Menu Zavřít

V Česku je už 140 stanic na CNG, ročně přibývají třetinovým tempem

3. 1. 2017
Autor: Wikimedia Commons (public domain)

V Česku v současnosti jezdí kolem 16 tisíc vozidel na stlačený zemní plyn (CNG). Letos by jich mělo přibýt dalších čtyři až pět tisíc, meziročně o čtvrtinu více. Ještě rychleji pak roste síť veřejných plnících stanic CNG. Za poslední tři roky se jich otevřelo 100, řidiči jich mají k dispozici už celkem 140. V průměru je v každém kraji kolem deseti stanic, nejvíce ve středních Čechách, nejméně na Liberecku a v Karlovarském kraji.

Statistiku ke konci loňského roku zveřejnil Český plynárenský svaz. Ten předpokládá, že nejpozději během roku 2018 padne v Česku hranice 200 CNG stanic.

Už zkraje roku 2017 se otevřou další CNG plničky například v Náchodě, Turnově, v Těšovicích u Prachatic, Kyjově u Hodonína, další v Havlíčkově Brodu, také v Liberci a Třeboni, staví se také třeba už v Klatovech, ve Znojmě a dalších městech.

Mezi čtyři největší investory do CNG sítě patří firmy Bonett Gas Investment, Vítkovice Machinery Group, innogy Energo a E.ON Energie.

Fakta o CNG
V Česku je v provozu již 140 plnicích CNG stanic, 60 z nich je u tradičních čerpacích stanic
Za tři roky přibylo v Česku 100 nových CNG stanic, 40 z nich jen za poslední rok
Každý rok přibývá v Česku kolem 4 až 5 tisíc CNG vozidel
Během tří let přibylo v ČR i 600 nových bezprašných CNG autobusů, celkem jezdí v asi 50 ti městech již více než 1 tisíc CNG autobusů

Pramen: Český plynárenský svaz

Nová plnicí místa využívají i stávající sítě benzinek a otevírají se na čerpacích stanicích Benzina, MOL, OMV, Shell, Texaco, Total, EuroOil, D oil, Caroil, KaprOil, Marho nebo Kontakt. Aktivní je zejména Benzina, která má CNG stojan už na 30 čerpacích stanicích a uvažuje o dalších 50.

Mimo veřejné stanice si ale dopravní podniky a soukromé společnosti budují své vlastní plnicí CNG stanice v podnikových areálech, podnikatelé si kupují i soukromé menší domácí plničky.

Počet veřejných plnicích stanic v jednotlivých krajích ČR Počet plnících stanic CNG na konci roku 2016 Pramen: Český plynárenský svaz

„Ekologické a úsporné CNG vozy již běžně využívají městské úřady, policie, hasičský sbor, zdravotnická zařízení a další státní instituce. Rychlému růstu počtu CNG vozidel přispívají i pobídky a dotace,“ vysvětluje Jiří Šimek z plynárenského svazu. Některé vozové flotily přepravních společností, jakou má třeba Česká pošta, už mají i více než tisíc CNG vozidel.

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo v Česku výzvu pro kraje a obce. Podpora pro osobní auta na CNG do 3,5 tuny činí 50 tisíc korun. Dalších 10 tisíc korun může být poskytnuto na ekologickou likvidaci starého vozu. Pro žadatele z řad obcí, krajů a jimi řízených organizací je připraveno na CNG vozy celkem 20 milionů korun, tedy pro zhruba 400 CNG automobilů.

Příjem žádostí nyní běží až do 31. března 2017, například město Ostrava již informovalo, že podá žádost na 18 CNG vozidel. Pro příští rok ministerstvo uvažuje, že by mohla být finanční podpora CNG vozidel nastavena i pro soukromá vozidla.

BRAND24

Podle poslední zprávy Navigant Research by v roce 2025 mělo jezdit na světě již 40 milionů CNG vozidel.


Čtěte také:

Škoda Octavia Combi G-TEC: Jeli jsme na CNG Z Prahy do jižního Chorvatska a zpět

Globální spotřeba ropy má růst až do roku 2040


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).