Menu Zavřít

Bylo jich pět

29. 4. 2017
Autor: Euro

Jak ministerstvo obrany chtělo mít pět generálů, ale vláda schválila seznam jen se čtyřmi jmény

Bouřlivé ovace poté, co kabinet v pondělí navrhl prezidentovi ke jmenování čtyři nové armádní generály včetně vůbec první ženy, zakryly jinou událost. Ministerstvu obrany se ani napodruhé nepodařilo získat generálskou nominaci pro Jana Berouna, šéfa vojenské rozvědky.

Vláda se chystala seznamy policistů, vojáků a veteránů navržených pro povýšení do generálské hodnosti schvalovat už ve středu 19. dubna. Z těchto tří skupin se ale nakonec na program dostaly jen dvě. Zatímco policisté i veteráni prošli, seznam vojáků se musel předělávat.

Na dalším jednání vlády v pondělí 24. dubna už ale Martin Stropnický uspěl. A tak mohl radostně ohlásit, že mezi čtyřmi vojáky navrženými kabinetem prezidentovi k povýšení do generálské hodnosti je i Lenka Šmerdová, první generálka v historii české armády.

Úspěch byl ovšem „vykoupen“ i tím, že Stropnického seznamy z 19. a 24. dubna se lišily. Zatímco prvně se pokoušel do generálského stavu protlačit i plukovníka Jana Berouna, ředitele vojenské rozvědky, podruhé už jeho jméno mezi návrhy chybělo. Důvod je jasný. Jmenování Berouna nebylo v koalici průchodné.

Ať jsou důvody jakékoliv – Vojenské zpravodajství zřejmě stále doplácí na „akci Libanon“, při níž v blízkovýchodní zemi padlo v červenci 2015 do zajetí pět Čechů včetně vojenského agenta a na svobodu se dostali až poté, co Praha pustila na svobodu Libanonce Alího Fajáda – jedno je jasné. Přestože Martin Stropnický jmenoval Jana Berouna do čela Vojenského zpravodajství už v říjnu 2014, doteď pro něj nebyl schopný „vybojovat“ generálskou nominaci.

Přitom přesně před rokem mohl zjistit, co bude třeba udělat nebo změnit, aby příště se svým návrhem uspěl. Tehdy vláda poprvé odmítla požadovanému povýšení Jana Berouna vyhovět.

Postoj ministerstva obrany v téhle personální otázce je o to víc zarážející, že jiné generály si byl Martin Stropnický schopný prosadit i přes sílu. Řeč je třeba o šéfovi vojenské policie Pavlu Křížovi. Stačí připomenout spor mezi Stropnickým a tehdejším náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem.

BRAND24

Na fungování samotného Vojenského zpravodajství se nijak neprojeví, jestli mu šéfuje plukovník, nebo generál. Hodnost je vedlejší. Ovšem i tenhle „pomníček“ bude připomínat, jak vize a plány ministerstva obrany velmi často zůstávají v půli cesty.


Přečtěte si další komentáře Ondřeje Stratilíka:

Stropnického pomník aneb Jak ANO obralo vojáky o 600 milionů​

Žádný Azimut, natož Chlapci a chlapi

Ženský paradox ministra Stropnického


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).