Menu Zavřít

Zaujal ČEZ i Amazon. Výrobce chytrých termostatů Tado získal miliardu na rozvoj

31. 10. 2018
Autor: Tado

Německý výrobce chytrých termostatů Tado získal od firmy Amazon a dalších investorů na rozvoj 50 milionů dolarů (1,1 miliardy korun). Do firmy už v roce 2016 investovala česká energetická skupina ČEZ přes fond Inven Capital.

Dalších 50 milionů dolarů (1,1 miliardy korun) získal mnichovský výrobce chytrých termostatů Tado. Posledního investičního kola se zúčastnil největší internetový obchod světa Amazon, německý energetický koncern E.ON a další fondy včetně Inven Capital, což je dceřiná firma české polostátní firmy ČEZ. Fond Inven Capital do německého startupu investoval již v roce 2016.

Německý výrobce termostatů od roku 2011 získal od investorů celkem 102 milionů dolarů (2,3 miliardy korun). Nový kapitál má jít na rozvoj nových produktů a služeb.

Vstup Amazonu prostřednictvím Alexa Fund ukazuje na to, že Jeff Bezos věří rozvoji technologií, které souvisí s konceptem chytrého domu, napsal server TechCrunch.

Amazon nedávno koupil firmy Ring a Blink, které vyvíjejí chytré systémy pro zabezpečení domů. Má také podíl v kanadské firmě Ecobee, která rovněž vyrábí chytré termostaty.

Navíc hlasový asistent Alexa je uzpůsoben k tomu, aby mohl člověk hlasem ovládat různé přístroje v domě. Termostat tado lze kromě Alexy ovládat i přes asistenty Siri od firmy Apple nebo Google Home.

O třetinu nižší náklady za topení

Chytré termostaty firmy Tado od loňského září prodává firma ČEZ na českém trhu. Údajně ušetří až třetinu nákladů, které domácnosti vydávají za teplo. Termostat analyzuje předpověď počasí i aktuální obsazenost domu a podle toho reguluje topení, případně klimatizaci. Termostat je možné ovládat přes aplikaci v chytrém telefonu. Ta ukazuje termostatu, jak daleko od domova uživatel zrovna je.

„Když odejdete, termostat automaticky sníží teplotu, a budete-li se opět blížit zpět, začne prostor vytápět. Aby termostat dosáhl co největší úspory, pracuje také s předpovědí počasí a učí se průběžně z reálného provozu,“ vysvětlil loni pro Euro princip fungování generální ředitel ČEZ Prodej Michael Pupala. Cena se pohybuje okolo deseti tisíc korun.

Společnost Tado chce do budoucna spolupracovat s poskytovateli energie a využívat nabídku energií mimo špičku za výhodnější ceny.

KL24

Dále čtěte:

Povedená investice ČEZ: Sonnen si troufá na Elona Muska

Konec přetokům: transformátory na hranicích odvrací blackout v Česku

Topení budoucnosti: Češi pomohou globální expanzi německé Cloud&Heat

Datový kontejner firmy Cloud&Heat, který vyrábí ve spolupráci s kutnohorskou společností TradeDX.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).