Menu Zavřít

Už jste to podepsal, pane náměstku?

Autor: Euro

Výměnu v čele armádních zbrojířů opodstatní jen bleskový podpis pod miliardovou smlouvu na nové radary MADR.

Ministr obrany si užívá dovolenou. Chápu. A na dotazy neodpovídá. Taky chápu. Takže jediné oficiální vysvětlení, proč se Daniel Koštoval 1. srpna po půl roce vrátil do pozice náměstka ministra pro vyzbrojování, je velmi stručné. A zarážející.

Oba “jeho” kontrakty, kterým se měl od února naplno věnovat v křesle politického náměstka - tedy nákup víceúčelových vrtulníků a mobilních 3D radarů MADR - se prý blíží dokončení, a tak se Koštoval zase může vrátit na vyzbrojování.

Dlužno dodat, že Martin Stropnický věděl, kdy dělat mrtvého brouka. Opozice i koaliční sociální demokracie si totiž na návratu Daniela Koštovala pošmákla. Jeho únorový odchod poslanci vesměs kvitovali s nadějí, že tenhle impuls armádní zbrojení nakopne. Což se skutečně splnilo.

Vyzbrojovací sekce - byť bez plnohodnotného šéfa - působila jako vyměněná. Rozjela výběr osobních terénních vozidel a pásových obrněných transportérů. Všechno působilo díky přístupným testovacím dnům na Libavé a u Vyškova velmi logicky a průhledně. Až se člověk musel ptát, proč podobné srovnávací zkoušky neproběhly i u “Koštovalových” radarů a helikoptér. Ty naopak obestírá tajemno a vše se děje za zavřenými dveřmi.


Největší armádní nákup vlády: za obrněná vozidla zaplatí 9,2 miliardy

 Obrněné vozidlo Titus


A když nad výběrem a jeho průběhem zvedají oči někteří vojáci i řada vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, dobré znamení to není. Jak se už několikrát napsalo, ministerstvo obrany stále pochopitelně nevysvětlilo, proč tendr vyhrály právě izraelské radary MADR. Podobná mlha zůstává i v debatě o nových vrtulnících.

Tahle okolnost sice od poloviny loňského prosince, kdy Stropnický vyhlásil Izraelce za vítěze, nevypadá důležitá, ovšem až se někdo v budoucnu zeptá, v čem je izraelský systém lepší než ostatní, měli by mít úřednici jasné argumenty. Jinak se lehce může stát, že i tenhle armádní kontrakt získá nálepku “kontroverzní”.

KL24

Co nejrychlejší podpis Daniela Koštovala pod smlouvu na nákup radarů za 5 miliard korun je jediným opodstatněním jeho návratu do čela vyzbrojovací sekce. Jako politický náměstek neměl moc, aby kontrakt završil. Teď ji má. Až podpisem dokáže, jak kvalitně s Izraelci vyjednával a že tendr je opravdu v cílové rovince.

Přečtěte si další komentáře Ondřeje Stratilíka:

Česká ruleta

Máte transportér? A mohl bych ho vidět?

Letní generálovrat

Politická akademie Martina Stropnického


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).