Menu Zavřít

Temný okamžik pro Evropu? Konec lodi zachraňující uprchlíky kritizuje britská organizace

14. 2. 2019
Autor: EPA-EFE/ Profimedia

Nezisková organizace Human Rights at Sea (HRAS) kritizuje skutečnost, že skončila poslední soukromá loď Aquarius, která ve Středozemním moři zachraňovala uprchlíky. Označila to dokonce za "temný okamžik v evropské historii". Zástupcům organizace se nelíbí, že Panama po údajném tlaku Itálie odvolala povolení, aby se loď plavila pod panamskou vlajkou. HRAS tvrdí, že Evropa nadřadila politické zájmy před záchranou trosečníků na moři.

Loď Aquarius přestala lovit bezmocné uprchlíky ve Středozemním moři na konci minulého roku. Byla poslední soukromou lidí, jež prováděla záchranu lidí, kteří se chtěli z Libye dostat do Evropské unie.

Nezisková organizace Human Rights at Sea (HRAS) konec působení lodě, jež zachránila od roku 2015 z moře 29 tisíc lidí, ostře kritizuje. Tvrdí, že se jedná o temný okamžik v dějinách Evropy. Zakládá prý nebezpečný precedent pro porušování mezinárodního práva.

Britské neziskovce se nelíbí, že Panama odňala povolení lodi plout pod její vlajkou. Mělo to být údajně po nátlaku Itálie, která loni odmítla uprchlíky z lodi přijmout. Podle HRAS státy jako Panama nebo Gibraltar zneužívají svoje postavení, když lodím odebírají povolení k plavbě.

Ředitel organizace David Hammond tvrdí, že není možné tento případ zamést pod koberec. „Pokud platí mezinárodní právo na moři, jež zahrnuje humanitární akce zachraňující lidské životy, nelze hrát politickou hru,“ zdůraznil.


Příkladná integrace? Většina z 800 tisíc imigrantů v Česku pracuje a cítí se bezpečně

Demonstrace proti xenofobii a na podporu uprchlíků, ilustrační foto


Organizace podala stížnost k Mezinárodní námořní organizaci (IMO), zda se nejedná o nebezpečný precedent, když bylo lodi znemožněno vyhledávat uprchlíky a zachraňovat lidské životy na moři.

IMO ale tvrdí, že nemá možnost zkoumat konkrétní případy odebrání povolení plout pod konkrétní vlajkou členských zemí. Obecně platí, že lodě mají povinnost po tísňovém volání poskytnout pomoc a členské země IMO musí spolupracovat na záchraně lidí. Ti mají být vysazeni co nejdříve na bezpečném místě.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini už dříve obvinění z nátlaku na Panamu ohledně lodi Aquarius odmítl. Karline Kleijerová z organizace Lékaři bez hranic kritizovala nový přístup evropských zemí k záchraně uprchlíků ve Středozemním moři. Podle ní politici v minulosti opakovali, že uprchlíci nesmějí umírat na moři, přitom ale nechtějí, aby lodě neziskových organizací na moři působily. Odhadla, že v roce 2018 zemřelo ve Středozemním moři 2 133 migrantů.

CIF24

Dále čtěte:

OSN potvrdila globální pakt o migraci. Proti bylo pět zemí včetně Česka

Na americkou hranici může přijít až 42 milionů lidí, varuje šéf Gallupova ústavu

Afrika hladoví a populačně roste. Migrantů směřujících do Evropy bude mnohem více

Letošní karavana migrantů je jenom začátek. Do pohybu se dá 150 milionů lidí

Karavana migrantů míří do Spojených států

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).