Menu Zavřít

Světová ekonomika se posouvá do nového supercyklu. Klíčová bude umělá inteligence a dekarbonizace, tvrdí analytik Goldman Sachs

12. 1. 2024
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Depositphotos
  • Podle Petera Oppenheimera nás v následujících letech čeká dlouhé období ekonomické expanze. To bude provázet rostoucí HDP a vysoká míra zaměstnanosti
  • K tomuto vývoji má přispět především rozvoj umělé inteligence a snaha firem i vlád o dekarbonizaci
  • Současná situace je podle analytika z Goldman Sachs do velké míry podobná tomu, co lidstvo zažilo na konci 19. století

Globální ekonomika se v současnosti výrazně mění, avšak kromě mnoha negativních faktorů existují i skutečnosti, které budou mít na její vývoj velmi pozitivní vliv. Alespoň to si myslí zkušený analytik Peter Oppenheimer, jenž pracuje ve známé nadnárodní investiční a bankovní společnosti Goldman Sachs.

„Zcela jasně se nyní posouváme do jiného supercyklu,“ uvedl Oppenheimer v rozhovoru pro CNBC. Supercykly jsou dlouhá období ekonomické expanze, která často doprovází rostoucí HDP, silná poptávka po zboží ze strany spotřebitelů a vysoká míra zaměstnanosti.

K pozitivnímu vývoji ekonomiky v příštích letech má přispět především rozvoj umělé inteligence (AI) a také vyšší důraz na dekarbonizaci. „Umělá inteligence je sice ještě v raných fázích svého vývoje, ale protože se stále více používá jako základ pro nové produkty a služby, mohla by mít pozitivní efekt na akcie,“ řekl Oppenheimer.

Inflace poklesne, sazby se sníží a reálné mzdy vzrostou, hlásí ekonomové. Přesto bude rok 2024 jako ponožky pod stromeček
Přečtěte si také:

Inflace poklesne, sazby se sníží a reálné mzdy vzrostou, hlásí ekonomové. Přesto bude rok 2024 jako ponožky pod stromeček

Někteří lidé se sice obávají dopadů AI na pracovní trh kvůli možnému nahrazení lidských zaměstnanců, analytik Goldman Sachs je ale o poznání optimističtější. Podle něj díky aplikacím využívajícím umělou inteligenci dojde ke zvýšení produktivity, což by mohlo pozitivně ovlivnit růst firem a také jejich marže.

Situaci komplikuje geopolitické napětí

Poslední významný supercyklus, který světová ekonomika zažila, začal podle amerického analytika už na počátku 80. let. Tehdejší situaci předcházelo dosažení vrcholu úrokových sazeb a vysoká inflace, po čemž následovalo období klesajících kapitálových nákladů a naopak nižší inflace a nižších úrokových sazeb. Velké změny se ale odehrály i v oblasti hospodářské politiky, kde došlo k rozsáhlé deregulaci a privatizaci.

Oppenheimer každopádně tvrdí, že všechny výše zmíněné faktory se během následujícího supercyklu tak úplně nezopakují. „Není pravděpodobné, že úrokové sazby budou během příštího desetiletí klesat tak agresivně. Kromě toho rovněž vidíme, že v současnosti dochází ke zvýšenému geopolitickému napětí,“ vysvětlil analytik.

Trhy v posledních měsících a letech znepokojuje především rusko-ukrajinská válka, obchodní napětí mezi USA a Čínou nebo konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás. Poslední zmíněná situace navíc vyvolává obavy z možného rozšíření nestability po dalších zemích na Blízkém východě a v nejbližším okolí.

Musíme se poučit z historie

Oppenheimer tvrdí, že současné období je do velké míry podobné některým událostem v minulosti. „Brzy pravděpodobně zažijeme obrovský pozitivní šok kvůli zavedení mnoha technologických inovací ve velmi rychlém tempu a také kvůli restrukturalizaci ekonomik směrem k dekarbonizaci. Myslím si tedy, že následující období se bude podobat tomu, co jsme viděli na konci 19. století,“ nechal se slyšet.

MMF24

Všichni rostou pomalu, jen Američanům se daří. Co stojí za nebývalým úspěchem ekonomiky Spojených států?
Přečtěte si také:

Všichni rostou pomalu, jen Američanům se daří. Co stojí za nebývalým úspěchem ekonomiky Spojených států?

Tehdy docházelo k prudké modernizaci a industrializaci, které poháněla kvalitnější infrastruktura a celkový technologický rozvoj. Tato historická paralela by tak lidstvu mohla poskytnout návod, aby budoucí změny lépe zvládlo.

„Když se podíváme zpět v čase, jednotlivé cykly a strukturální změny se opakují, ačkoliv nikdy ne úplně stejným způsobem. Domnívám se, že se musíme poučit z historie, abychom se co možná nejlépe přizpůsobili prostředí, v němž budeme brzy žít,“ uzavřel Oppenheimer.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).