Menu Zavřít

Přetahovaná o Zemana

3. 1. 2017
Autor: Redakce

Prezident Miloš Zeman se stal žádanou nevěstou. Kromě Andreje Babiše, který už dokázal, že si umí jeho přízeň získat, se teď do jeho náruče vrhá i premiér Bohuslav Sobotka. To, že je ochoten přijmout Zemana za oficiálního kandidáta ČSSD v dalším boji o prezidentské křeslo, ukazuje zejména velkou myšlenkovou proměnu, kterou premiér prošel.

V roce 2012 žil v Česku zcela prokazatelně jiný Bohuslav Sobotka. Odmítl, aby se stal Miloš Zeman kandidátem ČSSD a do boje o Hrad vytáhl Jiřího Dienstbiera. Stačily čtyři roky a Dienstbier mu už nestojí ani za ministra bez portfeje. Naopak pokud bude Zeman chtít, Sobotka ho zařadí mezi ty, o nichž strana bude uvažovat jako o svých kandidátech na Hrad.

Co se s premiérem stalo? Vysvětlení je jednoduché – politicky dospěl. Ano, dá se to chápat i jako obyčejná slabost, ale v Sobotkově jednání se dá najít prvek kalkulace, který o úplné slabosti nevypovídá. Nechme stranou, jestli mu to celé bude co platné, jak chytrá ta kalkulace je a jestli nepřichází pozdě. Sledujeme Bohuslava Sobotku, kterého okolnosti přiměly jednat tak, jak by dříve nejednal.

Bohuslav Sobotka chce vyhrát volby. K tomu potřebuje silnou stranu, která se nebude hádat. Je proto navýsost dobrým tahem předložit stále se rozšiřujícímu počtu nostalgiků v ČSSD ikonu Miloše Zemana. Protože by se o Zemanovi hlasovalo ve vnitrostranickém referendu, byl by to také nejlepší možný prostředek ke zjištění toho, jak je Zemanovské křídlo v ČSSD vlastně silné. Pro budoucí předsedovy kroky, kterými by se případně vypořádal s oponenty, neocenitelná statistika.

Přečtěte si, o čem prezident mluvil ve svém vánočním poselství:

Zeman v projevu chválil ekonomiku. Kritizoval EU, přijímání migrantů či sociální dávky

Prezident Miloš Zeman při vánočním projevu 2016

Bohuslav Sobotka chce být premiér. K tomu bezprostředně potřebuje prezidenta na své straně a Miloše Zemana pozvánka do klubu ČSSD bezesporu potěší. Jako prezidentský kandidát této strany by byl ČSSD v mnohém zavázán. Pohledem do minulosti je zřejmé, jak prezident nakládá s ústavními zvyklostmi a je klidně možné, že sestavením vlády pověří někoho jiného než vítěze voleb. Pro Sobotkovy premiérské ambice to může být klíčové.

Bohuslav Sobotka nechce v ČSSD padnout. Sám dobře ví, že letos se na sjezdu předsedou ještě stane, protože nikdo druhý nechce vést stranu do prohraných voleb. Bitva o nové pořádky se strhne až poté, co ČSSD ve sněmovních volbách neuspěje a vyhraje ANO. Tady je podpora Miloše Zemana velmi důležitá. Pokud bude Sobotka v kruhu jeho věrných, může napříště dostat pozvánku na „Lánskou schůzku II“ i on. V opačném případě by v ČSSD padl na dno a neměl by sebemenší šanci ovlivnit, kam strana půjde.

EBF24

Premiéru trvalo skoro celé funkční období, než pochopil, jak důležitý pro něj Zeman je. Naopak Zemanovi trvalo jen pár dní, aby poznal, jak je pro něj Sobotka nedůležitý. Nebylo by vůbec zvláštní, kdyby se kandidátem ČSSD nechtěl stát a Sobotkovu nabídku odmítl. Vždycky je přece lepší přidat se k vítězi. Navíc k velmi bohatému a v byznysu vlivnému vítězi.

Přečtěte si další komentáře autora:

S tebou jo a s tebou ne

Losování s Andrejem

Poslední boj o EET


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).