeman se při pochybnostech může obrátit na Bezpečnostní informační službu (BIS) nebo požádat o svolání Bezpečnostní rady státu. Prezident dnes řekl, že nevidí důvod, proč by to dělal.

Tuhý v prohlášení napsal, že pokud má Zeman konkrétní poznatky ke konkrétním policistům, ať se s nimi obrátí přímo na něj nebo na Generální inspekci bezpečnostnch sborů (GIBS). „Oceňuji, že se pan prezident dosud stavěl proti politizaci policie a pevně věřím, že tento postoj bude zastávat i nadále,“ dodal Tuhý.

Relevantní důkazy i pravověrné babišovce možná proberou ze sna:

Pilník v koblize. Babišovi láme vaz „banalita“ Čapí hnízdo

 Svatba Andreje a Moniky Babišových


Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Farmou Čapí hnízdo od sklonku roku 2015. Firma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu.

MMF24

Babiš na loňské mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Faltýnek v Agrofertu od roku 2001 pracoval v manažerských funkcích. V rozhodné době byl místopředsedou představenstva holdingové firmy ZZN Pelhřimov, která farmu ovládala.

Přečtěte si také:

Centrála proti zločinu začala v prvním roce řešit 361 kauz, ve třetině padlo obvinění

Tři úředníci z ministerstva průmyslu prý připravili stát o miliardy. Policie je chce obžalovat


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).