Menu Zavřít

Trump kritizoval smlouvu s Íránem, může skončit, varoval

13. 10. 2017
Autor: ČTK

Americký prezident Donald Trump už dál nehodlá potvrzovat, že Írán dodržuje jadernou smlouvu. Prohlásil to dnes v projevu v Bílém domě. S Kongresem a spojenci bude Trump pracovat na odstranění nedostatků dohody, kterou Spojené státy spolu s šesti dalšími mocnostmi a Íránem uzavřely v roce 2015. Nebude-li dohody dosaženo, smlouva skončí, varoval prezident.

Trump byl ze zákona povinen každých 90 dnů informovat Kongres, zda Írán dohodu respektuje a zda odpovídá zájmům USA. Nejpozději v neděli měl další takové prohlášení vydat. Že se tak nestane, dal už před Trumpovým projevem najevo ministr zahraničí Rex Tillerson. Podle prezidentova prohlášení je jaderná smlouva jednostranná, je jednou z nejhorších, na jaké se Spojené státy podílely.

„Jaký smysl má smlouva, která existenci jaderného arzenálu oddaluje jen na krátkou dobu?“ řekl Trump. Írán se podle něj mnohokrát dopustil jejího porušování a nedodržuje ani ducha dohody. Vládu v Teheránu americký prezident označil za ničemný a fanatický režim, který vlastní občany vystavuje represím, je sponzorem terorismu, podporuje Al-Káidu, Hizballáh a další teroristické sítě a podněcuje zvěrstva v Sýrii a Jemenu.

Trump podle očekávání v projevu neoznámil, že Spojené státy od dohody s Íránem odstupují. Podle Trumpa ale zavedou nové, tvrdé protiíránské sankce a zablokují „všechny cesty“ Teheránu k jaderné zbrani. Postaví se ve světě íránským pokusům o destabilizaci a proti realizaci íránských raketových a zbrojních programů.

Dohodu mohou Američané zlikvidovat, aniž by ji vypověděli

Trump pro nový vztah Spojených států vůči jaderné dohodě použil formální pojem „decertifikace“. V praxi znamená, že Spojené státy ruší certifikaci, tedy způsobilost smlouvy k uplatňování. Nevypovídají ji ale a sankce okamžitě neobnovují. Americký Kongres nyní má 60 dnů na to, aby rozhodl, zda smluvní podmínky ze strany USA zpřísní, nebo sankce znovu zavede, což by dohodu fakticky zlikvidovalo.

Návrh kongresového zákona o zpřísnění sankčního režimu už existuje. Stanoví, že sankce budou obnoveny, pokud se ukáže, že Teherán je rok od výroby jaderné bomby. To by podle AFP mohlo být v rozporu s ustanovením dohody, že restrikce omezující íránský jaderný program budou postupně od roku 2025 uvolňovány.

Trump oznámil, že na americký seznam teroristických organizací budou zařazeny íránské revoluční gardy. Ministerstvo financí, které seznam spravuje, zařazení oznámilo už krátce před prezidentovým vystoupením. Revoluční gardy patří k nejmocnějším bezpečnostním složkám v Íránu a mají značný vliv na politické dění v zemi. Zatím na americkém seznamu teroristických organizací figurují jen elitní milice revolučních gard Kuds.

Jaderná smlouva ruší veškeré sankce, které OSN proti Íránu vyhlásila v letech 2006-2010. Spojené státy v jejím rámci mimo jiné odvolaly postih zahraničních společností, které v Íránu nakupují ropu nebo investují do íránského petrochemického průmyslu.

Trumpův projev dnes podle agentury Reuters nepochybně sledovali se zájmem ostatní signatáři smlouvy, kromě Íránu tedy Británie, Francie, Čína, Rusko a Německo. Prakticky všichni účastníci dohody Bílý dům před odstoupením od dohody varovali. Teherán si vyhradil právo reagovat a dal najevo, že změnou amerického stanoviska vznikne chaos a smlouva přestane platit.

Trumpovo rozhodnutí dnes kritizovali i američtí diplomati, kteří v roce 2015 smlouvu dojednali. Ben Rhodes, který byl v té době bezpečnostním poradcem v Bílém domě, agentuře AFP řekl, že „pokud se Spojené státy pokusí změnit podmínky dohody, bude to znamenat její porušení“.

Izrael naopak Trumpovo dnešní stanovisko podpořil. Premiér Benjamin Netanjahu americkému prezidentovi blahopřál a prohlásil, že jeho projev „umožní špatnou dohodu vylepšit“ a postavit se dalším akcím „teroristického“ íránského režimu.

Kubu i Venezuelu Trump ujistil o odhodlání držet nadále sankce

Spojené státy neodvolají sankce proti Kubě ani Venezuele, dokud tyto země neobnoví politické a náboženské svobody. Na konferenci ve Washingtonu to dnes prohlásil americký prezident Donald Trump. Zdůraznil, že Spojené státy se pod jeho vedením vrátí k tradičním americkým hodnotám.

„Čelíme ničemným režimům v Íránu a Severní Koreji a stavíme se proti komunistické diktatuře na Kubě a socialistickému útlaku ve Venezuele. Sankce proti těmto utlačovatelským režimům neuvolníme, dokud pro svůj lid neobnoví politické a náboženské svobody,“ řekl šéf Bílého domu.

Trump promluvil na konzervativní politické konferenci ve Washingtonu krátce předtím, než má v Bílém domě informovat média o strategii své vlády vůči Íránu. Podle médií prezident oznámí, že smlouva v nynější podobě neodpovídá zájmům Spojených států a vyzve k posílení protiíránských sankcí.

Jadernou smlouvu s Íránem Trumpův předchůdce Barack Obama v roce 2015 podepsal spolu se státníky z Británie, Francie, Ruska, Číny a Německa.

EBF24

Související články:

Írán údajně vyzkoušel novou balistickou raketu

Venezuela, KLDR nebo Írán. USA rozšiřují protiimigrační opatření

Trump: Vyjednávání s KLDR je ztráta času

Kudy vede ruská cesta na americký ropný trh? Přes venezuelský dluh

Kuřácký koutek Daniela Deyla


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).