Menu Zavřít

Prazdroj otočil. Opět nabízí kvasnice minipivovarům

25. 7. 2019
Autor: Petr Topič/Mladá fronta

Pivovary ze skupiny Plzeňský Prazdroj oživují spolupráci s menšími výrobci. Po osmi letech se s nimi chtějí dělit o základní suroviny.

„S minipivovary chceme spolupracovat, začali jsme tím, že jim dodáváme naše kvasnice,“ popisuje aktuální dění Roman Trzaskalik, marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje. To platí pro všechny pivovary ze skupiny - tedy i pro nošovický Radegast a Velkopopovický kozel.

Pijete piva malých pivovarů?

Dalším stupněm spolupráce bude to, že „pivovarský obr“ pozve menší kolegy na své akce. Tak by se třeba na letošním ročníku festivalu Radegast den, který proběhne v sobotu 31. srpna ve Frýdku-Místku, měl objevit i stánek regionálního minipivovaru.

Plzeňský Prazdroj přitom už v historii s malými výrobci spolupracoval. V červenci 2011 se třeba Gambrinus veřejně pochválil, že několika podnikům v regionu dodává své kvasnice i vlastní sešrotovaný slad. „Jako sládek vnímám tyto dodávky minipivovarům především jako kolegiální výpomoc,“ prohlásil tehdy Jan Hlaváček, vrchní sládek Gambrinusu.


Potvrzeno. Žatecký červenák není v pořádku

 Žatecký chmel raný červený


Po několika týdnech ovšem vedení firmy otočilo a minipivovarům nastavilo záda. Pomoc pak nabídl humpolecký Bernard. „Pokud se Plzeňský Prazdroj bojí konkurence malých pivovarů, které nyní ,odřízl’ od kvasnic, já ji naopak vítám,“ řekl v září 2011 Stanislav Bernard, spolumajitel humpoleckého pivovaru.

Zatímco velké pivovary si kvasnice díky propagačním linkám a velkým objemům várek dokážou průběžně vyrábět a udržovat je při životě, minipivovary takové možnosti nemají. Buď jsou odkázány na sušené kvasnice, anebo právě na pomoc velkých, kteří si mohou živých organismů potřebných ke kvašení piva vyrobit, kolik potřebují.

Svůj (ne)vztah k minipivovarům začala skupina Plzeňský Prazdroj - od roku 2017 patřící japonské společnosti Asahi Breweries - přehodnocovat loni. V Plzni vytvořili společně s broumským podnikem Matuška speciální ležák První, a Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje, se vydal na poznávací cesty po českých a slovenských minipivovarech.

Dále čtěte:

Raněný chmel. České zlato ze Žatce ztrácí kvalitu

Pivovar Chříč dal na láhev abstinenta Gándhího. Indové si stěžují premiérovi

Pšenici z českých polí vytlačí výnosnější plodiny, říká expert na klimatické změny

CONTENT24

Pivinná stezka: spontánně kvašená piva se vyrábějí i v Mikulově V Rusku chtějí vyhlásit pivo za nealkoholický nápoj. Pivovary jsou nadšené, poslanci v šoku

Češi zůstávají s odstupem největšími pivaři. Na druhé místo se propili Rakušané

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).