Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Průmysl není jen továrna s komínem

Proběhla konference k tématu podpora kulturních a kreativních průmyslů.

Potřebujete pro své plány peníze skutečně rychle? Rychlá půjčka to umí

Rychlá půjčka bývá obvykle spojována spíše s mini úvěry na pár dnů, které sjednáte online…

Vychází druhý díl sběratelské lahůdky Kronika první republiky 1919

Na půdě České národní banky byla slavnostně představena Kronika první republiky, díl 1919…

 Pole s pšenicí, ilustrační foto
Pole s pšenicí, ilustrační foto
Autor: CC0 via Pixabay

Pšenici z českých polí vytlačí výnosnější plodiny, říká expert na klimatické změny

Jan Brož 24. července, 12:01  -  Jan Brož
 Pole s pšenicí, ilustrační foto
Pole s pšenicí, ilustrační foto
Autor: CC0 via Pixabay
24. července, 12:01

Pšenice a kukuřice kvůli rostoucím teplotám a suchu z českých polí nemusí zmizet. Jejich pěstování však může skončit na nedostatečné ziskovosti, tvrdí Miroslav Trnka, který se v rámci projektu Klimatická změna zabývá budoucnosti tuzemského zemědělství.

Jak budou v budoucnu vypadat tuzemská pole, nezáleží jen na rostoucích teplotách, ale i na tom, kolik zemědělci za úrodu dostanou zaplaceno. Podle Trnky tak z krajiny nejspíš nezmizí lukrativní chmel a přibývat by mohlo i vinic. Pěstování dnes obvyklých obilovin nebo kukuřice se však v budoucnu nemusí vyplatit a chovu dobytka hrozí úpadek kvůli nedostatku krmiva.

Pokud přihlédneme ke všem klimatickým změnám, jak bude vypadat zemědělství a produkce potravin v Česku za dvacet třicet let? Co se tady bude pěstovat?

To je milionová otázka, které se snažíme systematicky věnovat. Pšenice a ječmen, tedy naše nejrozšířenější obiloviny, jsou svým typem vhodné do suchých podmínek a pěstují se i ve výrazně sušších oblastech, než má Česká republika. Daní je zásadně nižší výnos. Můžeme je tedy pěstovat dál, otázkou však je, zda to bude rentabilní a to by při současné cenové hladině nebylo.

Miroslav Trnka, vedoucí týmu Klimatická změna ( Autor: Archiv MF )