Menu Zavřít

Technologie rozpoznávání obličeje od Amazonu umí detekovat strach. Chybovost je ale vysoká

23. 8. 2019
Autor: Amazon Web Services

Americký gigant Amazon přidal do své technologie rozpoznávání obličeje Rekognition další funkci. Software umí nově rozpoznat strach. Kromě toho zvládá také rozpoznat i radost, smutek, vztek, znechucení, klid a zmatení. Kritici systému vyčítají vysokou chybovost a Amazonu jeho kontrakty s americkými represivními složkami.

Amazon současně oznámil, že vylepšil schopnosti systému identifikovat pohlaví a věk osoby. Tato vylepšení přichází v době, kdy je technologie rozpoznávání obličeje i Rekognition terčem kritiky aktivistů, úředníků i některých politiků.

V minulosti technologie Amazonu čelila obviněním, že diskriminuje příslušníky menšin a také že úspěšnosti identifikace bývá nízká. Nezisková organizace Americká unie občanských práv (ACLU) opakovaně systém testovala porovnáváním fotografií politiků s policejními záznamy. Rekognition při pokusech vykazoval i více než 30procentní chybovost.

Souhlasíte s použitím technologií pro rozpoznávání obličejů v ulicích?

Zatím poslední pokus uspořádala organizace krátce po oznámení Amazonu. Výsledek? Rekognition označila jednoho z pěti kalifornských zákonodárců jako člověka s kriminální minulostí. Firma se brání tvrzením, že pro rozpoznávání obličejů je nutné pracovat s vyšší přesností než je 80 procent, která je v systému přednastavena.


Policie ve službách Amazonu: strážníci propagují Bezosovy kamery


To ale ACLU odmítá. „Toto není typ problému, který lze vyřešit jednoduše vyladěním algoritmu,“ řekl zástupce organizace Matt Cagle. „To je ten druh problému, který musí napravit zákonodárci, aby ochránil všechny občany Kalifornie,“ dodal.

ACLU vystupuje proti používání technologií jako je Rekognition dlouhodobě, připomíná web Vice.com. Za největší rizika považují aktivisté propojení systému s tělovými kamerami policistů, ale také sledování nic netušících kolemjdoucích.

Na tento problém upozornil také starosta Londýna Sadiq Khan, který zpochybnil použití technologie rozpoznávání obličeje na 27hektarovém náměstí v centru britské metropole. V dopise adresovaném vlastníkovi pozemku, firmě King’s Cross Development, požaduje podrobné informace o tom, jak je technologie použita a také ujištění, že firma spolupracuje s příslušnými úřady tak, aby zajistila její legální použití.

 Rekognition, ilustrační foto

Britský úřad na ochranu osobních údajů v reakci uvedl, že takovéto technologie lze použít pouze v nutných případech a jejich nasazení musí splňovat principy proporcionality. Jejich legálnost se ovšem nachází v šedé zóně, uvedl list The Guardian. Policie v Jižním Wales čelí soudnímu sporu, který má stanovit budoucí status těchto technologií.

Šestatřicetiletý Ed Bridges v žalobě tvrdí, že použití této technologie policií porušuje zákony o ochraně osobních údajů. „Nežijeme v autoritářském státě, ale v demokracii,“ řekl Bridges. „Policie začala používat tuto technologii proti mně a tisícům dalších lidí bez jakéhokoliv varování nebo konzultací,“ uvedl před začátkem soudního líčení.

Čtěte také:

Prodat, či neprodat. Giganti řeší, zda vládám poskytnout technologii detekce obličejů

11 věcí, které si budete chtít vymazat z Facebooku

Google porušuje GDPR, tvrdí studie. Dtest a další spotřebitelské organizace si na něj stěžují

Unie se shodla na směrnici o digitálním copyrightu. Má posílit práva tvůrců

Cenzura v Rusku: Google maže nepohodlné výsledky vyhledávání

MMF24

Facebook jako arbitr projevu. Jeho pravidla pro kontrolu obsahu mají řadu slabin

Anticeny Big Brothers: největšími slídily jsou Facebook, finanční správa a iRobot

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).