Menu Zavřít

Solární dravci Chrenko a Fast dále posílili. Koupili pět fotovoltaik od polského fondu

17. 6. 2019
Autor: CC0 via Pixabay

Česká investiční skupina Jufa, za kterou stojí podnikatelé Jan Chrenko a Jiří Fast, odkoupila portfolio pěti solárních elektráren od polského fondu Eques Fotovoltaica. Celkem tak již má ve svém majetku fotovoltaické panely o výkonu 82 megawattů - včetně 12 právě odkoupených. Jufa se tak posunula na pozici druhého největšího vlastníka solárních elektráren na českém území.

Poslední ze série smluv podepsali zástupci obou stran dnes. Jak webu Euro.cz potvrdil spoluvlastník skupiny Jufa Jan Chrenko, jednání o prodeji trvala více než jeden rok. Prodej se týká elektráren u Kramolína na Českobudějovicku (3,4 MW), Čenkova na Táborsku (3,35 MW), Petkova na Mladoboleslavsku (3 MW), Dubí na Teplicku (1,07 MW) a u Nového Jičína (0,94 MW). Celková hodnota transakce včetně bankovního financování podle informací webu Euro.cz dosahuje zhruba jedné miliardy korun.

Jufa patři mezi nejaktivnější investory do odkupu solární elektráren v České republice. Zatím největší úlovky se dvojici Fast - Chrenko podařily v závěru roku 2017. Nejprve v listopadu odkoupili 22megawattový fotovoltaický park v areálu brněnského letiště. O pouhých šest týdnů později následoval odkup 13megawattového solárního parku ŽV Sun u Chomutova, který zde v závěru roku 2010 postavil holding Z-Group podnikatele Zdeňka Zemka.


Větší výkon na menší ploše: Němci kombinují soláry se zemědělstvím


Polský fond Eques Fotovoltaica nepatřil k původním účastníkům solárního boomu let 2009 a 2010. Místo toho odkoupil již hotové elektrárny, a sice v průběhu let 2016 a 2017. Nadšení je však brzy přešlo a po necelých třech letech se z českého trhu stahují.

KL24

Na českém území se nachází 850 velkých solárních elektráren s výkonem od půl megawatty výše. Jejich vlastnictví je roztříštěno mezi stovky různých majitelů. Největším provozovatelem fotovoltaik je podle dostupných údajů ČEZ se 125 megawatty, druhá je Jufa (82 MW) a třetí čínský fond China - CEE Fund (67 megawattů), který své pozice dosáhl hlavně díky akvizici společnosti Energy 21.

Dále čtěte:

Velký návrat: solárníci v Německu loni instalovali zdroje o výkonu tří jaderných reaktorů

Energetická laboratoř v praxi: sever Německa chce být do roku 2035 bez emisí

Nejsilnější reaktory má Čína. Elektrárna Taišan spustila druhý zdroj o výkonu 1,66 GW

Facebook zelená. Staví obří solární park za 10 miliard

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).