Menu Zavřít

Stavební povolení není vždy potřeba. Kdy si vystačíte s ohlášením stavby?

30. 4. 2021
Doba čtení: 8 minut
Autor: Profimedia.cz

Stavební povolení je důležitý dokument, který musíte získat před zahájením vlastní stavby. Potvrzuje, že dům či jiný objekt se může na konkrétním pozemku postavit. Povolení ale není potřeba u všech staveb, u některých si vystačíte pouze s jednodušším ohlášením stavby.


Stavební povolení 2023

Problematiku stavebního povolení podrobně řeší stavební zákon č. 183/2006 Sb.Od počátku roku 2018 pak vstoupila v platnost novela zákona, která zjednodušila pravidla ohledně povolení stavby. U některých staveb si tak vystačíte pouze s ohlášením stavby.
Případy, kdy stačí ohlášení stavby
U stavby domu pro rodinu nebo rekreačního objektu s podzemním podlažím do hloubky maximálně tři metry a nejvýše dvěma nadzemními podlažími a podkrovím.
U terénních úprav.
U přístavby a nástavby rodinného domku do daných rozměrů.
U reklamních staveb.
U opěrných zdí maximálně do výše jednoho metru, pokud zeď nezasahuje do veřejných komunikací a prostranství.
U stavebních úprav, které nezasahují do nosných konstrukcí domu.
Další novelou stavebního zákona od 1. ledna 2018 uvedené stavby.
„Tip: V některých případech potřebujete stavební povolení i při „pouhé“ výměně oken. Za jakých okolností toto povolení potřebujete si přečtěte v článku: Výměna oken a stavební povolení.“

Náležitosti dokumentace pro stavební povolení nebo ohlášení stavby jsou obdobné. Z hlediska procesu je však postup ohlášení stavby jednodušší než stavební řízení. Ohlášení podává žadatel stavebnímu úřadu na předepsaném formuláři, který je přílohou č. 8 vyhlášky č. 503/2006 Sb. Formulář na poslední straně uvádí rovněž všechny nezbytné přílohy, které se musí k ohlášení přiložit.

Máte zkušenosti se žádostí o stavební povolení?

Po obdržení ohlášení zkoumá stavební úřad, zdali ohlášená stavba splňuje všechny podmínky § 104 stavebního zákona. Při kladném zjištění vydá stavební úřad do 30 dnů písemný souhlas s provedením ohlášené stavby a doručí jej stavebníkovi. Souhlas doručením nabývá právních účinků a počíná běžet dvouletá lhůta pro započetí stavby. Může se však stát, že stavební úřad dospěje k závěru, že pouhé ohlášení stavby nepostačí. Pak nařídí svým usnesením provedení řádného stavebního řízení.

Samotná stavební ohláška není jediným krokem, který musíte učinit. U naprosté většiny v tabulce uvedených bodů budete potřebovat územní souhlas, který je nutné vyřídit společně s nahlášením stavby. O územní řízení, ze kterého má vzejít územní souhlas, se žádá na stavebním úřadě v místě, pod které spadá pozemek, na kterém chcete stavět.
Co je potřeba k územnímu řízení
Vyplněná žádost – formulář získáte na stavebním úřadě či na internetu.
Výpis z katastru nemovitostí a kupní smlouva.
Souhlas vlastníka pozemku, pokud nejste jeho majitelem.
Seznam a adresy osob, která mají práva k pozemkům či stavbám, pokud nejsou vaše.
Souhlas osob, které mají vlastnická práva k sousedním pozemkům.
Technický popis stavby včetně projektové dokumentace.
Situace v měřítku katastrální mapy.
Stanoviska dotčených orgánů (ochrana přírody, vody, ovzduší atd.)
Stanoviska vlastníků veřejné dopravy a technické infrastruktury kvůli napojení vody, elektřiny, plynu apod.
Pokud dojde stavební úřad k závěru, že záměr výše uvedené požadavky nesplňuje, žádost stavebníka zamítne v souladu § 92 odst. 2 stavebního zákona. V případě, že se záměrem souhlasí, vydá stavební úřad územní rozhodnutí o umístnění stavby.
Zapamatujte si: Součástí územního rozhodnutí je i lhůta stanovená stavebním úřadem, ve které musíte zažádat o vydání stavebního povolení. Zpravidla činí tato lhůta dva roky, v odůvodněných případech pak může stavební úřad určit lhůtu delší, nejvíce však pět let.

NAŠE RADA: Jak změnit trvalé bydliště


Dokumentace pro stavební povolení

K vyřízení žádosti o stavební povolení v podstatě potřebujete totéž, co při žádosti o územní souhlas. Formulář žádosti je, obdobně jak tomu bylo u ohlášení stavby, přílohou č. 9 vyhlášky č. 503/2006 Sb., která zároveň stanoví výčet příslušných příloh. Nejdůležitější je v tomto směru projektová dokumentace pro stavební povolení, která musí být zpracována oprávněnou osobou v souladu s vyhláškou č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb. Projektová dokumentace musí navíc odpovídat územnímu rozhodnutí.

Žádost o stavební povolení

Ještě před vlastním řízením o žádosti o stavební povolení na stavebním úřadě si budete muset vyřídit potřebné souhlasy a výše uvedená stanoviska. Musíte počítat s tím, že vyjádření dotčených orgánů a účastníků řízení nedostanete na počkání, úřední lhůty se pohybují do 30 dnů, v případě komplikací i déle.
Doporučujeme: Na stavebním úřadě se před vlastní žádostí o stavební povolení informujte, zda máte pohromadě všechny dokumenty, a zda nejsou potřeba ještě jiné. Vhodné je se i optat, jaké informace si úředníci dokážou sami zjistit, například z katastru nemovitostí. 
V případě, že žádost splňuje všechny předepsané náležitosti, stavební úřad zahájí řízení a nařídí ústní jednání, které musí být účastníkům řízení oznámeno nejméně 10 dnů před ústním jednáním. Od toho může být upuštěno v případě, že stavební úřad dobře zná poměry staveniště a žádost představuje dostatečný podklad pro vydání povolení.

Samotné námitky proti žádosti o stavební povolení se mohou podávat nejpozději při ústním jednání, v případě stavebního řízení bez ústního jednání pak stavební úřad stanoví lhůtu o délce nejméně 10 dnů, kdy může účastník námitky podat. Ve stejné 10denní lhůtě překládají svá závazná stanoviska i dotčené orgány. Samotné ústní jednání není veřejné a účastnit se ho mohou pouze osoby stavebním úřadem výslovně vyzvané.


Naše TIPY:

10 věcí, které vám usnadní stavbu či rekonstrukci domu

Najděte si nejlepší hypotéku


Lhůta pro vyřízení stavebního povolení

Stavební úřad na základě dodaných podkladů v rámci stavebního řízení žádost o povolení stavby posoudí. Pokud nedospěje k závěru, že je třeba žádost zamítnout, vydá ve lhůtě 60 dnů ode dne zahájení řízení povolení ke stavbě. Ve zvlášť složitých případech může stavební úřad rozhodnout v prodloužené lhůtě, nejdéle ale do 90 dnů.

Ve stavebním povolení stanoví podmínky pro provedení stavby, případně i podmínky pro její užívání. Po nabytí právní moci stavebního povolení je možné zahájit stavbu. Platnost stavebního povolení činí dva roky, přičemž po dobu platnosti tuto lhůtu může v odůvodněných případech stavební úřad na žádost stavebníka prodloužit.

Stavební povolení: správní poplatek 2023

Před vydáním souhlasu nebo rozhodnutí o žádosti o stavební povolení je nutné uhrazení správního poplatku, který určí stavební úřad na základě pevně daného sazebníku.

Stavební úřady vybírají za vydání územního rozhodnutí, stavebního povolení a souvisejících úkonů správní poplatky podle aktuálního znění zákona č. 634/2004 Sb. o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů. Výše poplatku za vydané stavební povolení se liší podle povahy plánované stavby a pohybuje se od 500 korun až do 10 tisíc korun.

Je třeba zdůraznit, že se jedná o poplatek za samotné stavební povolení a ne za všechny potřebné dokumenty a povolení, které jsou k stavebnímu řízení potřebné. Povoluje-li se jedním stavebním povolením více staveb, poplatky za jednotlivé stavby se sčítají. Poplatek můžete uhradit různými způsoby. Zaplatit lze převodem, složenkou, nebo přímo v pokladně stavebního úřadu. Vyzváni k úhradě budete pouze v případě úspěšné žádosti.

Vyřízení stavebního povolení, včetně získání všech potřebných dokumentů, nabízejí na internetu jako placenou službu také různé komerční subjekty. Počítat samozřejmě musíte s cenou vyšší, než když byste si žádost o stavební povolení vyřizovali sami.


Čtěte: Velká stavební revoluce. Na povolení by se mělo čekat maximálně rok

CIF24


Dodatečné stavební povolení

Stavební zákon podmiňuje realizaci většiny stavebních činností povolovacími či jinými obdobnými procesy, ve kterých příslušný stavební úřad ve spolupráci s dotčenými orgány prověřuje zákonnost konkrétního stavebního záměru a stanovuje podmínky jeho realizace. Pokud se uvedené podmínky nedodrží, jedná se o situaci, kdy se běžně hovoří o černé stavbě.
Co je černá stavba
O černých stavbách se hovoří v případech, kdy stavba, její změna nebo terénní úprava je nebo byla prováděna bez příslušných povolení nebo v rozporu s nimi, popřípadě pokud tato povolení byla zákonem stanoveným způsobem zrušena. Stavební úřad při zjištění černé stavby musí povinně zahájit řízení k jejímu odstranění. Černé stavby se nepromlčují, proto může být řízení o jejich odstranění zahájeno i po několika desetiletích.
Pramen: FrankBold

Pokud se stavební úřad dozví o černé stavbě, zahájí řízení o odstranění stavby. Požádá-li stavebník nebo vlastník stavby o dodatečné stavební povolení, přeruší úřad řízení o odstranění stavby a zahájí řízení o vydání dodatečného povolení. Do tohoto řízení se mohou zapojit oprávnění účastníci řízení. Mají právo například nahlížet do spisu, podávat námitky nebo požadovat, aby stavební úřad stavbu dodatečně nepovolil. Účastníky řízení o dodatečném stavebním povolení jsou všichni, kdo by byli účastníky řádného stavebního řízení.

V řízení o vydání dodatečného povolení musí stavebník prokázat splnění stejných podmínek, jaké by musel splnit v případě stavebního řízení. Když bude stavba dodatečně povolena, stavební úřad řízení o odstranění stavby zastaví. Naopak, pokud stavba nebude dodatečně povolena, stavební úřad pokračuje v řízení o odstranění stavby a nařídí její odstranění.

Kdy postačí ohlášení stavby?
Ne každá stavba či rekonstrukce si nutně žádá stavební povolení. V některých případech totiž postačí jen ohlášení stavby. To lze využít třeba u stavby domu pro rodinu s podzemním podlažím do hloubky maximálně tři metry a nejvýše dvěma nadzemními podlažími a podkrovím. Dále pak u terénních úprav, reklamních staveb a přístaveb a nástaveb rodinného domku do daných rozměrů.
Kde podat žádost o stavební povolení?
O stavební povolení je nutné požádat na stavebním úřadě. Na ten byste se měli ideálně dostavit v momentě, kdy budete mít hotový návrh stavby. S sebou nezapomeňte vzít také studii stavby. Stejné dokumenty odneste také na krajskou hygienickou stanici a odbor životního prostředí příslušné obce s rozšířenou působností. Pokud se nacházíte v památkově chráněné oblasti, nezapomeňte navštívit také úředníky, pod které ochrana památek spadá.
Jaký je za stavební povolení poplatek?
Jak už to tak s úřady bývá, při vyřizování žádostí se zpravidla nevyhnete poplatku. A jinak tomu není ani v případě stavebního povolení. Výše poplatku za vydané stavební povolení se liší podle povahy plánované stavby a pohybuje se od 500 korun až do 10 tisíc korun. Mějte však na paměti, že v této ceně je zahrnut pouze samotný poplatek za stavební povolení a ne za všechny potřebné dokumenty a povolení, která jsou k stavebnímu řízení potřebná.
Jaká je lhůta pro vyřízení stavebního povolení?
Stavební úřad má zákonem danou lhůtu, ve které má čas na to, aby na základě dodaných podkladů v rámci stavebního řízení žádost o povolení stavby posoudil. Pokud nedospěje k závěru, že je třeba žádost zamítnout, vydá ve lhůtě 60 dnů ode dne zahájení řízení povolení ke stavbě. Ve zvlášť složitých případech může stavební úřad rozhodnout v prodloužené lhůtě, nejdéle ale do 90 dnů.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).