Menu Zavřít

Dopady slevy na jízdném: Šlechtová půjde poslancům vysvětlovat „projídání obrany“

13. 4. 2018
Autor: čtk

Nejdřív zdražení zahraničních misí, poté kompenzace za slevu jízdného. Ministryně v demisi Karla Šlechtová (za ANO) už dvakrát sáhla do schváleného obranného rozpočtu, což se nelíbí poslancům. Chtějí vysvětlení.

Členy sněmovního branného výboru zaskočilo, že je resort o chystaném 124milionovém škrtu zavčasu neinformoval. „Nikdo z ministerstva se nám na nedávném výboru pro obranu (29. března, pozn. red.) s touto skutečností nepochlubil. Toto je začátek projídání naší obrany,“ zlobí se třeba Jana Černochová (ODS), šéfka výboru.

Proto bude chtít na příštím zasedání téma otevřít. A není jediná. Objasnění po Šlechtové chce i místopředseda Jan Lipavský (Piráti). „I když ministerstvo obrany nepřijde zdaleka o tolik peněz jako třeba ministerstvo školství, na příštím zasedání branného výboru budu žádat vysvětlení,“ reaguje Lipavský.

Naráží na to, že obrana není jediná, kdo doplatí na chystaný krok současné vlády Andreje Babiše. Masivní slevu na jízdné pro studenty a důchodce chce kabinet v demisi a bez důvěry kompenzovat zhruba 3,3miliardovou finanční injekcí – a tyto peníze sebere resortům a úřadům z ušetřených peněz. Zatímco obrana přijde o 124 milionů, školství například o 400 milionů.


Zájem trvá. Berlín chce nadále prodat své helikoptéry české armádě

 Německé vojsko si zatím pořídilo patnáct strojů H145M, už ale uvažuje o nákupu dalších.


I když se Andrej Babiš na čtvrtečních interpelacích bránil, že stovky milionů půjdou z přebytků a resorty tak nic nepocítí, není to pravda. Co se týče ministerstva obrany, ušetřené peníze ze zrušených zakázek či výhodného kurzu české koruny, jdou na jednu kupu. A z téhle množiny se pak využijí na jiné investice – opravy budov a techniky, menší nákupy a podobně.

„Po úpravě plánu zahraničních misí jde už o druhou změnu v letošním obranném rozpočtu. Ve výboru sledujeme čerpání peněz velmi detailně, a proto nevím, proč nás ministerstvo o ničem neinformovalo,“ rýpl si do Šlechtové a jejích kolegů poslanec Jan Lipavský.

Tím, že vláda posvětila razantní změnu letošních zahraničních misí české armády – z 806 na 1081 vojáků – stoupne o několik stovek milionů korun i jejich nákladnost. Počítá se až s 2,4 miliardami korun.

EBF24

Dále čtěte:

Nové vrtulníky bez soutěže: obrana přímo osloví nejméně tři dodavatele

Co bude s vrtulníky? Hnutí ANO zadělalo Česku na mezinárodní skandál

Česká armáda dosud neví, jaké vrtulníky potřebuje

Armáda bez výdělku: český „Air Force One“ půjde do muzea


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).