Menu Zavřít

Politická akademie Martina Stropnického

20. 5. 2017
Autor: Euro

Generálka Lenka Šmerdová není zdaleka jediná, kdo před rokem 1989 studoval Gottwaldovu politickou akademii. Ke své smůle ale doplácí na nedomyšlené scénáře ministra obrany.

Lence Šmerdové teď asi nikdo nezávidí. Místo aby si užívala čerstvého povýšení a role vůbec první generálky v české armádě, stala se objektem politických přestřelek. Když si odmyslíme veškerá vyjádření a slovní útoky, které její jmenování provázejí, dostaneme se k tomu, že první a největší chyba vznikla u Martina Stropnického.

Bylo to loni 16. září, kdy se v rozhovoru pro Lidové noviny zamyslel: „Věřím, že v dohledné době budeme mít svou generálku. (…) Rád bych to stihnul do voleb v příštím roce.“ Přání se stalo skutkem a do voleb to zvládnul. Miloš Zeman ji jmenoval 8. května. Správný ministr přece svá slova plní, dalo by se říct. Jenže už tehdy byly pohřbeny veškeré ambice Lenky Šmerdové.

V Ostravě se právě rozbíhaly Dny NATO a z rozhovorů se špičkami ministerstva obrany i armády bylo jasné, že o ministrově vizi slyší poprvé. A možná byl překvapen i sám Stropnický, co to do novin vlastně prohlásil. Každopádně vše bylo řečeno a generální štáb se musel pustit do práce.

 Stropnický má Šmerdovou rád. Loni jí udělil kříž za zásluhy Stropnický má Šmerdovou rád. Loni jí udělil kříž za zásluhy

Personalisté neměli zase tak složitou práci, české vojsko disponovalo pouze čtyřmi plukovnicemi, z nichž se dalo vybírat. A protože jednou z mála věcí, na něž může být ministerstvo obrany hrdé, je nábor nováčků, který má na starosti Lenka Šmerdová, volba padla na ni.

Všechno probíhalo s velkým zpožděním. Do probíhajícího kurzu, jímž musí projít všichni budoucí generálové, se nestihla zapojit, a tak si ho dodělává až nyní. A nemyslelo se ani na jazykovou výuku – potřebné zkoušky z vojenské angličtiny si také bude muset dodělat. A protože pro ni není na generálním štábu tabulkové místo, musela se od 1. dubna smířit s pozicí poradkyně Josefa Bečváře.

Všechno tohle jasně ukazuje, že povýšení Šmerdové vůbec nebylo přirozeným krokem. Že šlo jen o splnění jakéhosi scénáře Martina Stropnického, v němž Šmerdová musela chtě nechtě přijmout pevně danou roli.

O to víc pak zaráží události posledních dnů. Šmerdovou si nejdřív vychutná opozice, před několika dny pak Euro zjistilo, že generálka ve svém životopise zamlčela předrevoluční studium na Vojenské politické akademii Klementa Gottwalda v Bratislavě. Proč na tuhle okolnost nemyslel Stropnický dopředu? Nevíme. Teď, kdy by to nová generálka potřebovala nejvíc, se za ni ministr nepostaví a na novinářské dotazy neodpovídá.


Čtěte více: První česká generálka. Velitelka s ideologickou školou


Podivné je i to, že veřejnou oporu jí nedává ani náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Jde přitom o jeho poradkyni a právě nyní přišel okamžik, kdy by měl objasnit, proč si ji vlastně vybral. I tahle situace odkryla rezervovaný vztah české armády ke své první generálce.

EBF24

Lenka Šmerdová dnes, 20. května, slaví narozeniny. Takže se sluší popřát všechno nejlepší! Hlavní dárek dostala už 8. května. Těžko ale říct, jestli jsou zlaté hvězdičky přesně tím, co si přála.

Čtěte další komentáře Ondřeje Stratilíka:

Milošova pitva na Vítkově

Vodička z Východu

Bylo jich pět

Stropnického pomník aneb Jak ANO obralo vojáky o 600 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).