Menu Zavřít

Švýcarsko, Rusko i USA. 9 zemí, které do čtyř let zchudnou

12. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

Nejen začínající obchodní válka, ale i sporná vládní rozhodnutí či závislost na přírodních zdrojích. To jsou důvody, proč během příštích čtyř let čekají několik zemi chudší časy. Patří mezi ně například USA, Rusko či Švýcarsko. Vyplývá to z prognózy analytické společnosti FocusEconomics, která se zaměřila na předpokládaný vývoj HDP na obyvatele.

Švýcarsko

Podle FocusEconomics je Švýcarsko v současné době druhou nejbohatší zemí na světě, během čtyř let by ale mělo spadnout na pátou pozici. Může za to především nejistota kolem reformy korporátní daně z příjmů a debaty o penzijních fondech. Zemi nepomáhá ani slábnoucí frank.

USA

Kroky prezidenta Donalda Trumpa by podle některých ekonomů měly vrátit USA kolem roku 2020 k ekonomické recesi. Odborníci se také bojí, že se Spojeným státům zavedení cel na ocel a hliník nevyplatí a z dlouhodobého hlediska způsobí finanční potíže a ztrátu pracovních pozic. Kvůli odvetným clům ze strany EU už například Harley-Davidson avizoval, že část produkce přesune poprvé v historii z USA.

Rusko

Rusko má ekonomické problémy už několik posledních let, zejména kvůli oslabení rublu a klesající ceně ropy. V příštích letech se na ekonomice země ještě více projeví další očekávané západní sankce a zvyšující se míra izolace.

Jižní Korea

Ekonomika Jižní Koreje je do značné míry závislá na vývozu, zejména automobilů a technologií. Čtyřicet procent jejího HDP tvoří právě export a tato závislost se podle prognózy FocusEconomics může zemi vymstít. Světová poptávka totiž začíná klesat, což už se projevilo ve výrobním sektoru. Zemi také ublíží obchodní válka, ke které se schyluje mezi USA a Čínou.


Kde se život prodraží. 10 měst s nejvyššími náklady na živobytí

 Hodnota bolivaru klesá, ceny rostou


Saúdská Arábie

Tlak na snižování těžby ropy se negativně promítne na ekonomickém bohatství Saúdské Arábie, která disponuje 16 procenty celosvětových ropných rezerv. Místní vláda už proto začala naplňovat Vizi 2030, jejímž cílem je zbavit zemi závislosti na ropě.

Omán

Také Omán je závislý na ropě a tento fakt chce změnit. Do roku 2020 chce snížit její podíl na HDP z 46 na 9 procent. Zemi z hlediska ekonomiky nepomáhá ani rostoucí nezaměstnanost.

Brazílie

Brazílie je od roku 2015 v hluboké ekonomické depresi, ze které se dosud nedostala. Naopak se má ještě prohlubovat. Navzdory svému nerostnému bohatství země v příštích čtyřech letech ještě zchudne.

Jižní Afrika

Podle zprávy tamního ministerstva financí z loňského října by měl státní dluh Jižní Afriky v roce 2020 dosáhnout 247 miliard dolarů. Potenciální zahraniční investory pak odrazuje politická nestabilita země.

EBF24

Jordánsko

Jordánsko se nemůže opřít o nerostné bohatství jako některé výše zmíněné země. Bohatství země pochází z velké míry z turismu a finančních služeb, což jsou sektory, které v posledních letech zaznamenaly problémy. Země se také citelně dotkla uprchlická krize.

Přečtěte si také:

10 nejhorších letišť na světě. Podívejte se, odkud pravděpodobně neodletíte včas

Berete víc než 40 tisíc měsíčně? Patříte k 1 procentu nejbohatších lidí na světě

15 důvodů, proč ještě nejste bohatí. A nejspíš ani nebudete

Superjachty aneb Tři důvody proč konečně zbohatnout

Bezpečnost a nízká dědická daň. Milionáři se stěhují do Austrálie


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).