Menu Zavřít

Babišův pan řídící. Manažer ANO Richter působí ve 22 funkcích

3. 6. 2018
Autor: Martin Pinkas/Euro

Dosud ne příliš známý nový manažer hnutí ANO Jan Richter působí ve více než dvaceti funkcích najednou. Patří tak mezi nejvlivnější členy hnutí ANO. Navíc stihl vystudovat čtyři vysoké školy a honosí se tituly Mgr. Bc. et Bc. et Bc.

Jestli máte ve svém životě pocit, že nic nestíháte, přečtěte si jeden velmi zajímavý životopis. Moc podobných v české politice není. Dosud ne příliš známý nový manažer hnutí ANO Jan Richter totiž zvládá najednou působit ve více než dvaceti funkcích včetně poslance, místopředsedy poslaneckého klubu nebo krajského a obecního zastupitele. Patří tak mezi nejvlivnější členy hnutí ANO.

Už kvůli jeho časovému vytížení není vůbec jednoduché položit mu nějaké dotazy. Po několika týdnech domlouvání schůzky si nakonec nejdůležitější Babišův člověk v centrále hnutí čas udělal. Richter uznává, že v počtu funkcí patří mezi sněmovní rekordmany. Vysvětluje to tím, že práci pro hnutí ANO obětuje veškerý svůj volný čas. „Svůj život jsem podřídil hnutí. S hnutím jsem v bigamii,“ říká s nadsázkou Babišův hlavní řídící. Řadu funkcí prý dělá zadarmo. Na druhé straně však nechce prozradit, jak vysoká je jeho odměna za práci hlavního manažera ANO.

Manažer-podnikatel

„Nejsem zaměstnanec, dělám to na živnosťák,“ říká Richter o jedné ze svých nejdůležitějších pozic, která zcela jistě nesplňuje podmínky samostatně výdělečné činnosti. Coby hlavní manažer musí poslouchat příkazy Andreje Babiše jako svého nadřízeného, a dokonce pravidelně úřaduje v centrále hnutí. Je však vhodné poznamenat, že švarcsystém je v českých politických stranách, a dokonce i v samotné Poslanecké sněmovně poměrně obvyklý.

Přestože Richter oficiálně s hnutím ANO podniká, v jeho strukturách zastává výsadní funkci. Je hlavním styčným bodem Babiše a celého vedení pro komunikaci s regiony. To se projevilo například před prezidentskou volbou, když Richter rozesílal všem členům hnutí email se zněním Usnesení mimořádného výboru hnutí ANO. To doporučovalo volbu Miloše Zemana.

Ačkoli šéf hnutí Andrej Babiš dlouhodobě kritizuje své podřízené za to, že kumulují několik funkcí najednou, u Richtera mu to nijak nevadí. Richter si zkrátka získal Babišovu důvěru. „Je to možná tím, že jsem v hnutí už od roku 2012. Jsem také už několik let předsedou krajské organizace ANO v Ústeckém kraji a loni ve volbách jsme dosáhli nejlepšího výsledku ze všech krajů,“ chválí se Richter.


Političtí mecenáši: mezi sponzory stran a hnutí jsou zajímavá jména

 Motorkářský karusel. Středočeský kraj schválil na sklonku loňského roku desetimilionovou dotaci pro harlejáře. Ovšem dotaci získala firma, kterou spoluvlastní radní Bezděk z ANO. A ten přitom loni poslal hnutí půlmilionový dar


Podle informací týdeníku Euro ho do funkce hlavního manažera Babišovi doporučil místopředseda ANO Richard Brabec, který se s Richterem zná už od jeho vstupu do hnutí.

„Do té doby jsem trénoval Slavii, ale když přišla nabídka trénovat Real Madrid, šel jsem do toho. Mám rád výzvy,“ vypráví Richter fotbalovou terminologií o svém angažmá v centrále ANO.

Velitel roty

Neméně zajímavá je Richterova kariéra před vstupem do veřejného života. Nejprve se vyučil na plzeňském dopravním učilišti a poté se stal vojákem z povolání v komunistické armádě. Dotáhl to až na velitele roty. Státní bezpečnost ho dokonce chtěla angažovat coby tajného spolupracovníka, avšak nestihla to. Jako kandidáta tajné spolupráce ho zaevidovala až v září 1989.

Po revoluci Richter pracoval jako policista a pak jako ředitel kadaňské bezpečnostní agentury IBIS. Nakonec působil dlouhé roky jako vychovatel v dětském domově v severočeském Místě. „Chtěl jsem být v dětském domově ředitelem. To byl můj sen. Ale ČSSD mi to nedovolila,“ říká nynější poslanec na terase Poslanecké sněmovny s výhledem na Pražský hrad.

Sociální demokraté prý podle něj o obsazení postu ředitele dětského domova rozhodovali, jelikož dlouhé roky vedli ministerstvo školství, které je zřizovatelem domova. Kromě sociální demokracie Richtera v minulosti rozzlobili i komunisté a také ODS. „Prodala nám fotbalové hřiště v Kadani,“ tvrdí zanícený fotbalový funkcionář Richter. Kromě svých politických funkcí se totiž angažuje ještě ve Fotbalové asociaci ČR i v pobočce fotbalového svazu v Chomutově, který dokonce vede.

Jeden magistr a tři bakaláři

Během svého působení v dětském domově na Chomutovsku si Richter oblíbil studium vysokých škol. Se čtyřmi tituly patří v Poslanecké sněmovně mezi akademické šampiony. Vystudoval bakaláře z práva a tři obory týkající se školství a vychovatelství. „Jako vychovatel jsem měl na studium čas,“ říká s tím, že si z jeho „překvalifikovanosti“ dělají kolegové ve sněmovně občas legraci. „Já jsem na to ale hrdý,“ dodává s vážným pohledem.


Přečtěte si: Už je líp. Zaměstnanci ANO si průměrně vydělají 63 tisíc měsíčně

Andrej Babiš


V tu samou dobu začala Richtera přitahovat i politika, konkrétně pak hnutí ANO, které právě Andrej Babiš zakládal. Tehdejší kampaň hnutí ANO „Volte profíky, ne trafiky“ pak Richtera v roce 2014 vynesla do městského zastupitelstva v Kadani. Později se dostal i do krajského zastupitelstva a loni na podzim se probil také do sněmovny.

Brzy nato, kdy se stal loni na podzim poslancem, mu Andrej Babiš nabídl funkci hlavního manažera. Dosavadní manažerku ANO Eriku Duchanovou Babiš postupně odstavil z funkce navzdory tomu, že udržovala velmi dobré vztahy s jeho nejbližšími - třeba s členkou představenstva Agrofertu Petrou Procházkovou. Ani to však Duchanovou nezachránilo.

Babiš a hnutí ANO ale na Duchanovou úplně tak nezapomněli. Od poloviny února působí někdejší manažerka na ministerstvu pro místní rozvoj přímo v kanceláři ministryně za hnutí ANO Kláry Dostálové.

„Jde o poradenskou činnost v oblasti organizačně náročné koordinace 100letého výročí republiky a jeho významných eventů a koordinaci spolupráce českých center a CZT v zahraničí,“ upřesnil náplň činnosti Duchanové na ministerstvu mluvčí Vilém Frček.


Úspory na běžných účtech i dluh za elektřinu. Čeští politici to neumějí ani s vlastními penězi

Ilustrační foto


Hnutí ANO tak místo Duchanové získalo nového centrálního manažera, který se vymyká všem zažitým standardům. Není typickým manažerem z povolání, přesto jisté manažerské schopnosti musí mít, když zvládá najednou vykonávat 22 funkcí a stihl vystudovat čtyři vysoké školy. Richter nezapadá do manažerské škatulky ani vystupováním. Svým slovníkem v sobě nezapírá bodrého „člověka z regionu“. Pro ostré či vulgární slovo nejde daleko a neustále opakuje, že je hlavně potřeba „dělat pro lidi“.

„I my máme v hnutí šmejdy, co chtějí jen profitovat,“ říká s tím, že jedním z hlavních úkolů v pozici hlavního manažera je zajistit, aby se do hnutí nehlásili lidé ze zištných důvodů. Chystá se také vylepšit proces lustrací kandidátů do podzimních komunálních voleb.

Richter netrpí ani přehnanou politickou korektností. Jedním z hlavních soupeřů hnutí ANO zvláště na severu Čech se mohou stát v komunálních volbách okamurovci z SPD. „Lidi jejich rétorika určitě oslovuje. Máme u nás cikány, vyloučené lokality a hned za hranice dovezla Merkelová migranty, takže lidé cítí obavy,“ domnívá se jeden z nejvlivnějších lidí v ANO. Přesto je přesvědčen, že největším soupeřem v regionech zůstanou pro ANO občanští a sociální demokraté.

CONTENT24

22 funkcí Mgr. Bc. et Bc. et Bc. Jana Richtera
1. poslanec
2. místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO
3. člen Organizačního výboru Poslaneckého sněmovny
4. člen Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny
5. člen Podvýboru pro náhradní výchovnou péči Poslanecké sněmovny
6. člen Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS Poslanecké sněmovny
7. člen Stálé komise pro kontrolu použití odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, použití sledování osob a věcí a rušení provozu elektronických komunikací Poslanecké sněmovny
8. hlavní manažer hnutí ANO
9. předseda krajské organizace hnutí ANO v Ústeckém kraji
10. předseda oblastní organizace hnutí ANO v Chomutově
11. krajský zastupitel Ústeckého kraje
12. předseda Finančního výboru zastupitelstva Ústeckého kraje
13. zastupitel města Kadaň
14. předseda Kontrolního výboru zastupitelstva města Kadaň
15. člen Komise městské památkové rezervace a rozvoje Rady města Kadaň
16. člen Odvolací komise Fotbalové asociace ČR
17. předseda výkonného výboru okresního fotbalového svazu v Chomutově
18. předseda fotbalového svazu v Chomutově
19. člen dozorčí rady Dopravního podniku měst Chomutova a Jirkova
20. člen dozorčí rady Chomutovská bytová
21. člen výboru Sportovního klubu policie Kadaň
22. člen výboru Filmového klubu přátel českého filmu

Přečtěte si také:

Komentář: Rekordní krádež moci

Komentář: Jak Babiš zařídil daňovou svobodu

Sedláci, továrníci a pan prezident. Už prvorepublikoví politici žili na vysoké noze

 Karel Kramář


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).