Menu Zavřít

Pracovní pohovor v naprosté tmě: Aldi chce odbourat předsudky

5. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Ačkoliv je diskriminace během pracovního pohovoru zakázaná, často k ní dochází. Ne vždy ovšem musí jít o úmysl vyřadit uchazeče. Do výsledku pohovoru se může promítnout i podvědomý názor či předsudky personalisty. Německý řetězec supermarketů Aldi se rozhodl s tímto rizikem bojovat a zkouší novinku – pohovory v absolutní tmě.

V „Černé kóji“, jak Aldi příhodně místnost nazval, na sebe personalista s uchazečem nevidí. „Chceme pohovor bez předsudků – ze strany personalisty i uchazeče,“ řekla HR specialistka Aldi Süd Sabine Grobara agentuře DPA. Kromě toho, že zaměstnavatel nemůže být ovlivněn vzhledem uchazeče, by pohovory ve tmě mohly podle webu BusinessInsider (BI) vést k mnohem autentičtějšímu přístupu k pohovoru. Jeden z uchazečů, kteří pohovor v Černé kóji vyzkoušeli, řekl webu BI, že nebyl nervózní, patrně díky tomu, že nevěděl, kdo sedí na druhé straně stolu.

Co by na pracovním pohovoru nemělo zaznít (pokud se to přímo netýká dané profese)
Otázky na rodinnou a osobní situaci
Otázky na sexuální orientaci
Otázky na zdravotní stav a těhotenství
Otázky na víru a politickou orientaci

Více o diskriminačních dotazech si přečtěte na webu Finance.cz


Jak si říct o vyšší plat: důležité je načasování a dobré argumenty

 Přijímací pohovor


Prozatím ale zůstává jen u experimentu. V běžném provozu Aldi již tak progresivní není. Po zájemcích o práci požaduje životopisy s plným jménem a fotografií. Což je praxe, od které se upouští. Například ve Velké Británii se deset velkých zaměstnavatelů, včetně veřejné správy, banky HSBC a poradenské společnosti Deloitte, zavázalo používat během náborového procesu anonymizované životopisy.

Adam se dostane na pohovor častěji než Mohamed

Britská televizní stanice BBC provedla test, ve kterém odpověděla na 100 pracovních nabídek dvěma téměř identickými životopisy. Lišily se jen jedním detailem. V prvním bylo uvedeno jméno Mohamed Allam, pod druhým byl podepsaný Adam Henton. Po dvou měsících byl Adam pozvaný na 123 pohovorů, Mohamed pouze na čtyři. Životopisy byly také zveřejněny na pracovních portálech. Mohameda oslovili pouze dva náboráři, Adama čtyři.


Jak najít vhodnou práci? Doporučení známého si oblíbili i zaměstnavatelé

Pracovní trh se mění, změny zaměstnavatele už se Češi nebojí. Ilustrační foto


Výsledky nemile překvapily profesora Univerzity v Bristolu Tariqa Modooda. „Předpokládal jsem, že počet odpovědí bude pod 50 procenty (pro muslimsky znějící jméno), takže je to horší než jsem očekával, řekl Modood BBC. Podobné výsledky ohlásily také další průzkumy v Británii, Spojených státech nebo v Austrálii.

EBF24

Pro užití anonymizovaných životopisů již existuje specializovaný software. Startup GapJumpers navrhl program, pomocí kterého zaměstnavatel vytvoří zkušební test. V něm se nejlépe projeví schopnosti a dovednosti kandidáta na danou pozici. Personalista tak nemůže být oslněn tituly z prestižních škol či zvučnými jmény předchozí zaměstnavatelů. Nacionále a bližší údaje o uchazečích dostane zaměstnavatel až u těch, které se rozhodne pozvat na pohovor. Zde by mohla dostat prostor právě testovaná Černá kóje.

Čtěte také:

Nepracovat a inkasovat. Sen programátorů má i odvrácenou stranu

Facebook spouští novou službu Jobs. Chce být největším personalistou na světě

Socialismus v Silicon Valley. Ve firmách se poprvé formují odbory


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).