Menu Zavřít

Rozhádaní muži. Babiš a Faltýnek prožívají největší krizi svého politického spojenectví

25. 8. 2018
Autor: čtk

Rostoucí vliv advokáta Květoslava Hlíny v pražském dopravním podniku nebo dění v Českých drahách jsou třecí plochou mezi šéfem ANO a prvním místopředsedou hnutí.

V polovině července vybíralo vedení pražského dopravního podniku včetně předsedy představenstva a generálního ředitele Martina Gillara advokátní kanceláře, které budou dlouhodobě poskytovat této významné městské společnosti právní poradenství. Na trhu právních služeb se tomu říká rámcová smlouva. Mezi ostatními ji získala i advokátní kancelář Květoslava Hlíny, blízkého přítele prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Oba muži původem z Hané se znají už z dob, kdy Hlína pracoval jako advokát pro Babišovy podniky, a působil dokonce v dozorčích radách společností Deza a Precheza, které jsou součástí Agrofertu.

Díky rámcové smlouvě uzavřené se svým bývalým zaměstnancem Martinem Gillarem, který ještě nedávno působil v jeho advokátní kanceláři, si Hlína a jeho spolupracovníci mohou přijít na statisíce. Celková hodnota zakázky totiž dosahuje až 11,5 milionu korun a podělí se o ni osm advokátních kanceláří.

Dobrá rada za miliony

Týdeník Euro přitom už v dubnu spočítal, že Hlína za necelé dva roky získal v pražském dopravním podniku smlouvy minimálně v hodnotě osmi milionů korun. Jde jen o souhrn odměn v podobě pevných částek. Řada dalších smluv na právní služby nemá žádný limit na počet odpracovaných hodin, a tedy ani na výši odměny.

Kromě Prahy a Jeseníku, které též ovládá hnutí ANO, se Hlínova advokátní kancelář nově uchytila také na severu Čech. V červnu získala smlouvu na právní poradenství pro Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. V rámci poradenství bude radit mimo jiné předsedovi představenstva společnosti a známému ekonomovi Michalu Zděnkovi. Ten před několika lety působil jako poradce Andreje Babiše, ale posléze se rozešli. Zděnek pak několik měsíců působil za hnutí ANO v dozorčí radě státních dopravních firem České dráhy a ČD Cargo.


Čapí hnízdo si prý odpracoval. Člen ANO žádá pro Babiše státní vyznamenání

 Premiér Andrej Babiš


Zakázky advokáta Květoslava Hlíny jsou jedním z bodů sváru mezi někdejšími důvěrnými spojenci Andrejem Babišem a Jaroslavem Faltýnkem. Babiš se podle informací týdeníku Euro domnívá, že Hlína a jeho spolupracovníci získávají až příliš velký vliv zejména na fungování pražského dopravního podniku. Na vedení firmy se přitom Hlína svými radami zásadním způsobem podílí.

Drahé kšefty na drahách

Babiš už v minulosti Faltýnka kritizoval také kvůli transakcím s akciemi firem ČD-Telematika a Chaps. Babišovi se loni na podzim nelíbil drahý nákup soukromé společnosti Chaps, za kterou České dráhy zaplatily 400 milionů korun. Stát měl také podle původního plánu prostřednictvím Správy železniční dopravní cesty letos vykoupit minoritní podíly v ČD-Telematice, a to včetně podílu dalšího Faltýnkova blízkého přítele, olomouckého miliardáře Pavla Hubáčka. Tento výkup zarazil až ministr dopravy Dan Ťok.

Ten také na ministerstvu dopravy přerušil veškeré styky s olomouckým poslancem Milanem Ferancem, pravou politickou rukou Jaroslava Faltýnka. Ťok rovněž inicioval odvolání Ferance z postu předsedy dozorčí rady Českých drah. Jeho nástupcem se minulý týden stal někdejší ministr dopravy Petr Moos. Dan Ťok dokonce před časem přikázal, aby jeho resort přerušil i vztahy s Květoslavem Hlínou. Podle informací týdeníku Euro zůstal Dan Ťok ministrem dopravy ve druhé vládě Andreje Babiše i kvůli těmto všem nezbytným krokům, ačkoliv s ním Babiš už na jaře nepočítal.

Babiš také na poslední chvíli přeskládal čelo pražské kandidátky hnutí ANO do komunálních voleb. Nejenže odsunul Patrika Nachera na druhé místo, ale také úplně škrtl některé Faltýnkovy chráněnce, například dosavadního pražského radního pro majetek Karla Grabeina Procházku či někdejšího předsedu pražského klubu zastupitelů ANO Michala Haška.


Přečtěte si komentář: Jak žít bez Andreje

Brífink Jana Novotného


Faltýnek ale kromě výše popsaných vztahů, které se Babiš snaží ve státním aparátu odsekávat od moci, hýří i dalšími byznysovými kontakty. Jeho blízkým přítelem je například majitel stavební firmy Silnice Group Karel Rypl. Na nedávné Faltýnkově dražbě obrazů v karlínské Hauch Gallery se objevil i uhlobaron Jan Dienstl či developer a spolumajitel Penty Marek Dospiva, který má aktuálně důležité zájmy v souvislosti s rekonstrukcí Masarykova nádraží či výstavbou metra linky D.

MMF24

Poradci Andreje Babiše se obávají, že Faltýnkovy byznysové kontakty mohou poškodit celé hnutí ANO. I proto způsobily dosud největší krizi ve vztahu dvou ještě nedávno neotřesitelných spojenců. Babiš však Faltýnka i přes to všechno nutně potřebuje. A to především kvůli bezporuchovému vedení početného klubu rozmanitých poslanců, který Faltýnek už několik let zvládá ukočírovat.

Dále čtěte:

Pieta před rozhlasem: lidé vypískali Babiše

Babišův střet zájmů budou řešit úřady. Premiér údajně dál ovládá Agrofert

Lov posledních partyzánů. Babišově čistce stále odolává Beneš

Další pohádkové zakázky advokáta Hlíny: „Známe se dlouho,“ říká exstarosta, který smlouvy podepsal


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).