Menu Zavřít

Po úspěšném roce bolavý pád. Hodnota Muskovy Tesly klesla o 188 miliard dolarů, trhu s elektromobily hrozí zpomalení

27. 2. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Akcie automobilky Tesla začátkem letoška klesly o 23 procent, kvůli tomu je hodnota společnosti Elona Muska aktuálně o 188 miliard dolarů nižší
  • Za poklesem akcií by mohly stát obavy spojené s vývojem čínské ekonomiky i potenciální zpomalení trhu s elektrickými automobily
  • S nižší cenou akcií se koneckonců potýká i aktuální světová jednička BYD. Čínská automobilka hlásí pád o 12 procent

Pokud by měl podnikatel Elon Musk zhodnotit začátek tohoto roku, pravděpodobně by řekl, že rozhodně zažil lepší. Ačkoliv loni se mu nadmíru dařilo, od začátku toho letošního se akcie jeho společnosti Tesla propadly téměř o 23 procent. Na vině je dle Insideru fakt, že se investoři obávají křehké čínské ekonomiky a zároveň očekávají potenciální zpomalení globálního prodeje elektronických vozidel.

„Vzhledem k tomu, že je Tesla tak vysoce růstovou akcií, mohou mít i malé revize směrem dolů velký dopad na její ocenění,“ vysvětluje akciový stratég společnosti Morningstar Seth Goldstein. Podle toho automobilce nenahrává ani fakt, že spadla z první příčky světových výrobců elektromobilů, kde ji nahradila čínská společnost BYD. I ta se letos potýká s poklesem akcií, a to přibližně o 12 procent.

Za Applem, Microsoftem i Metou

Muskovu firmu stála změna hodnoty cenných papírů zhruba 188 miliard dolarů (skoro 4,4 bilionu korun), přičemž v době psaní tohoto článku odpovídala cena jedné akcie necelým 192 dolarům (téměř 4500 korun), což je dle analytika investiční banky Roth MKM Craiga Irwina nezbytně nadhodnocené. Sám cílovou cenu stanovil na 85 dolarech (bezmála dva tisíce korun). 

Kdy Tesla začne vyrábět robota Optima? Elon Musk je optimistický a vyhlíží rok 2025, možná ho ale předběhne silná konkurence
Přečtěte si také:

Kdy Tesla začne vyrábět robota Optima? Elon Musk je optimistický a vyhlíží rok 2025, možná ho ale předběhne silná konkurence

Na druhou stranu je nutné podotknout, že v meziročním srovnání jsou akcie na obdobné úrovni, jako byly loni touto dobou. A i když se hodnota společnosti od svého vrcholu snížila o více než polovinu, za posledních pět let poskočily o necelých 900 procent.

To ale nic nemění na skutečnosti, že je kvůli poklesu ohrožena reputace Tesly coby jedné z vysoce prosperujících technologických společností. Hodnota automobilky je totiž aktuálně nižší než hodnota Berkshire Hathaway investora Warrena Buffeta, jež loni dosáhla rekordního čistého zisku ve výši 96 miliard dolarů. Lépe než Tesla je na tom v současnosti také farmaceutický gigant Eli Lilly, Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet, Amazon či Meta.

Propad cenných papírů navíc výrazně dopadá i na jmění samotného miliardáře. Muskovo vlastní bohatství je totiž těsně spojeno s jeho 21procentním podílem v Tesle. Jinými slovy, kvůli aktuálnímu vývoji je podnikatel zhruba o 21 miliard dolarů (zhruba 491 miliard korun) chudší.

Bude se Tesla stěhovat?

Muskův titul nejbohatšího muže světa by pak mohl ohrozit také fakt, že se lednový soud v americkém státě Delaware rozhodl zrušit kompenzační balíček pro Teslu ve výši 55 miliard dolarů (přibližně 1,3 bilionu korun). Na základě tohoto rozhodnutí podnikatel uvedl, že svolá hlasování akcionářů o přesunu sídla automobilky do Texasu. Jeho vesmírná společnost SpaceX žádost o přesunutí základny již údajně podala.

Kromě toho se podnikatel potýkal s nepříjemnostmi spojenými s platformou X dříve známou jako Twitter. Ta se už od převzetí v říjnu v roce 2022 nachází v „nonstop trvající krizi“. Po odlivu uživatelů začala sociální síť ztrácet celou řadu inzerentů, což bylo mimo jiné důsledkem Muskových antisemitských komentářů. Koncem listopadu pak podnikatel inzerenty k odchodu sám ostře vyzval. I v důsledku toho klesly výdaje na reklamu v roce 2023 o 54 procent na 1,89 miliardy dolarů (asi 44,2 miliardy korun).

Na Měsíci už jedině jako druhý

Aby toho nebylo málo, do problémů se Musk dostal také skrze společnost SpaceX, a to konkrétně kvůli Rusku, které mělo neoprávněně využívat satelitní internetové terminály Starlink na území Ukrajiny. Ačkoli tato obvinění podnikatel dříve odmítl, Kyjev v minulém týdnu uvedl, že se SpaceX spolupracuje na znemožnění přístupu Ruska.

CIF24

Svět, ve kterém nemusíme pracovat. Elon Musk se rozpovídal o budoucnosti umělé inteligence, najít smysl života bude prý těžké
Přečtěte si také:

Svět, ve kterém nemusíme pracovat. Elon Musk se rozpovídal o budoucnosti umělé inteligence, najít smysl života bude prý těžké

Vesmírná společnost byla rovněž nucena odložit start na Měsíc, kvůli čemuž ji ve čtvrtek předběhla houstonská firma Intuitive Machines, když její modul Odysseus bez posádky úspěšně přistál na povrchu nejbližšího přirozeného satelitu Země a stal se první komerční lodí, které se to podařilo.

Nicméně, i přes řadu potíží si dvaapadesátiletý rodák z jihoafrické Pretorie podle Bloomberg Billionaires Index dokázal udržet pozici nejbohatšího muže světa. Stále totiž disponuje majetkem v hodnotě 208 miliard dolarů (asi 4,9 bilionu korun). Druhý v pořadí je se 198 miliardami (zhruba 4,7 bilionu korun) zakladatel Amazonu Jeff Bezos, třetí příčku okupuje předseda koncernu LVMH Bernard Arnault, který je zhruba o miliardu dolarů chudší.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).