Menu Zavřít

V Česku vznikne 500 nových „pump“ pro elektromobily

16. 1. 2017
Autor: Anna Vacková, Mladá Fronta

Stát chce zlepšit podmínky pro elektromobilitu. Výstavbu dobíjecích stanic podpoří 900 miliony korun z evropských peněz.

Pomoct rozvoji elektromobilů v Česku má nová hustá síť dobíjecích stanic, kterou podpoří ministerstvo dopravy z evropských peněz. „Čekáme na rozhodnutí Evropské komise. Rádi bychom, aby program byl spuštěn už na jaře 2017. Prostředky na dobíjecí stanice byly stanoveny ve výši 900 milionů korun,“ říká mluvčí ministerstva Zdeněk Neusar.

Do pěti lety by tak měla vzniknout páteřní síť 500 takzvaných rychlodobíjecích stanic, hlavně ve městech a na dálničních a silničních odpočívkách. Kromě toho se počítá se vznikem 800 běžných dobíjecích bodů v obchodních a zábavních centrech, na záchytných parkovištích a veřejných parkovacích stáních.

Cena za vybudování dobíjecí stanice je u běžných „pomaludobíjecích“ stanic (o výkonu do 22 kilowattů) kolem 200 tisíc až 300 tisíc korun, u rychlodobíjecích stanic (výkon do 50 kilowattů) se jedná o rozmezí kolem 1,5 milionu až dva miliony korun. I na rychlonabíječkách však musí auto stát desítky minut, aby se nabilo. Výjimkou jsou znovu majitelé vozů Tesla, kteří mohou u nabíjecích stanic Supercharger plnit šťávu s výkonem až 135 kilowattů.

V Česku jsou ale superchargery jen na jediné stanici u Humpolce, kterou provozuje firma E.ON. Americká Tesla, nejprogresivnější hráč v elektromobilitě, však už vyvíjí další generaci nabíječek, která nabídne výkon přes 350 kilowattů.

Celý článek čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vychází 16. ledna. V elektronické verzi ke stažení na www.alza.cz/euro.

BRAND24

 Titulní strana Euro 03/17


Dále čtěte:

Bezplatné ježdění končí. Majitelé vozů Tesla budou za dobíjení platit

E5 a B7. Na českých pumpách se objeví nové značení paliva

V Česku je už 140 stanic na CNG, ročně přibývají třetinovým tempem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).