Menu Zavřít

Prodej OKD tlačil Urban, Sobotka mlčel, říká šéf vyšetřovací komise Černohorský

15. 9. 2018
Autor: čtk

Šéf poslanecké vyšetřovací komise Lukáš Černohorský zřejmě požádá o dalších šest měsíců, aby zjistil vše podstatné o privatizaci a pádu OKD.

Ministři vlády vedené ČSSD v roce 2004 chtěli menšinový podíl v OKD rychle prodat, aby se zbavili problému. Trestně stíhaní šéfové důlního podniku Viktor Koláček a Petr Otava nikomu nevadili, naopak převládaly obavy z finančních investorů. Taková jsou zjištění poslanecké vyšetřovací komise, kterou vede Lukáš Černohorský z Pirátské strany. Komise má devět členů - za každou stranu ve sněmovně jeden. „Spolupráce mezi námi je zcela korektní a žádný člen se nesnaží ovlivnit ostatní svým názorem,“ pochvaluje si Černohorský spolupráci.

Kauza OKD jsou ve skutečnosti nejméně tři kauzy - ztráta majoritního podílu státu, nevýhodný prodej 46 procent akcií a vysávání zisků s následným bankrotem OKD. Na kterou z nich se soustředíte?

Nás zajímá všechno. Lidé odpovědní za prodej státního podílu se odvolávají na to, že celý problém vznikl při ztrátě majority. Naopak lidé, kteří ztrátu majority dopustili, hovoří o nevýhodném prodeji státního podílu. I proto mapujeme celou historii od začátku do konce.

Ohledně poslaneckých vyšetřovacích komisí je v Česku cítit jistá skepse. Má vámi vedená komise ke kauze OKD šanci něčeho konkrétního dosáhnout?

Je potřeba si na úvod říct, že poslanecká vyšetřovací komise nesupluje práci policie ani soudu. Policii zajímají jen trestně právní záležitosti, například majetková újma, zatímco nás zajímá i to ostatní. Například pochybení na straně úřadů, kompetenční spory či to, jak vše probíhalo. Máme možnost dostat se k zápisům z porad, korespondenci mezi státními úřady i jiným neveřejným dokumentům. Pro nás je k zásadní zpráva jako celek, která bude obsahovat detailní popis celého příběhu včetně role jednotlivých aktérů.


Jak Bakala k dolům přišel. OKD získal za pouhých 7,4 miliardy korun

 Hrobař. Proti způsobu, jakým manažeři Zdeňka Bakaly řídili OKD, opakovaně protestovali horníci. Bakala z OKD vytáhl desítky miliard korun a přivedl je ke krachu.


Je vůbec ještě co vyšetřovat? Soud letos v květnu rozhodl o osvobození dvou bývalých místopředsedů Fondu národního majetku i autora znaleckého posudku k prodeji státního podílu v roce 2004. Skutek prý není trestním činem.

To je jen malá část celého příběhu. Rozsudek není pravomocný a státní zástupce se proti němu odvolal. Navíc komise do živých sporů nezasahuje. Ale pokud narazíme na nové, dosud neznámé dokumenty, budeme o nich policii informovat.

Jsou klíčoví svědci ochotni dostavit se a vypovídat?

Zatím vypovídalo osmnáct lidí, kteří se pohybovali okolo prodeje minoritního podílu. Někteří samozřejmě využili svého práva nevypovídat, jiní odpověděli jen na některé otázky. Často jsme se setkali s reakcí, že si lidé na nic nevzpomínají. Teď nás čekají výpovědi týkající se ztráty státní majority.

Věděl někdo dopředu, že reálným kupujícím je Zdeněk Bakala a jeho společníci?

Ne, byla to pro všechny překvapující informace. Všichni žili v domnění, že to prodávají stávajícím akcionářům (Viktor Koláček a Petr Otava - pozn. red.). Tehdejší ministři chtěli podíl prodat právě jim, protože věděli, jak funguje těžební průmysl. Naopak nechtěli pustit do OKD finančního dravce, který by ve velkém propouštěl, nebo by firmu rozprodal po částech. Z nahrávek je cítit silný tlak prodat menšinový podíl co možná nejrychleji.

Kdo byl hlavním tahounem tohoto tlaku? Ministr průmyslu Milan Urban?

Za prodej byli odpovědní Milan Urban a ministr financí Bohuslav Sobotka. Na nahrávkách z jednání vlády je slyšet, že ministr Urban do toho aktivně vstupoval a prosazoval prodej. Pan Sobotka se k věci na vládě téměř nevyjadřoval, jen občas něco přečetl z důvodové zprávy.


Bakalův recept na zbohatnutí: levně koupit, vysát, zmizet

Zdeněk Bakala


Máte prostor zabývat se i tím, co nastalo poté, co OKD ovládl Zdeněk Bakala a jeho lidé? Tedy dělení firmy, zadlužování a výplata dividend.

To je třetí oblast, kterou se zabýváme. Při dělení OKD v květnu roku 2006 ocenila poradenská firma Ernst & Young nástupnické společnosti na celkem 50 miliard korun. Tehdy vznikl virtuální zisk, který si následně nechali vlastníci vyplatit formou dividend. Nechali si poslat peníze, které podnik ještě reálně nevydělal.

Kdy podle vašeho odhadu vše uzavřete a komise ukončí činnost?

Měli jsme vše mít hotové do 12. října. Vzhledem k tomu, že máme v příběhu ještě nějaké díry a narazili jsme na další svědky, uvažujeme o prodloužení činnosti komise o šest měsíců.

Čtěte také:

Pecina: Prodej OKD vypadá z nynějšího pohledu hrůzostrašně

Bakalova šachta ožívá. Polský důl Dębieńsko restartují Australané

MMF24

Vyšší, než se čekalo. Náklady na útlum dolů OKD se odhadují na 6,6 miliardy

Bakalův švindl aneb Staré pověsti privatizační


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).