Menu Zavřít

Smrtonosný vyškovský trojúhelník

30. 7. 2018
Autor: Euro

Pokud má česká armáda tajemné místo, pak je to, zdá se, posádka v Dědicích u Vyškova. Od předloňského podzimu tam zemřeli dva vojáci a třetího dělilo od smrti jen pár milimetrů.

K práci v ozbrojených silách riziko smrti patří. A české vojsko není počtem tragických událostí nijak výjimečné. Ostatně stačí se vrátit před rok 1989 a pročítat tehdejší statistiky, kdy se v Československé lidové armádě a během základní vojenské služby umíralo mnohem častěji než dnes.

To ale nemění nic na tom, že zranění, nebo dokonce smrt, je pořád velkým strašákem a varováním. O to víc, když se opakuje – v relativně krátké době – na jednom místě. A přesně to se nyní děje v jihomoravské posádce Dědice u Vyškova, kudy musí projít každý nový příslušník armády.

Případ číslo 1, říjen 2016. Do baru v centru města si sednou dva vojáci, popíjejí, alkoholem zmožený sedmadvacetiletý Lukáš Š. pak podle svědků prohlásí, že má „včeličky pro všechny přítomné“ a kamaráda střelí svou pistolí ze vzdálenosti jednoho metru do hrudníku. Ten zázrakem přežije, ale podle lékařů jej od smrti dělilo jen několik milimetrů.


Armáda chce navýšit počet vojáků. Noví rekruti se zaměří i na kybernetiku

Slavnostní vojenská přísaha


Případ číslo 2, září 2017. Třiačtyřicetiletý nadporučík M. H. si do sklepa vojenské ubytovny přinese granát, který chce se svým kolegou rozebírat, čímž porušuje veškeré předpisy. Granát však vybuchne a nadporučíka zabije.

Případ číslo 3, červenec 2018. Nemocnice přijímá šestadvacetiletého desátníka M. V. z Vyškova se střelným poraněním hlavy, jde o tak vážný úraz, že mladý muž po několika hodinách umírá. Věc nyní vyšetřuje Vojenská policie.

Tyhle tragédie – ač velmi rozdílné – silně poznamenávají pověst vyškovské posádky, která se prioritně zaměřuje na výcvik mladých rekrutů. Asi nehrozí, že by se z Vyškova stal podobný strašák, jako byly kdysi pro „záklaďáky“ Janovice nad Úhlavou, nicméně je zjevné, že se děje něco nenormálního.

CIF24

Každý, kdo nastupuje k ozbrojeným silám, se musí smířit s tím, že jeho práce nese riziko ohrožení zdraví či života. Když k tomu ale dojde – opakovaně – za vraty základny, rojí se mnoho a mnoho otázek. Je cosi shnilého ve státě vyškovském?

Přečtěte si další komentáře Ondřeje Stratilíka:

Kůň, či Zeman?

Vtipů netřeba. Babišovy dámy se zesměšňují samy

Když si Šlechtová lehala, postel už hořela

Jak si Martin a Karla dělali z obrany dort

Karla na torpédu

Pirát, co v zásadě mluví z cesty

Ještě větší blábol, než jsme čekali

Stropnický přiznal, že na to nemá. Pozdě

Karla + Miloš = Velká světová láska

Květnové osvobození generála Bečváře

Dá Babiš obranu, nebo zahraničí?

Ovčáčkova nová fronta

ANO skrouhne vojáky o 124 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).