Menu Zavřít

Ekologická těžba kryptoměn: Rakušané chtějí využít hydroelektrárnu

29. 11. 2017
Autor: hydrominer.org

Vídeňský startupový projekt HydroMiner nabízí zelenou alternativu těžby kryptoměn, jež se stává s nárůstem jejich ceny stále populárnější, tudíž i energeticky náročnější. Stroje mají být přímo napájeny elektřinou z vodních elektráren.

S popularitou kryptoměn přichází také odvrácený aspekt, a tím je jejich energeticky náročná těžba. Podle britské organizace PowerCompare už letos těžba spotřebovala více energie než spotřebuje za rok celé Irsko či 158 jiných zemí, zejména afrických.

Země (oranžově), které spotřebují ročně méně elektřiny než globální těžba bitcoinů:

Energetická náročnost těžby bitcoinů

V Rakousku nabízejí udržitelné řešení, jímž je napojení strojů pro těžení kryptoměn přímo na hydroelektrárnu. Pojekt HydroMiner už má za sebou ICO (Inicial Coin Offering), kterého se zúčastnilo 3800 zájemců, a vybral 8 tisíc etherů (82 milionů korun). Pro účastníky ICO se má těžba spustit v únoru 2018.

Tvůrci projektu jsou podle svých slov schopni snížit cenu za kilowatthodinu z běžné ceny v Rakousku okolo 15 centů na 4 eurocenty. Těžební počítače jsou umístěny v nákladních kontejnerech přímo u vodních elektráren Waidhofen a Schönberg na řece Ybbs, vysvětlila ředitelka projektu Nadine Damblonseienová.


Těžba kryptoměn není jen pro vyvolené. Čtěte, jak na to:

Jak těžit kryptoměny? Vstupní investice není tak vysoká, jak se může zdát

kryptoměny (ilustrační foto)


Těžit se má kromě bitcoinu také ethereum a zcash. V jednom kontejneru se podle ní nachází 1152 grafických procesorů GPU. „Chceme hrát průkopnickou roli ve využití obnovitelných zdrojů energie. Těžit měny šetrně k životnímu prostředí, ale přitom ziskově,“ řekla serveru futurezone.de Damblonseienová.

Jako příklad energetické náročnosti těžby dnes lukrativních kryptoměn může sloužit jeden z největších bitcoinových dolů v Číně. Denně za elektřinu zaplatí v přepočtu 850 tisíc korun. Relativně nízké ceny elektřiny v Číně jsou také důvodem, proč se většina kryptoměn těží právě tam.


Jak se těží v Číně bitcoiny:

Dobývají digitální zlato. Čínští těžaři bitcoinu vydělají dvojnásobek minimální mzdy

Bitcoinový důl v Číně. Ilustrační foto.


Server digiconomist odhadl, že za rok se spotřebuje na těžení bitcoinů 30 terrawatthodin elektřiny. Irská republika spotřebuje za rok 25 TWh elektrické energie. To by podle britského deníku Guardian znamenalo, že energetické nároky těžba bitcoinů je pětkrát převyšují výkon největší větrné farmy v Evropě London Array v ústí Temže, jež má instalovanou kapacitu 630 MW.

Celkem pak spotřeba elektřiny na těžbu bitcoinů činí 0,14 procenta celosvětové spotřeby elektřiny. Podobně je na tom i energetická náročnost druhé nejrozšířenější měny ethereum.

Globálně činí příjmy z těžby bitcoinů 8,5 miliardy dolarů (182 miliard korun). Náklady se odhadují na 1,5 miliardy dolarů (32 miliard korun).

BRAND24

Dále čtěte:

Hrozba pro Bitcoin: kvantové počítače jej mohou prolomit

Zapomeňte na bitcoin. V kurzu je kryptoměna drogových dealerů

Těžba kryptoměn spotřebuje víc elektřiny než středně velké státy

Převálcuje bitcoin. Poznejte novou měnu ethereum

 Ethereum, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).