Když hodně pracujeme, zapomínáme často, že je také třeba jíst. Ale nikoli tak, jak to většinou lidé s nedostatkem času dělají, tj. přes den skoro vůbec a večer pak hodně! Naše strava by měla být podle pravidel zdravé výživy rozložena zhruba do pěti až šesti dávek.
Zvláště v dobách velkého vytížení člověk potřebuje hodně energie
Lidé nedbající na skladbu svého jídelníčku často bojují s různými problémy počínaje nadváhou či rizikovou hladinou cholesterolu. Jak jste na tom vy, můžete velmi snadno zjistit u praktického lékaře, na hygienických stanicích nebo ve flora poradnách (objednat se můžete na čísle 800 175 324 - flora poradny jsou v Praze a Brně). Po 30. roku věku by tyto kontroly měly být pravidelné jednou za půl roku, maximálně za rok. Zvýšený cholesterol se nevyplatí podceňovat - je jedním z hlavních rizikových faktorů pro vznik srdečně-cévních onemocnění.
Optimální jídelníček
Vyvážený jídelníček zajistí optimální přísun všech základních živin - bílkovin (80 g), tuků (60 g), sacharidů (275 g), minerálních látek, vitaminů, a cholesterolu (max. 300 mg). U osob s optimální váhou by měl dodat tělu cca 9500 KJ (při zvýšené pohybové aktivitě by přísun energie měl být vyšší). Nevhodné potraviny s velkým množstvím cholesterolu jsou zejména živočišné tuky, vnitřnosti, tučná masa a ostatní masné výrobky (tlačenka, jitrnice, paštika, uzeniny), vaječný žloutek a výrobky s velkým obsahem mléčného tuku (smetana, tučný jogurt, smetanové sýry.).
Změřte si svůj cholesterol
normální hladina zvýšená hladina riziková hladina
do 5,0 mmol/l* od 5,0 do 6,5 mmol/l Nad 6,5 mmol/l
Varovný signál - měli Velké nebezpečí Měli byste být v péči
byste si upravit svůj vzniku srdečně- lékaře.
životní styl. cévních chorob.
DŮLEŽITÉ! Je nezbytné znát hodnoty „špatného“ a „dobrého“ cholesterolu. I lidé s normální hladinou celkového cholesterolu mohou mít příliš nízkou hladinu „dobrého“ cholesterolu, zatímco ten „špatný“ je naopak příliš vysoký!
*U dětí do 15 let věku je to 4,4 mmol/l