Menu Zavřít

Zájem o úvěry u stavebních spořitelen rapidně roste, lidí si půjčují větší částky

8. 10. 2018
Autor: Archiv MF

Stavební spořitelny poskytly letos do konce září úvěry za 54,2 miliardy korun. To je meziroční růst o 23 procent. Lidí si přitom půjčují stále větší částky, protože počet nových úvěrů meziročně poklesl.

„Hodnota průměrného úvěru roste prakticky trvale. Vysoká dynamika loňského a letošního roku vyplývá z rostoucí výhodnosti stavebního spoření pro financování nákupu nemovitosti. Zatímco hypotéky již přešplhaly 2,5procentní hranici úrokové sazby v prvním pololetí letošního roku, stavební spoření drží sazby úvěrů zajištěných nemovitostí zhruba o 0,2 až 0,3 procentního bodu níže,“ uvedl tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Lidé rovněž mají větší zájem o nové smlouvy o stavebním spoření, vyplývá z výsledků. Celkem letos uzavřeli zhruba 326 tisíc nových smluv, což je meziroční nárůst o 16 procent.

Stavební spoření je podle Šedivého v současnosti v dobré kondici, když roste zájem o úvěry i spoření a optimistický je podle něj i výhled do budoucna. Asociace čeká, že letos objem úvěrů bude zhruba 62 miliard korun. Loni to bylo podle údajů ministerstva financí 55,3 miliardy korun. Ještě větší růst očekává asociace u nových smluv. Jejich počet by měl letos činit zhruba 500 tisíc. Loni to bylo zhruba 426 tisíc.


Přečtěte si:

Kysilka: Roboti v bankách převezmou řadu činností

 Pavel Kysilka


Opatření ČNB z počátku října v souvislosti s poskytováním úvěrů zajištěných nemovitostí platí podle asociace pro hypoteční banky a stavební spořitelny rovnocenně. Nicméně u stavebních spořitelen se opatření projevuje ve vyšším zájmu klientů o spoření. „Úpory jsou totiž dnes nutnou podmínkou také pro získání hypotéky. Výhody desetiletími prověřeného principu stavebního spoření tak dnes jednoduše opět vystupují do popředí,“ uvedl Šedivý.

ČNB od října vyžaduje, aby dluh žadatele o úvěr nově nepřekročil devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Žadatel by měl současně na splátku dluhu vynakládat nejvýše 45 procent svého měsíčního čistého příjmu. Centrální banka již loni v dubnu doporučila bankám neposkytovat hypotéky nad 90 procent ukazatele LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy) a omezit i hypotéky nad 80 procent.

Objem poskytnutých úvěrů leden-září 2018
Spořitelna Úvěry objem (v mil. Kč) Úvěry objem (v mil. Kč) Celkem smluv (v tis.)
ČMSS 21 390 24 1326
SSČS 9391 32 535
Modrá pyramida 10 369 - 0,4 533
Raiffeisen stavební spořitelna 11 716 50 552
Wüstenrot 1406 - 9 370
Celkem 54 272 23 3316

Zdroj: Stavební spořitelny

BRAND24

Přečtěte si také:

Invaze půjček z Pobaltí. Poskytovatelé úvěrů v Česku mají pestrou vlastnickou strukturu

Konec lichvy? Ještě ne. Některé firmy se naučily zákon o spotřebitelském úvěru obcházet

Šéf Wüstenrotu Pupala: Na hypotéku nově nedosáhne maximálně desetina žadatelů

50 tisíc migrantů. Hypotéku letos refinancuje rekordní počet Čechů

 ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).