Menu Zavřít

Potvrzeno: Švédsko začne příští rok testovat E-korunu

8. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Švédsko potvrdilo, že začne testovat vlastní kryptoměnu E-krona v roce 2019. Pilotní projekt bude trvat dva roky a má ukázat možnosti státní digitální měny v severské ekonomice.

Švédové stále méně používají hotovost při placení. Hotovostně se uskuteční jen pětina finančních transakcí v zemi. Většina obyvatel platí kartou, mobilní peněženkou, internetovým bankovnictvím. Aby švédská centrální banka Riksbank úplně nevyklidila pole v bankovním sektoru, začne testovat E-kronu, státem garantovanou formu elektronické měny a platební metody.

Centrální banka mimo jiné chce zjistit, jak velký zájem by byl po elektronických švédských korunách a jak by to ovlivnilo rozvahu Riksbank, případně i soukromých bank.

Po delší fázi spekulací, kdy bude E-koruna zavedena, má pilotní projekt začít v roce 2019 a trvat má dva roky, napsal server německé televize ARD.


Kurdové v Sýrii chtějí na kryptoměnách vybudovat anarchistický stát

Kurdské jednotky YPG, ilustrační foto


Má jít kromě jiného o možnost využití předplacených karet a omezeného využití anonymních plateb. Švédská banka ale nechce úplně rezignovat na udržování hotovosti v oběhu. Ta by měla být v budoucnu využívána v případech, kdy dojde k technickým problémům virtuálních měn nebo bezhotovostních plateb.

Na skutečnosti, že Švédsko zavede vlastní kryptoměnu, chtěla vydělat na jaře tohoto roku firma Kryptonex, jež lákala drobné investory na koupi této měny. Ta však v té době neexistovala.

Švédsko by se stalo teprve druhou zemí na světě, která by vydávala vlastní digitální měnu. Prvenství slaví Venezuela s měnou petro, jež má být kryta zásobami ropy. Klíčovou vlastnost, důvěru uživatelů a investorů, ale nemá.

Další státy jako Írán, Rusko, Velká Británie, Švýcarsko nebo Norsko vyjádřily obecný zájem o zavedení vlastní digitální měny.

KL24

O virtuálních měnách čtěte v rubrice Kryptoměny:

Maduro zamyká Venezuelu. Nový pas stojí čtyři mzdy, platit lze jen kryptoměnou

Investor NXMH posiluje v kryptoměnách, kupuje internetovou burzu Bitstamp

Norským těžařům kryptoměn vyhrožují bombovým útokem. Kvůli hluku

Čínský umělec Aj Wej-wej založil kryptoměnu, aby upozornil na cenu lidského života

Dobývání bitcoinu spotřebuje dvakrát více energie než těžba zlata

 těžba kryptoměn, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).