Menu Zavřít

Soumrak kampeliček: o licenci požádal zlomek poskytovatelů úvěrů

3. 1. 2017
Autor: Michael Tomeš, Euro

Zdá se, že nový zákon o spotřebitelském úvěru začíná přinášet výsledky, které od něj zákonodárci očekávají. O licence pro poskytovatele spotřebitelských úvěrů zatím požádal pouze zlomek aktivních nebankovních subjektů.

O povolení k provozování činnosti nebankovního poskytovatele spotřebitelských úvěrů požádalo k dnešnímu dni sedm nebankovek. Povinnost požádat o licenci mají od začátku prosince do konce února. Na trhu přitom podle odhadů České národní banky působí 50 až 60 tisíc poskytovatelů nebankovních úvěrů.

„Ten, kdo byl přede dnem nabytí účinnosti zákonu oprávněn poskytovat spotřebitelský úvěr na základě živnostenského oprávnění, může provozovat tuto činnost na základě živnostenského oprávnění do doby, než Česká národní banka rozhodne o žádosti o udělení oprávnění k činnosti, nejdéle však do 18 měsíců ode dne nabytí účinnosti,“ říká mluvčí České národní banky Markéta Fišerová.


Čtěte více o podobě nového zákona o spotřebitelském úvěru:

Trh spotřebitelských úvěrů čeká malé zemětřesení

 Guvernér ČNB Jiří Rusnok


Ačkoliv národní banka očekává, že ke konci přihlašovací doby výrazně naroste počet žádostí o vydání licencí, je pravděpodobné, že dojde ke značnému poklesu počtu legálně působících poskytovatelů. „Vzhledem k dosud velmi krátké účinnosti máme příliš málo informací a zkušeností na to, abychom mohli posoudit, jak dalece se pod vlivem regulace počet nebankovních poskytovatelů úvěrů zredukuje, nebo co to udělá ve vztahu těchto poskytovatelů ke klientům,“ říká Fišerová.

Povolení k činnosti poskytovatele nebankovního spotřebitelského úvěru se bude udělovat ve správním řízení před ČNB. Licenční správní řízení bude podobné řízení o udělení povolení k činnosti platební instituce či obchodníka s cennými papíry.

Základními změnami, které na trhu nový zákon zavede, jsou přísnější podmínky pro poskytovatele půjček. Regulátor tak chce trh pročistit od neseriózních firem, které by mohly klienty ohrozit, nebo u nich používat nepovolené praktiky.

EBF24

Nebankovní poskytovatelé úvěrů musí mít nově kapitál ve výši alespoň 20 miliónů korun. V rámci správního řízení bude Česká národní banka přezkoumávat také důvěryhodnost a odbornou způsobilost osob a původ počátečního kapitálu a řádnou organizaci vnitřního provozu. Půjčku od nebankovních společností využívají zejména lidi, kterým nepůjčí banky. Úvěr od kampeličky přitom v Česku využívá na milion klientů ročně. Důvodem je také jednoduchá dostupnost a takřka žádné požadavky na dokládání majetku.

Čtěte také:

Fio roste Majitelé banky si loni vydělali 92 milionů korun

Ochranu spotřebitelů má nově upravit spotřebitelský kodex

J&T Bance klesl zisk za tři čtvrtletí o 40 procent


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).