Menu Zavřít

Varufakis radí Tsiprasovi: odepsat dluhy a odejít z eurozóny

7. 2. 2017
Autor: ČTK/AP/Markus Schreiber

Janis Varufakis se proslavil jako neústupný ministr financí v levicové vládě premiéra Alexise Tsiprase. Po šesti měsících ve funkci, kdy jednal o restrukturalizaci dluhu, v létě 2015 rezignoval. Nyní na dálku radí řeckému premiérovi, aby země odešla z eurozóny.

O Řecku, které bylo námětem zpravodajství prvních šest měsíců roku 2015, než se země dohodla s věřiteli na dalším záchranném balíčku, se začíná opět mluvit. Mezinárodní měnový fond (MMF), uvedl, že zadlužení Řecka je dlouhodobě neúnosné.

Bývalý ministr financí Janis Varufakis nyní premiérovi Tsiprasovi vzkázal, že by Řecko mělo opustit eurozónu. Přísná pravidla věřitelů, zejména ohledně primárního přebytku rozpočtu (tedy bez nákladů na obsluhu státního dluhu), zemi ekonomicky dusí. Požadavek přebytku je stanoven na 1,5 procenta HDP do roku 2018. Pak by měl dosahovat výše 3,5 procenta, podle části MMF to je ale nereálný požadavek.

Paralelní platební systém

Řecký ekonom s australským pasem, který se zabývá teorií her, je pro vytvoření paralelního platebního systému v Řecku a jednostrannou restrukturalizaci (míněno odepsání) dluhů vůči Evropské centrální bance (ECB). Podle něj je třeba otočit se k věřitelům zády, uvedl portál keeptalkinggreece.com.

Kolik dosud stála finanční záchrana Řecka
240 mld. eur – první dva balíčky od roku 2010 až 2015
86 mld. eur – třetí balíček od roku 2015 do roku 2018
Více na cs.wikipedia.org/wiki/Dluhová krize v Řecku

„Tyto dva kroky jsou jedinou možností, jak zabránit dalším ústupkům ze strany premiéra Tsiprase v krátkodobém horizontu a Schäubleho plánu v dlouhodobém horizontu,“ míní levicový ekonom.

Tvrdí, že německý ministr financí Wolfgang Schäuble se snaží tvrdými podmínkami Řecko vyčerpat do té míry, že Řekové požádají sami o odchod z eurozóny. Proto bude lepší odejít z eurozóny co nejdříve.

Schäuble přitom kritizuje Řeky, že nedodržují stanovená pravidla vůči věřitelům, k nimiž se zavázaly v roce 2015.

Řecká ekonomika se postupně zotavuje z propadu v roce 2012:


zdroj: tradingeconomics.com

Roztržka v německé vládě

Německý deník Handelsblatt upozornil na roztržku ve vládě Angely Merkelové kvůli přístupu k Řecku. Současný ministr zahraničí Sigmar Gabriel na začátku ledna ještě jako ministr průmyslu napsal dopis kancléřce Merkelové, ve kterém ji žádal o mírnější postoj ke středomořské zemi.

Kritizoval přístup Schäubleho, jenž trvá na současných podmínkách a není ochoten hovořit o restrukturalizaci dluhu a přiblížit se názorům MMF. Na druhou stranu řecký premiér stále nesplnil některé požadavky na reformy řecké ekonomiky a podle řeckého deníku Ta Nea se vrací „noční můra grexitu“.

Fakticky se jedná o opouštění eurozóny, po kterém volá Varufakis. Dlouhodobě označuje finanční pomoc eurozóny za toxickou. Návrat k drachmě začíná požadovat i část členů Syrizy, upozornil deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. A mnoho Řeků už je z rozpočtových škrtů unaveno.

WT100

V létě 2015 v rámci třetího záchranného programu země eurozóny poskytly Řecku 86 miliard eur. Nyní se jedná o nové dohodě s řeckou vládou, která by měla začít fungovat od poloviny roku 2018. MMF své případné zapojení do programu pomoci podmiňuje dalšími ústupky.

Čtěte dále:

Rozzlobená eurozóna. Řecko plánuje přilepšit před Vánoci penzistům

Řecká ekonomika roste nejrychleji za osm let. Příští rok slibuje výrazné oživení

10 nejzadluženějších zemí světa: o překvapení není nouze


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).