Menu Zavřít

Zelená zpomaluje. Obnovitelné zdroje pokrývají jen šestinu spotřeby EU

19. 12. 2017
Autor: ekolist.cz

V zemích Evropské unie pokrývají obnovitelné zdroje energie 16,9 procenta celkové spotřeby. Podíl zelených zdrojů na energetice kontinentu v posledních letech prakticky přestal růst. Závazkem pro rok 2020 je 20procentní podíl.

Nejčerstvější údaj Evropské agentury pro životní prostředí se vztahuje k roku 2016. Oproti roku 2015 podíl obnovitelných zdrojů na energetickém mixu stoupl o 0,2 procentního bodu.

V případě Česka došlo v roce 2016 k meziročnímu růstu o 0,4 procentního bodu z 15,3 na 15,7 procenta, což Česko řadí na 17. místo v rámci evropské osmadvacítky, přesně mezi Francii a Německo. Energetika Německa, tak často zmiňovaná kvůli důrazu na obnovitelné zdroje, zůstává závislá na konvenčních palivech. Podíl větrných, vodních a slunečních elektráren se meziročně zvýšil nepatrně ze 14,59 na 14,67 procenta.

Jak jsme na tom:

 Podíl obnovitelných zdrojích na celkové spotřebě v zemích EU Podíl obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě v zemích EU

Na čele aktuální statistiky se drží Švédsko s 54,2procentním podílem obnovitelných zdrojů. Na druhém místě je Finsko s podílem 39,7 procenta. Na opačném konci tabulku uzavírá Lucembursko s 5,2 procenta, těsně před ním se nachází Nizozemsko s 5,8 procenta.

Zpráva upozorňuje, že význam ekologicky šetrného získávání energie je nadále prioritou EU s tím, že celková spotřeba energie na kontinentu v uplynulých dvou letech rostla. Cílem evropské unie pro rok 2020 je získávat 20 procent energie z obnovitelných zdrojů. Na Česko přitom v rámci této strategie přijaté direktivou z roku 2009 připadá podíl 13 procent. Praha tak již má splněno.

EBF24

Dále čtěte:

Přeplacené bioplynky. Ministerstvo a energetická inspekce chystají kontroly

Antiatomové Rakousko se radikalizuje. Chce trestat za jádro a kontrolovat české elektrárny

Ekologická těžba kryptoměn: Rakušané chtějí využít hydroelektrárnu

Vizualizace projektu HydroMiner.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).