Menu Zavřít

To je on. USA představily vrtulník, který nabízejí Česku

5. 10. 2017
Autor: Ondřej Stratilík/Euro

Přestože je favoritem dvanáctimiliardové armádní zakázky, helikoptéra UH-1Y Venom se zatím v České republice neukázala. Američané odkryli karty nyní na obří vojenské základně Camp Pendleton u Tichého oceánu.

Cesta po široké dálnici číslo 5 spojující San Diego s Los Angeles utíká pomalu. Až do chvíle, kdy se zpoza hor vynoří dvojice helikoptér. Stroje UH-1Y Venom amerického námořnictva po chvíli sedají na malý plácek u pláže. Během středečního poledne tenhle manévr zopakují několikrát.

“Místu říkáme Landing Zone Viewpoint,” popisuje pilot Nate Green. Původ názvu je jednoduchý. Kousek odtud je odpočívadlo s vyhlídkou (viewpoint), kde co chvíli někdo zastaví, aby si udělal fotku s Tichým oceánem. Anebo taky s helikoptérou.


Tendr na helikoptéry: Američané se učí, jak vyslovit „Plamen“

Kanon Plamen ze Vsetína


I když Američany žijící poblíž obří základny amerického námořnictva Camp Pendleton zvuk vrtulníků už nevzrušuje, pro Čecha jde o poměrně zajímavý zážitek. Poprvé na vlastní oči vidí, jaký stroj Washington společně s firmou Bell Helicopter nabízí české armádě.

UH-1Y Venom
Víceúčelový vrtulník vychází z koncepce legendárních strojů Huey proslavených během války ve Vietnamu. Maximální vzletová hmotnost je 8392 kilogramů. Na palubu se vejde čtyřčlenná posádka (dva piloti a jeden pár střelců) a osm vojáků. Kromě rotačních kulometů ve dveřích může vrtulník nést v podvěsu rakety či přídavné nádrže, které prodlouží dolet ze 140 na 180 minut.

Stroje UH-1Y Venom

UH-1Y Venom vznikají podle přání námořnictva. Tak třeba aby na lodích zabraly co nejméně místa, mají rozkládací listy vrtulí, před korozí ze slané vody zase vrtulníky chrání speciální nátěr. Armáda jich zatím provozuje 100, finální počet by měl v roce 2022 dosáhnout 160.


Nový vrtulník pro českou armádu? V tendru zůstal už jen jeden, říká Pavlačík

 Ostravská eminence. Bez Zbyňka Pavlačíka by české zbrojení vypadalo jinak


Možné ovšem je, že se kalendář nakonec změní. Pokud by si totiž tyhle vrtulníky vybrala i Česká republika, americké námořnictvo jí uvolní tucet kusů ze své objednávky. Společnost Bell Helicopter by tedy přednostně dokončila zakázku pro Prahu.


Jak uklidnit pilota vrtulníku? Kávou a popcornem

 Pilotka Catherine Sparklin už se svou helikoptérou UH-1Y Venom zachraňovala i lidi v USA. Při nedávných hurikánech měla na starosti evakuaci ohrožených.

CIF24


Zatím ale není vůbec jasné, jak a kdy ministerstvo obrany nepřehledný tendr, jehož hodnota se pohybuje od 12 do 15 miliard korun, vyřeší. Do konce října má Praha obdržet finální nabídky. Bude se rozhodovat mezi dvěma těžko srovnatelnými stroji UH-1Y Venom a italským AW139M pocházejícím z dílen konsorcia Leonardo. Modely UH-60 Black Hawk ani H145M od Airbus Helicopters už ve výběru nefigurují.

Přečtěte si komentáře Ondřeje Stratilíka:

Budeme tleskat, nebo brečet?

Dohoda z Letné

KSČM aneb Když Se Černý Mýlí

Pane ministře, na slovíčko

Krátká paměť pana generála

Hodonínský zázrak. Městem se procházel voják tmavé pleti

Už jste to podepsal, pane náměstku?

Česká ruleta

Máte transportér? A mohl bych ho vidět?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).