Menu Zavřít

USA navrhly další sankce na KLDR. Omezením exportu by přišla o 22 miliard

5. 8. 2017
Autor: čtk

Spojené státy předložily Radě bezpečnosti návrh na uvalení sankcí na Severní Koreu. Pokud by byly schváleny, přišla by KLDR o zhruba miliardu dolarů (22 miliardy korun) z příjmů z vývozu uhlí, železné rudy, olova a mořských plodů.

Nová opatření mají Pchjongjang přinutit k jednání poté, co 4. července poprvé úspěšně vyzkoušel mezikontinentální balistickou raketu. Americká armáda následně potvrdila, že Severní Korea skutečně odpálila nový druh rakety, kterým je schopná zasáhnout Aljašku.

Severní Korea loni vydělala exportem zboží přibližně tři miliardy dolarů.

Podle diplomata, na něhož se odvolává agentura AP, návrh sankcí rovněž obsahuje zákaz poskytování nových povolení k práci Severokorejcům, což je také jeden ze zdrojů peněz pro režim Kim Čong-una.


Kdo jsou ti, jimž vůdce KLDR skáče do náruče? Čtěte více

 Severokorejský vůdce Kim Čong-un v obklopení nejvěrnějších. Vlevo Stranický prominent Ri Pchjong-čchol


Nová rezoluce by dále mimo jiné rozšířila seznam položek takzvaného dvojího použití, které KLDR nesmí dovážet. Jde o zboží, které lze uplatnit jak v komerční sféře, tak pro vojenské účely.

EBF24

Už sedmá sada sankcí vůči KLDR má rovněž zakázat zakládání jakýchkoli nových společných podniků se severokorejskými firmami. Zakázány by byly rovněž zahraniční investice do již existujících společných podniků.

Přečtěte si také:

Konec nepřátelských akcí a setkání rodin. Jižní Korea nabízí KLDR mírové rozhovory

Poslanci USA schválili nové sankce proti Rusku, Íránu a KLDR


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).