Menu Zavřít

Ťok obrátil. Ministr dopravy má zájem pokračovat i v další Babišově vládě

6. 6. 2018
Autor: čtk

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) uvedl, že má zájem být i v novém kabinetu Andreje Babiše, který bude dnes znovu jmenován premiérem. „Pokud dostanu nabídku, přijmu ji,“ uvedl. Ťok přitom před několika týdny řekl, že kvůli malé podpoře, kterou cítí od ANO v prosazování mýtného tendru, nechce v novém kabinetu pokračovat. Ministři v demisi s Babišem o svém případném působení v nové vládě zatím nemluvili.

Ťok v květnu oznámil, že zvažuje konec vládního angažmá. Ministra dopravy kritizovali členové ČSSD a KSČM, tedy stran, které by se měli podílet na příští Babišově vládě.

Stejně jako ostatní ministři, ani šéfka resortu financí Alena Schillerová (za ANO) s Babišem o svém dalším působení nejednala. „Neřekl mi, že bych pokračovat neměla,“ uvedla. Svou další budoucnost s premiérem v demisi zatím neřešila ani šéfka ministerstva práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO), a to přesto, že její křeslo má připadnout podle dohody sociální demokracii, která do vlády nominuje Petra Krčála. Němcová počítá s tím, že se vrátí ke svému předešlému působení expertky na financování zdravotní či sociální péče.


Přečtěte si komentář Pavla Párala: Doťokáno: předloni bylo pozdě

 Páral


Bez komentáře nechala dotaz na své další angažmá ministryně obrany v demisi Karla Šlechová (za ANO). Ministryně, o jejímž konci se spekuluje, uvedla pouze, že na toto téma s Babišem nehovořila.

Babiš po jednání vlády řekl, že své plány ohledně sestavy kabinetu představí nejprve prezidentovi. Mluvit se svými dosavadními ministry chce až po vyhlášení výsledků vnitrostranického referenda o vstupu ČSSD do menšinového kabinetu, které je naplánováno na příští pátek.

EBF24

V případě kladného výsledku referenda ČSSD o vstupu do menšinové vlády ANO by měli sociální demokraté obsadit pět ministerstev. Změny se tak mají týkat vedle resortu práce a sociálních věcí také ministerstva vnitra, které vede Lubomír Metnar, ministerstva zemědělství dosud řízeného Jiřím Milkem, ministerstva kultury pod vedením Ilji Šmída (všichni tři za ANO) a ministerstva zahraničí místopředsedy ANO Martina Stropnického. Šéf diplomacie již oznámil, že chce ve vládě skončit, má se stát velvyslancem v Izraeli. Odchod ohlásil také ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Přečtěte si také:

Tisíce lidí protestovaly v Praze proti Babišovi a podpoře KSČM

Komentář: Rekordní krádež moci

Komentář: Jak Babiš zařídil daňovou svobodu

Babišův pan řídící. Manažer ANO Richter působí ve 22 funkcích


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).