Menu Zavřít

Jak Bakala k dolům přišel. OKD získal za pouhých 7,4 miliardy korun

15. 9. 2018
Autor: Hynek Glos

Podle zjištění týdeníku Euro český finančník Zdeněk Bakala za OKD zaplatil pouhých 7,4 miliardy korun. A téměř vše uhradil bankovními úvěry.

Nevím, nepamatuji se, už je to dávno. Výslech svědků před vyšetřovací komisí ke kauze OKD má předpokládaný průběh. Jenže i po dlouhých 14 letech od privatizace menšinového státního podílu a následnému ovládnutí důlní firmy finančníkem Zdeňkem Bakalou lze zjistit mnoho nového a zajímavého. Stačí projít výroční zprávy a účetní závěrky firem, které byly zapojené do procesu ovládnutí OKD.

Ve starých dokumentech lze vyhledat například i částku, za kterou Bakala se svými společníky důlní společnost koupil. Bylo to pouhých 7,4 miliardy korun, z toho čtyři miliardy padly na vypořádání nákupu státního podílu. O půl roku později již mělo OKD hodnotu 22,5 miliardy korun. Nejen stát, ale také bývalí kontrolní vlastníci dolů Viktor Koláček a Petr Otava starší prodali své akcie velmi levně.

Tuto čtrnáct let starou historii se dnes snaží objasnit poslanecká vyšetřovací komise. Pokud však nechcete čekat na její závěry, stručný popis ovládnutí OKD Zdeňkem Bakalou a s ním spojenými investory vám přinášíme v následujícím textu.

Uhlobaroni v tísni

Od podzimu roku 2003 se vlastníkům OKD - Viktoru Koláčkovi a Petru Otavovi - moc nedařilo. Vyšetřovatelé prověřovali výhodnost smluv, na jejichž základě odtékaly peníze z OKD do Koláčkovy a Otavovy firmy Karbon Invest, i sporné navýšení kapitálu. Prohraný spor s podniky Geco a E-Invest miliardáře Martina Ulčáka je přišel na 395 milionů korun. Do třetice se zadrhl nákup státního podílu.

Levicový kabinet premiéra Vladimíra Špidly chtěl původně prodat balík téměř 46 procent akcií OKD firmě Karbon Invest za 2,25 miliardy korun. Jenže pod tlakem kritiky ze všech stran vláda cenu navýšila až na 4,1 miliardy korun. Brzy se ukázalo, že i to byl pouhý zlomek reálné hodnoty prodávaných akcií. V danou chvíli bylo zásadní, že ostravští uhlobaroni neměli tolik miliard k dispozici a vzhledem k trestním kauzám jim ani žádná banka nepůjčila.


Bakalův recept na zbohatnutí: levně koupit, vysát, zmizet

Zdeněk Bakala


Díky šťastné shodě náhod se o Koláčkově a Otavově finanční tísni dozvěděl finančník Zdeněk Bakala a nabídl jim pomoc. Na rozdíl od běžných pozorovatelů věděl o rostoucí ceně černého uhlí na světovém trhu a tušil, že doly OKD brzy ponesou miliardové zisky. S utajenými investory v zádech se uhlobaronům konečně k datu 1. listopadu 2004 podařilo dotáhnout nákup státního podílu do konce.

Hned o tři dny později - 4. listopadu - OKD ovládla firma Charles Capital zastupovaná Zdeňkem Bakalou. Ta v první fázi koupila od Viktora Koláčka a Petra Otavy 76 procent akcií Karbon Investu. Podle účetní závěrky firmy Charles Capital za rok 2004 dosahovala kupní cena pouhých 4,01 miliardy korun, tedy ještě o něco méně, než Karbon Invest zaplatil o několik dní dříve státu za 46procentní podíl.


Čtěte komentář: Dlouhé stíny v OKD

Makrooko Miroslava Zámečníka


Jenže Bakala měl nohu ve dveřích ostravského ředitelství OKD již dříve. Sdružení nájemníků bytů OKD na svém webu zveřejnilo dokument, podle kterého již v polovině září 2004 dával Koláčkovi a Otavovi souhlas s odkupem státního podílu za navýšenou cenu. Současně se v dokumentu objevuje zmínka, že k podpisu smlouvy o prodeji Karbon Investu Bakalově firmě došlo již na konci května.

Logika takového postupu je zřejmá. Noví investoři nechtěli odkrýt karty předčasně, aby tím nenarušili již dohodnutý prodej státního podílu Koláčkovi a Otavovi. Sám Bakala to ostatně přiznal v několika rozhovorech v médiích. „Takže jsem jim zprostředkoval financování a oni s jeho využitím vykoupili státní podíl,“ řekl Bakala před čtyřmi lety deníku Dnes.

Pět měsíců v utajení

Kdo vlastně stál za společností Charles Capital? Její vlastníci se často měnili. Nejprve ji ovládaly struktury umístěné v daňových rájích - v americkém státě Delaware a později na Kajmanských ostrovech. V březnu 2003 se k vlastnictví prvně přihlásil Zdeněk Bakala. Ve výroční zprávě se objevuje zmínka o chystané expanzi: „V roce 2004 se předpokládá zahájení investiční a kapitálové činnosti, vstup na investiční trhy a zahájení zprostředkovatelské činnosti v oblasti obchodu.“

V říjnu 2004, pár týdnů před ovládnutím OKD, se přímým vlastníkem investiční firmy Charles Capital stala společnost RPG Industries se sídlem na Kypru. Za ní stál podle dřívějších textů novináře Miroslava Motejlka širší okruh investorů - vedle Bakaly také Jonathan Zimmerman a Peter Kadas s fondem Crossroads Capital. V českém obchodním rejstříku se však tato změna objevila až s několikaměsíčním zpožděním.

O pouhé dva měsíce později, v lednu 2005, dokoupil Bakalův tým zbývajících 24 procent akcií Karbon Investu. Viktor Koláček a Petr Otava za čtvrtinový podíl podle účetní závěrky firmy Charles Capital inkasovali 3,4 miliardy korun, tentokrát již do vlastní kapsy. Ostravští uhlobaroni prodávali pod tlakem a museli se spokojit s mizernou cenou.


Přečtěte si rozhovor s šéfem vyšetřovací komise:

Prodej OKD tlačil Urban, Sobotka mlčel, říká Černohorský

Předseda vyšetřovací komise Lukáš Černohorský


Pozoruhodný je též způsob, jakým noví vlastníci odkup těžební skupiny financovali. Do základního kapitálu firmy Charles Capital vložili pouhý jeden milion korun, dalších zhruba 540 milionů korun poskytlo RPG Industries formou půjčky. Hlavním zdrojem kapitálu byly střednědobé bankovní úvěry v celkové výši osm miliard korun. „Drtivá většina kapitálu použitého na tuto akvizici pocházela z akvizičních úvěrů od konsorcia mezinárodních bank Citibank, Erste a UniCredit a jen malá část akviziční hodnoty byla financována vlastním kapitálem,“ uvedl v roce 2011 pro ČT Bakalův mediální zástupce Pavel Kočiš.

Otázkou zůstává, zda Zdeněk Bakala vůbec do celé transakce vložil vlastní peníze. Z účetních dokumentů vyplývá spíše opačný peněžní tok. Ke konci září roku 2005 dlužil své firmě Charles Capital 92 milionů korun a jeho kolega Jonathan Zimmerman měl závazek v podobné výši.

Dividendové orgie začínají

Reálná hodnota OKD vyplula na povrch v dubnu 2005. Komise pro cenné papíry až napodruhé schválila Karbon Investu podmínky odkupu akcií od menšinových akcionářů. Majoritní vlastník tehdy nabídl 925 korun za akcii. Celá OKD byla znaleckým posudkem oceněna na 22,5 miliardy korun. Na rozdíl od bývalých majitelů Karbon Investu a státu tak aspoň drobní akcionáři získali za své podíly rozumnější cenu.

Na počátku roku 2006 stopa mizí. Firmy Charles Capital i Carbon Invest zanikají formou fúze se svým vlastníkem, kyperskou společností RPG Industries. Tímto krokem se symbolicky uzavřela etapa ovládnutí OKD a začala se psát nová kapitola - rozdělení, masivní zadlužení a stahování zisků z jediného producenta černého uhlí v České republice.


Přečtěte si:

Krúpa chce výběrové řízení na prodej pohledávek OKD vůči Bakalovi

 Pavol Krúpa


Pokud na celé transakci někdo zbohatl, tak Zdeněk Bakala a s ním spojení investoři. Za velmi nízkou cenu ovládli podnik, který počínaje rokem 2004 začal vydělávat od čtyř do deseti miliard korun ročně. Dividendové orgie odstartovaly v závěru roku 2006, kdy vlastníci zatížili OKD bankovním úvěrem v objemu 20 miliard korun, aby si následně mohli vyplatit 23 miliard korun.

Pokud sečteme všechny peníze, které Bakala, Kadas a další investoři z podniku vytáhli na dividendách a rozprodeji jeho částí, dospějeme k částce 101,5 miliardy korun. A to zde není zahrnuta suma 29,5 miliardy korun, kterou jmenovaní finančníci získali za část svého podílu při vstupu mateřské skupiny NWR na burzu na jaře 2008.

Vládní trik ve stylu Bakaly

Když uvážíme následný vzestup cen uhlí a ziskovosti OKD, tak na prodeji prodělali bývalí vlastníci Karbon Investu Viktor Koláček a Petr Otava starší. Tedy hlavně první jmenovaný. Otava udělal šťastné rozhodnutí, když v roce 2006 od Bakalovy skupiny odkoupil obchodní společnost Metalimex a kovohutě Al Invest Břidličná. Na jejich základě vybudoval úspěšnou a rostoucí podnikatelskou skupinu, kterou nyní rozvíjí jeho syn Petr Otava mladší.

Velmi levně svůj podíl v OKD prodal také stát. Ale ani v jeho případě nelze mluvit o úplné porážce. Letos v dubnu totiž získal prostřednictvím podniku Prisko majetek zkrachovalé OKD za necelých 80 milionů korun. Cena černého uhlí na světovém trhu přitom znovu prudce roste. Je to zřejmě světový unikát, že důlní společnost ve stavu bankrotu vytvořila zisk 3,4 miliardy korun.

Karta se tedy obrátila. Stát, který před čtrnácti lety OKD levně prodal, jej letos získal takřka „za babku“. Skutečnými poraženými v celém příběhu jsou nájemníci bývalých hornických bytů, kteří nedostali slíbenou příležitost k odkupu za symbolickou cenu. Ale také dodavatelské firmy a další věřitelé, kteří již déle než dva roky marně čekají na splacení svých pohledávek.

OKD v letech 2003 až 2006

2006

• 27. března - Zdeněk Bakala se stává přímým vlastníkem pražské firmy Charles Capital.

• 12. listopadu - Vláda premiéra Vladimíra Špidly zahajuje exkluzivní jednání s Karbon Investem o prodeji státního podílu v OKD (45,88 procenta akcií).

• 24. listopadu - Policie obvinila vlastníky Karbon Investu Viktora Koláčka a Petra Otavu staršího v kauze zneužívání informací v obchodním styku (převody peněz z OKD do Karbon Investu).

2004

• 20. ledna - Policie obvinila Koláčka a Otavu také v kauze údajného zkreslování údajů o stavu hospodaření a majetku těžební skupiny.

• 23. března - Vláda se dohodla s Karbon Investem na kupní ceně 2,25 miliardy korun, ale prodej za tuto cenu později zablokoval ÚOHS.

• 31. května - Podle uniklých dokumentů právě k tomuto datu podepisuje Bakalova firma smlouvu o odkoupení Karbon Investu, pod který spadá OKD, za cenu 7,4 miliardy korun.

• 15. září - Vláda premiéra Stanislava Grosse schválila prodej 45,88 procenta akcií OKD Karbon Investu za 4,1 miliardy korun (367,7 koruny za akcii).

• Říjen - Vlastníkem firmy Charles Capital se stává kyperská RPG Industries, za kterou stojí Bakala, Jonathan Zimmerman a Peter Kadas.

• 1. listopadu - Dokončen převod státního podílu v OKD na společnost Karbon Invest.

• 4. listopadu - Vlastníkem Karbon Investu se stal Charles Capital ovládaný kyperskou RPG Industries; od Viktora Koláčka a Petra Otavy získal 76 procent akcií (veřejně to oznámili o pět dní později).

2005

• Leden - Skupina RPG dokoupila od Koláčka a Otavy zbývajících 24 procent Karbon Investu. OKD pod novým majitelem prudce zdražuje ceny černého uhlí.

• 12. dubna - Komise pro cenné papíry schválila Karbon Investu odkup akcií od menšinových akcionářů za cenu 925 korun; celé OKD bylo znaleckým posudkem ohodnoceno na 22,5 miliardy korun.

• 13. června - Poslední den, kdy se s akciemi OKD obchodovalo na pražské burze.

2006

• 7. února - Společnosti Charles Capital a Karbon Invest zanikají v důsledku fúze s kyperskou RPG Industries.

• 31. května - Zánik původní společnosti OKD; dochází k oddělení vedlejších aktivit (bytový fond, doprava, pozemky) do samostatných společností s jinou vlastnickou strukturou.

Čtěte také:

Pecina: Prodej OKD vypadá z nynějšího pohledu hrůzostrašně

Bakalova šachta ožívá. Polský důl Dębieńsko restartují Australané

BRAND24

Vyšší, než se čekalo. Náklady na útlum dolů OKD se odhadují na 6,6 miliardy

Bakalův švindl aneb Staré pověsti privatizační


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).