Menu Zavřít

Poslední boj o EET

29. 11. 2016
Autor: Redakce

Ministr financí chce ve sněmovně prosadit změny v elektronické evidenci tržeb a schytává to od koaličních partnerů i opozice. Není moc chyb, které směrem k veřejnosti Andrej Babiš dělá, ale tahle se ukazuje jako flagrantní.

Elektronická evidence tržeb je jedno velké očekávání, které podle všeho nepřinese slibovaný úspěch. Pokud se na něm ale vláda s podporou svých voličů shodla, nedá se s tím nic moc dělat.

Její architekt Andrej Babiš až dosud nenáviděný nástroj potírání daňových úniků dokázal obhájit. I když zjevně nebyla EET dotažená, Babiš v létě prohlásil, že žádné výjimky nebude poskytovat a systém se měnit nebude. Stál za ním premiér i zbytek koalice.

O zjevných chybách v EET se ví už dlouho. Neměla by platit pro ty nejmenší podnikatele, protože je zbytečně zatíží a efekt z toho bude nulový, a také pro platby kartou v eshopech, protože o těch už jedna evidence je.

Že tyhle věci Babišovi došly pár dní před spuštěním první fáze EET, ještě ale nemělo znamenat, že kvůli nim začne hned systém měnit. V téhle chvíli jde koalici o politickou stránku EET, konkrétně obraz toho nápadu na veřejnosti, čemuž rychlá změna vůbec nepomůže. Potvrzuje to i vyjádření Bohuslava Sobotky. Babišovi nevyčítal samotné změny, které přinesl (protože ví, že jsou logické) ale to, že s nimi přišel teď. Sobotka doslova prohlásil, že změny nahrávají opozici. Nezajímá ho jejich podstata, protože ani veřejnost to teď nezajímá.


Přečtěte si výměnu názorů k EET mezi Pavlem Páralem a Andrejem Babišem:

Štvanice na hostinské začíná

Babiš reaguje na Párala: Štvanice na EET pokračuje

Páral odpovídá Babišovi: Už je to tady, hospodští budou zdražovat

U Medvídků, pivnice


Andrej Babiš se tak dostal do nepříjemné situace. Kromě opozice mu za EET nedává i premiér a to kazí jeho obraz. Jenže místo toho, aby AB řekl: Ok, počkáme půl roku, vyhodnotíme situaci a pak přikročíme potichu ke změnám, když už mi to nedošlo v létě, zvolil taktiku síly a změny přinese rovnou do sněmovny.

BRAND24

Zajímavé bude sledovat, jestli se mu z roviny politiky podaří změny překlopit do světla logiky. V druhém případě by je museli koaliční poslanci odhlasovat, ale osobně bych na to nevsázel. Zajímavý bude také postoj TOP 09 a ODS, které by se mohly s Babišem v téhle věci spojit. Obě strany se budou muset rozhodnout, jestli využijí šanci alespoň trochu změkčit dopady EET, nebo nechají platit tvrdší verzi s tím, že to není jejich problém.

Babiš bude hrát ve sněmovně hodně riskantní hru. Pro pár zasvěcenců v tajích EET se možná stane tím, kdo chtěl systém zmírnit, pro veřejnost bude ale už navždy tím, kdo to celé vymyslel a zamotal.

Přečtěte si další komentáře autora:

Jak je důležité držet Ťoka

Paroubek prorokem

Dienstbierův volný pád


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).