Menu Zavřít

Místo ropy elektřina. Shell bude stavět dobíjecí stanice

27. 11. 2017
Autor: Profimedia.cz

Nedávno založené uskupení Ionity, v němž se sdružily německé automobilky, získalo silného partnera v nadnárodní těžařské společnosti Shell. Společně chtějí po evropských dálnicích rozmístit superrychlé dobíjecí stanice. Jejich cílem je získat v rozvíjející se elektromobilitě náskok před konkurencí.

Společnost Royal Dutch Shell uzavřela partnerství s předními automobilkami, aby společně odstranily základní překážku v rozvoji elektromobility – nedostatek dobíjecích stanic. V první etapě má vzniknout 80 dobíjecích míst v průběhu roku 2019.

„Uživatelé chtějí se svými elektrickými vozy dojet dál a být si jistě, že existují spolehlivá a pohodlná místa, kde mohou dobít baterie,“ uvedl šéf obchodu Shellu Istvan Kapitany.

Stanice Shellu a Ionity mají být rozmístěny v Belgii, Británii, Francii, Nizozemsku, Rakousku, Česku, Maďarsku, Polsku, Slovensku a Slovinsku.

Počet dobíjecích stanic v Evropě:

 Počet dobíjecích stanic v Evropě

Zdroj: EAFO

Ionity je společným podnikem BMW, Daimleru, Fordu a Volkswagenu. Shell považuje technologii právě tohoto uskupení za slibnější než technologie ostatních hráčů, jako jsou francouzská Engie či německý E.ON, píše agentura Reuters.

Růst na desetinásobek

Ionity sídlí v Mnichově a prvních 20 dobíjecích stanic otevře v letošním roce v Německu, Norsku a Rakousku. Tyto stanice mají být od sebe vzdáleny 120 kilometrů a budou provozovány ve spolupráci s čerpacími stanicemi Tank & Rast, Circle K a OMV.

Počet dobíjecích stanic pro auta na elektrický pohon v Evropě se podle EAFO za poslední tři roky téměř ztrojnásobil a letos dosáhl asi 120 tisíc.

Elektroauta mají zatím minimální podíl na globálním trhu, tempo jeho růstu spolu s přetrvávajícími nízkými cenami ropy ale nutí těžaře včetně Shellu hledat nové obchodní příležitosti.

Shell očekává, že podíl elektrovozů na celkových prodejích může z letošního 1 procenta stoupnout na 10 procent v roce 2025, což sníží poptávku po ropě o zhruba 800 tisíc barelů denně.

MMF24

K tématu čtěte více:

Honda chystá na rok 2022 elektromobil, který se nabije za 15 minut

Kobalt pro Číňany v Kongu těží děti. Případ otřásá londýnskou burzou

Elon Musk: jak vydělal peníze na své šílené nápady?

Elon Musk s herečkou Amber Heardovou v květnu 2017.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).