Menu Zavřít

S tebou jo a s tebou ne

20. 12. 2016
Autor: Redakce

Kandidát na příštího prezidenta Michal Horáček dělá zjevně vše pro to, aby se prezidentem nestal. Pokud kolem sebe má nějaký volební tým, měl by mu poradit, že taktikou stylu „proti všem“ mu nakonec moc voličů nezbude.

Když Michal Horáček nekývl na nabídku takzvané Kroměřížské výzvy, ještě se nebylo moc čemu divit. Byť si naštval kamaráda Michaela Kocába, tak skutečnost, že nenaskočil do jeho platformy hledající protiváhu Miloše Zemana, se dá chápat jako dobrý tah. Aby příští prezident uspěl u voličů, nemůže být totiž Zemanovou protiváhou. Jednoduše proto, že v Česku voliči chtějí typově někoho takového, jako je Miloš Zeman.

Horáček se tímto krokem distancoval od konzervativního jádra protizemanovských bojovníků, a byť mu tím pár procent elektorátu ubylo, dostal se na hřiště, kde se bojuje o daleko více bodů.

Jenže Horáčkova nemilosrdná výprava pokračuje dál. Aby v tom měli všichni ještě více jasno, vzdává se mladých městských pravicově liberálních voličů, když se nyní tvrdě obouvá do Karla Schwarzenberga. Ve chvíli, kdy říká: „Umím jazyky, mám vzdělání a mám za sebou nějaké v Česku dobře známé dílo. Nic z toho Karel Schwarzenberg za sebou nemá.“ Tak za prvé se neotřesitelně mýlí a za druhé si škrtá z politické mapy hlavní město, což už je dost masochistický krok.

Podívejte se na rozhovor Euro TV s Michalem Horáčkem:

Aby toho nebylo málo, netají se Michal Horáček i averzí vůči nejpopulárnějšímu politikovi. Kdo navštívil některé z jeho veřejných setkání, určitě mu neušlo, jak se mu nelíbí osoba a styl politiky Andreje Babiše. I když se to do určité míry dá chápat jako dobré gesto, čistě matematicky Horáček odmítá podporu další velké části veřejnosti.

Nejde tu přitom o zaryté milovníky Andreje Babiše. Většina lidí nezná pozadí jeho podnikání, nezajímá se o propojení jeho byznysu s politikou, je jí ukradený střet zájmů, kauza Čapího hnízda nebo pletky s STB. Babiše vnímají jako silnou osobnost nespojenou s polistopadovou politikou a bojující proti korupci. Útočit těmto lidem na jejich favorita je chybou.

Přidáme-li k tomu z hlediska protikandidáta logickou rétoriku proti Miloši Zemanovi, je Horáčkova kampaň symbolem vyhozených peněz. Jaký jiný dopad může mít turné po Česku, kde lidem vysvětlujete, že všechny nesnášíte?


Přečtěte si další komentáře autora:

Losování s Andrejem

EBF24

Poslední boj o EET

Dienstbierův volný pád


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).