Menu Zavřít

Petr Hannig: věčný kandidát

7. 11. 2017
Autor: čtk

Hudebník Petr Hannig svou kandidaturu ohlásil letos v červenci. Pro nadcházející volbu hlavy státu sehnal 20 poslaneckých podpisů. Hannigovy šance jsou minimální. Z opakovaných neúspěchů u voličů si ale zakladatel strany Rozumní mnoho nedělá a znovu se uchází o jejich přízeň.

Úspěšný hudebník a neúspěšný politik Petr Hannig se narodil 20. ledna 1946 v Ústí nad Labem. Absolvoval střední umělecko-průmyslovou školu v Turnově a pražskou konzervatoř (obory varhany, dirigování a skladba). Studia zakončil na Hudební akademii múzických umění (HAMU), kde absolvoval skladbu.

Dlouhá léta působil jako redaktor Československého rozhlasu a od 60. let měl svou kapelu Maximum Petra Hanniga. V 80. letech patřil k vlivným postavám tuzemské populární hudby. Od 90. let začal podnikat, v roce 1994 založil hudební vydavatelství Maximum, které řídí dodnes.

Jako hudebník a producent spolupracoval s řadou zpěváků a umělců. Objevil například Lucii Bílou, pro kterou napsal hit Neposlušné tenisky, nebo její kolegy Stanislava Procházku mladšího, Jakuba Smolíka či Petru Černockou. Působil také jako producent a skladatel, ceněná je například deska Michala Prokopa a skupiny Framus Five Město Er, na které se podílel jako skladatel nebo aranžér.


Vše o volbě prezidenta čtěte v rubrice Prezidentské volby 2018


O vstup do politiky se pokoušel několikrát. Založil Stranu zdravého rozumu, která dnes působí pod názvem Rozumní, a od roku 2002 pravidelně kandiduje ve volbách do Sněmovny či Senátu. Loni při kandidatuře do Senátu v Praze 11 získal 2,3 procenta hlasů, jeho strana v letošních sněmovních volbách dostala 0,72 procenta hlasů.

Od roku 1989 je vdovec, jeho syn Jan žije v USA, kde přednáší na vysoké škole.

Podporu pro svou účast ve volbách získal od končících i nových poslanců z několika politických stran. Jeho kandidaturu podpořila také krajně pravicová strana Národní demokracie Adama B. Bartoše, který čelí obžalobě z popírání a schvalování genocidy, podněcování nenávisti a hanobení národa. Bartoš byl také na kandidátce strany Rozumní.

Hannig chce podle svých slov navazovat na politiku současného prezidenta Miloše Zemana, voličům ale chce nabídnout jinou formu chování.

EBF24

Prezidentské volby 2018: kdo kandiduje

Inaugurace Miloše Zemana

Čtěte profily dalších kandidátů:

Jiří Drahoš: akademický kliďas

Pavel Fischer: diplomat a výzkumník

Marek Hilšer: zastánce slabých

Michal Horáček: černý kůň

Jiří Hynek: bezpečnost především

Vratislav Kulhánek: celoživotní manažer

Mirek Topolánek: vstane Fénix z popela?

Miloš Zeman: poslední velikán


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).