Menu Zavřít

Pozemky pro stavbu metra D město vykoupí za 15 milionů

7. 11. 2017
Autor: Metroprojekt

Praha vykoupí od soukromých vlastníků pozemky nutné pro výstavbu metra D z Pankráce do Písnice. Za parcely v katastru Písnice a Kunratic zaplatí zhruba 15 milionů korun. Na pozemcích bude stát depo. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. Stavba metra D má spojit centrum metropole se sídlišti na jihu a odlehčit přetížené trase C.

Znalecký posudek města stanovil cenu několika pozemků na 14,2 milionu korun. Vlastníci ale požadovali cenu o asi 6,4 procenta vyšší. Město na jejich požadavek přistoupilo. Pozemky totiž nutně potřebuje a podle dokumentu by případné vyvlastnění vyšlo ve výsledku dráž. Pozemky město zaplatí z rozpočtu magistrátního odboru strategických investic.

Praha v uplynulých týdnech vykoupila v Písnici ještě další pozemky. Na nich má být v budoucnu vybudováno záchytné parkoviště P+R (park & ride) nebo provozní objekt metra.

Prohlédněte si vizualizaci nové trasy

Praha a DPP se s potížemi s výkupy pozemků potřebných pro stavbu trasy D potýkají dlouhodobě a část pozemků stále schází. Podniku má výkupy usnadnit založení společnosti vzniklé společně s některým z developerů. Nový podnik totiž nebude svázán předpisy, které městu a DPP zakazují vykupovat pozemky za vyšší než odhadní cenu. Firma ale zatím nevznikla.

Jako první část nové trasy metra má vzniknout úsek Pankrác - Olbrachtova. Tady je nejsnazší získat potřebné pozemky. Na první úsek má navázat další část, vedoucí ke stanici Nové Dvory. Tento úsek by mohl být podle dřívějších vyjádření vedení města hotov v roce 2023. Následně bude metro prodlouženo do Písnice.

Na nové lince budou jezdit vlaky bez řidiče. Metro D vyjde podle odhadů na 50 miliard korun.

CIF24

Z rubriky Praha čtěte také:

Obchvat Březiněvsi chce Praha postavit bez posudku o ekologickém dopadu

Konec lanovky Jamese Bonda. Smíchovskou atrakci nahradí výtah

 Lanovka mezi budovami smíchovského hotelu letos končí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).