Menu Zavřít

Toaletní papír, víno, léky. Pětina Britů kvůli brexitu hromadí zásoby

12. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Každý pátý obyvatel Velké Británie se připravuje na brexit tím, že si doma vytváří zásoby potravin, léků nebo dalšího zboží. Termín odchodu Spojeného království z Evropské unie se blíží, je stanoven na pátek 29. března.

K brexitu má dojít už za 17 dní. Nejistota kolem rozluky Spojeného království s Evropskou unií děsí přibližně pětinu Britů, kteří si doma vytvářejí zásoby zboží.

Obyvatelé ostrovů se obávají, že v obchodech buď zboží z dovozu nebude vůbec, nebo bude kvůli clům dražší. I když britská vláda vyzývá ke klidu, někteří obchodníci varují, že dodávky zboží nemusí být plynulé.

Například konfederace papírenského průmyslu varovala před nedostatkem toaletního papíru a už na konci ledna šéfové britských supermarketů písemně žádali britské poslance, aby zabránili tvrdému brexitu bez dohody. „Není možné zabránit všem rizikům v našich dodavatelských řetězcích,“ napsali zástupci britského maloobchodu.


Brexitáři slibovali lidem více peněz. Už nyní Britové přišli za rok o týdenní plat

Britská libra, ilustrační foto


Jaké zboží Britové nakupují do zásoby? Především se jedná o jídlo a pití. Například sýry nebo hovězí maso. Z Irska se v roce 2016 dovezlo 93 tisíc tun čedaru, který není zatížen dovozním clem. Jeho cena by se mohla zvýšit o 50 procent.

Nápor zažívají prodejci francouzského vína v přístavu Calais. V únoru tu prodeje vín oproti lednu stouply o 49 procent. „O víkendu tu panovala mánie, něco podobného jsem neviděl,“ řekl vlastník obchodu s vínem Calais Wine Superstore Marco Attard. Britští kupující se obávají, že po brexitu nebudou moci dovážet neomezené množství vína do Británie, tak se předzásobují.

Další položkou, kterou vzaly zejména britské matky útokem, jsou léky, i když představitelé britské národní zdravotní služby NHS se snaží obavy rozptylovat. „Mojí největší starostí je nedostatek léků. Mám z toho hrozný strach, protože se o tom nikdo nezmínil,“ postěžovala si v televizi ITV Irene Hughesová z Liverpoolu. Britské ministerstvo zdravotnictví slíbilo, že zajistí dostatek léků pro pacienty alespoň na šest týdnů po plánovaném brexitu.

KL24

V britských časopisech se objevují recepty na jídla ze surovin, které mají být dostupné i po odchodu Spojeného království z Evropské unie. Tedy zelí, kořenová zelenina a brambory. Třetina potravin, které se v Británii sní, se dováží ze zemí EU.

Dále čtěte:

Brexit tvrdý a hladový: Británii bez přístupu na unijní trh hrozí nedostatek jídla

Brexit sílu Londýna neovlivní. Británie zůstane druhou největší geopolitickou mocností

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

Nejistota a komplikace. Tvrdý brexit by vnesl chaos do dopravy, obchodu i legislativy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).