Menu Zavřít

Café Restaurant Kaprova 8: řízek miluje každý

22. 7. 2018
Autor: Archiv

Tafelspitz, tatarák, telecí řízek i buchtičky s vanilkovým krémem. To nejlepší z české a rakousko-uherské kuchyně na strategickém místě v centru Prahy.

V Kaprově ulici na Staré Městě pražském to v posledních měsících nebývale ožilo. Bistro Kaprova už několik měsíců funguje v prostorách bývalého knihkupectví Fišer a hned o pár vchodů vedle otevřel v dubnu Café Restaurant Kaprova 8. Jeho zaměření se ale od staršího souseda diametrálně liší. Kaprova 8 sází na naši chuťovou paměť, tradici a známá i méně známá jídla bývalých zemí Rakousko-Uherska. Mě si získali hned při první návštěvě a ty následující na sebe nenechaly dlouho čekat.

(pozn.: Café Restaurant Kaprova 8 je od léta zavřený, více v blogu Klary Donathové)

Kočár do Vídně

Vlastně jedinou zásadní výtkou, kterou k podniku mám, je fakt, že před jeho vchodem neustále stojí někdo z personálu, ale ne tak, aby zval hosty dovnitř, ale spíš tak, jako by bránil vstup proti nezvaným návštěvám. Rozhodující první dojem tak zkrátka není příjemný. Uvnitř se vás ale okamžitě někdo ujme a vše běží, jak má. Prostory restaurace jsou poměrně členité. Nechte se provést přední kavárenskou částí až úplně dozadu k otevřené kuchyni. Hlavní místnost prosvětluje slunce procházející prosklenou částí střechy. V teplých dnech může být u stolů pod sklem zbytečně teplo, takže místo volte podle počasí. Stoly blíže kuchyni skýtají chlad klimatizace i lepší výhled na práci kuchařského týmu. Překvapí angličtina znějící z kuchyně, která je podle vysvětlení obsluhy pracovním jazykem proto, že jeden z kuchařů pochází z Dominikánské republiky a další z Ruska.

 Café Restaurant Kaprova 8

Místní obsluha je pozorná a usměvavá, někdy trochu nesmělá, ale rozhodně snaživá. Spolu se stálou nabídkou předkládá hostům možnost zvolit krátké degustační menu i s vinným párováním a přednáší denní nabídku. Z jídelního lístku vás nutně musí zaujmout tafelspitz. Vařená tabulová špička, podávaná po vídeňsku, je za bezmála 500 korun nejdražší položkou stálé nabídky. Rozhodně vám ji ale doporučuji vyzkoušet. Až na maso samotné jde opravdu o velikou porci, která se v jedné osobě nedá sníst. Dejte si ji klidně na půl, k ní dva předkrmy a ještě vám zbyde místo na závěrečné buchtičky s vanilkovým krémem. Pokud jste někdy měli tafelspitz u Plachutty ve Vídni, čeká vás podobná podívaná. Pokud ne, nechte se poučit obsluhou.

Nejdřív vám naservíruje silný, voňavý, snad trošku mastnější hovězí vývar z měděného kastrolu do porcelánu, ve kterém čeká kořenová zelenina, famózní celestýnské nudle a velký játrový knedlíček. Ve vývaru se v hrnci mezitím bude hřát vařené maso a morková kost. Jakmile dojíte polévku, dostaví se obsluha se třemi rendlíčky. V jenom budou smažené strouhané brambory, ve druhém smetanový špenát a ve třetím skvělý křenový knedlík.

Café Restaurant Kaprova 8
• Kaprova 8, Praha 1
• T: 733 128 548
• E: kaprova8rezervace@triload.cz
www.kaprovaosm.cz
• Otevřeno: Po-Pá 8-15, 16-23; So-Ne 9-15, 16-23

Nejprve dostanete morek spolu s topinkou a pak už je to na vás. Maso má tukové krytí, které mu dodává chuťový rozměr navíc, ale ne každý z něj bude nadšený.


Ze světa gastronomie dále čtěte:

Gastrozábava v letní Praze: Náplavka už nudí, teď je in Manifesto

Skvělé jídlo je všude. Užijte si cesty po světě prostřednictvím lokálních chutí a vůní

 Hija de Sanchez - Kodaň


Přílohy ale nezklamou nikoho, snad jen ty, kterým se protiví plýtvání jídlem jako mně. Bylo mi opravdu líto, kolik jsem toho nezvládla sníst a obsluhující číšník nám přitakal, že se nad velikostí porce zamýšlejí, protože problém ji spořádat má většina hostů. Každopádně, už jen kvůli tomuto jídlu se Kaprovu 8 vyplatí navštívit.

Dobře promyšlená jídla

Bez přehánění ale musím říct, že mi zatím chutnalo vše, co jsem tu okusila. Z předkrmů to byl vyváženě ochucený tatarák, salát s růžovou krkovičkou, plátky kyselých okurek s dobře ladícím hořčičným dresinkem a smažené vejce s dokonale trefeným žloutkem, kostičkami brambor, listovým špenátem a horským sýrem, který dodával jídlu to magické něco navíc, kvůli kterému si ho objednám znovu.

 Café Restaurant Kaprova 8

Z hlavních jídel musím pochválit vykostěné pečené kuře s křupavou kůrčičkou, příkladně připravenou hebkou a lesklou omáčkou, trochou sezonní grilované zeleniny (ředkvička, kedlubna, mrkev, cibule) a nadýchanými lívanci s pražskou šunkou, které byly překvapivě dobrou přílohou. Milovníci řízků asi sotva odolají zdejšímu elegantně servírovanému telecímu řízku s vídeňským bramborovým salátem. Není tak obrovský jako u vídeňského Figlmüllera, ale nezklame velikostí ani chutí. A tak bych mohla pokračovat pozitivním popisem trhaného hovězího masa s mrkví a bramborovými rösti.

Zkrátka, menu je opravdu dobře promyšlené, recepty dotažené do detailu a kuchyně dobře sehraná tak, aby je dokázala připravit ve vysoké kvalitě. Úroveň kuchyně předčí úroveň servisu, ale to si časem sedne, pokud personál zůstane na témže místě. Málokdy se mi poštěstí natrefit na tak dobře fungující podnik ještě v počátečních týdnech provozu. S návštěvou neváhejte, ceny jsou zatím na příjemné úrovni, a jakmile se o Kaprovce dozvědí turisté, vezmou ji útokem.

Přečtěte si další recenze:

Maso je Maso: krvavý steak po italsku

Paloma Restaurant: stoprocentní péče za hranicí Prahy

Benjamin: čerstvý vítr vane z Norské

Ristorante Santo: Itálie na soutoku

Vinný bar Thir: zázrak v Táboře

Flambované Vary aneb Stroj času

Restaurace Šupina: okolo Třeboně

Crazy Daisy: bláznivá mixologie

Café Lounge: kavárna se špičkovým jídlem

Taro Restaurant: fine dining po vietnamsku

Levitate Restaurant: koncept zvítězil nad zdravým rozumem

Bistrot 104: vím, kde sever není

Bistro Grils: vůně ohně a výpeku

Sia restaurant: Úspěšná restaurace snadno a rychle

Restaurace Tiskárna: těžká záhada

Bistro Kaprova: večeře v knihkupectví

QQ Asian Kitchen: Neformální Asie

Cukrárna Myšák: Jen pro ten dnešní den

Málo známá Korea

Nostress: žádný stres, jen dobré jídlo

Mezi domky, mezi poli

MMF24

Velká úroda v pražském Grand Cru

Cicala Trattoria: stará dobrá Itálie


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).