Menu Zavřít

Nespolehlivých plátců DPH v Česku ubývá. Je jich nejméně za poslední rok

9. 7. 2018
Autor: Pixabay; Public Domain

Nespolehliví plátci daně z přidané hodnoty (DPH) v České republice ubývají. Ke konci června jich poradenská společnost Bisnode ve svých databázích evidovala 9721, což je nejméně za posledních 12 měsíců. Letos se jejich počet snížil téměř o 900.

„Dlouhodobější statistiky naznačují, že počet subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH, dosáhl svého vrcholu a začíná klesat. Důvodem je zřejmě příznivý vývoj tuzemské ekonomiky a fakt, že se firmy již přizpůsobily nově zavedeným pravidlům,“ komentovala výsledky analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500.000 Kč, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která je nekontaktní nebo opakovaně neplní lhůty pro povinná podání.


Letos si chce půjčit polovina Čechů. Nejoblíbenější jsou úvěry na bydlení

Exekuce, ilustrační foto


Nejvíc nespolehlivých plátců DPH je mezi společnostmi s ručením omezeným (7896, tedy 81,2 procenta z celkového počtu nespolehlivých plátců DPH) a živnostníky (1161, tedy 11,9 procenta). V obou případech se od začátku letošního roku jejich počet snížil. Mezi společnostmi s ručením omezeným, které jsou plátci DPH, je 3,7 procenta nespolehlivých, zatímco v případě živnostníků to je půl procenta.

MMF24

Nejpočetnější skupinu nespolehlivých plátců DPH tvoří subjekty s tržbami do deseti milionů korun. V průběhu prvních šesti měsíců tohoto roku právě v této kategorii ubylo nejvíce (727) nespolehlivých plátců DPH a aktuálně jich je 4764. Druhý nejvyšší pokles, o 164 na 2918, byl zaznamenán mezi subjekty, které podle klasifikace ČSÚ tržby neuvádí nebo nevykazují. Naopak mezi firmami, které vykazují roční tržby mezi deseti a 60 miliony korun, nespolehlivých plátců přibylo. Jejich počet se zvýšil o 43 na 1632, což je dosud nejvyšší počet v této kategorii tržeb.

Přečtěte si také:

Dluhy domácností v únoru stouply o 6 miliard. Lidé si půjčují hlavně na bydlení

Národ v exekuci: v dluhové pasti jsou dva miliony Čechů

Míru zadlužení Česka považují za vysokou tři pětiny lidí, ukázal průzkum

Exekuce: je třeba udělat tenkou tlustou čáru


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).