Menu Zavřít

Stavebníci chtějí zlepšit právo

16. 4. 2007
Autor: Euro.cz

LEGISLATIVA Zachování či posílení agendy potřebné pro dobrý chod stavebnictví. Tento cíl si v současné době stanovil Svaz podnikatelů ve stavebnictví. O agendě hodlá jednat se státní správou. Někteří zástupci státní správy mají podle stavebníků dojem, že stavebnictví je obor, kterému už není nutné věnovat větší pozornost.

LEGISLATIVA Zachování či posílení agendy potřebné pro dobrý chod stavebnictví. Tento cíl si v současné době stanovil Svaz podnikatelů ve stavebnictví. O agendě hodlá jednat se státní správou.

Někteří zástupci státní správy mají podle stavebníků dojem, že stavebnictví je obor, kterému už není nutné věnovat větší pozornost. „To je však chybná úvaha, která se může velmi brzy vymstít. Stavebnictví je motorem celého národního hospodářství a je třeba připravovat v předstihu podmínky pro jeho dlouhodobý růst. Jedná se zejména o legislativu, která musí umožnit přípravu investic i jejich realizaci,“ říká tajemník Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Michael Smola.

Podle něj jsou v současnosti prioritní dvě možné příčiny zpomalení růstu stavebnictví v České republice. Jde nejen o rostoucí vliv ekologických iniciativ, které často negují řadu projektů v energetice a dopravních stavbách, ale pozornost státu by se měla zaměřit i na evropské dění v oblasti stavebnictví. „Konkrétně se jedná o ovlivňování evropských norem a předpisů, uznávání výrobků či technologií a podobně,“ dodává Smola.

PŘEHNANÁ OČEKÁVÁNÍ

Od počátku letošního roku se stavebnictví řídí novým stavebním zákonem, od kterého si stavebníci slibovali především zjednodušení přípravy staveb. Na hodnocení tohoto zákona je zatím brzy, ale i zástupci SPS mírní přehnaná optimistická očekávání. Podle vedoucího legislativně-právní sekce tohoto svazu Pavla Nováka je obecně panujícím omylem, že příprava stavby se podstatně zjednoduší. „Tak tomu ovšem není. Pro stavebníka zůstává povinnost projednat záměr s dotčenými orgány státní správy, s vlastníky a provozovateli inženýrské infrastruktury a vlastníky sousedních nemovitostí. Rozsah předkládané dokumentace je přesně stanoven a není nijak malý,“ zdůrazňuje Novák.

Určitou pomocí je institut autorizovaného inspektora, který za stavebníky může provádět celou řadu úkonů zjednodušujících řízení. „Nový stavební zákon nemění výrazným způsobem postavení dodavatelů staveb jako stavebních podnikatelů. Povinnosti a odpovědnost dodavatelů ve vztahu ke stavebníkovi ani k úřadům se podstatně nemění,“ upozorňuje Pavel Novák.

POMOC PRO MALÉ

Individuálním stavebníkům i menším investorům mají pomoci Všeobecné obchodní podmínky pro zhotovení stavby. Ty mají být součástí všech smluv a obě strany obchodu na ně mohou ve smlouvě pouze odkázat nebo převzít některé jejich články. „Vyloučíme tak například předražování, neplnění díla nebo spekulace zhotovitele na vícepráce,“ říká oblastní manažer SPS Ján Kapošváry. Vztah mezi objednatelem a dodavatelem se stává transparentním. „Pokud investora stavební firma zažaluje, ubrání se,“ dodává.

Všeobecné podmínky vymezí přesně to, co klient chce. Mají pomáhat zejména menším investorům typu obcí a individuálních stavebníků; všechny velké firmy i státní investoři mají právníky. Řada firem už se podmínkami řídí. Kapošváry dodal, že je respektuje 95 procent stavebních firem v Česku, neboť si tak zajistí zakázky.

NEGATIVNÍ DOPAD ZÁKONÍKU

Stavebníci se rovněž od nového roku musejí vypořádat s další legislativní normou - zákoníkem práce. Ten podle Nováka dopadá na zaměstnavatele přímo, a to negativně: „Z obecně technického hlediska jde o zákon nepřehledný, nesrozumitelný, s jehož aplikací mají malí a střední podnikatelé problémy. Zákon měl být liberální a flexibilní, ovládaný zásadou, co není zakázáno, je dovoleno. Opak je pravda.“

Postačí si prý prohlédnout závěrečnou část zákona který obsahuje výčet případů, kde se zaměstnavatel od zákona odchýlit nesmí a kde sice ano, ale jen ve prospěch zaměstnance. Zákon také zvyšuje kontrolní oprávnění odborů bez jakékoliv odpovědnosti za chod podniku, právo odborových funkcionářů na volno k výkonu funkcí s náhradou mzdy zaměstnavatelem. „Tvrzení, že zákon chrání zaměstnance před zvůlí zaměstnavatelů, je nesmysl,“ uzavírá Novák.

ebf - tip - debata

ZVLÁŠTNÍ ÚŘADY ASI NEBUDOU

Nový stavební zákon platí teprve pár měsíců a už ho čeká novelizace. Poslanecká sněmovna schválila novelu, která počítá s tím, že nevzniknou zvláštní stavební úřady podléhající integrovanému povolení. I u tohoto typu staveb budou povolení dále vydávat nynější stavební úřady. Nový stavební zákon přitom se vznikem zvláštních úřadů počítal. Podle autorů novely jsou nové stavební úřady nadbytečné. Jejich zřízení by podle nich úřední proces neurychlilo a pouze by zatížilo krajské úřady, které nemají s vydáváním stavebních povolení zkušenosti a musely by kvůli nové agendě přijmout desítky nových pracovníků. Nový režim by podle zastánců schválené úpravy také roztříštil stavební řízení u velkých provozů, které budou na některé části stavby potřebovat integrované povolení a na jiné nikoliv. Část řízení by potom stavebníci museli vyřizovat na krajských a část na obecních úřadech.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).