Menu Zavřít

Nemocenská v prvních třech dnech nebude, ČSSD a odboráři neuspěli

12. 9. 2016
Autor: E15

Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborářů se neshodli na zrušení tzv. karenční doby, tedy neproplácení nemocenské zaměstnancům v prvních třech dnech nemoci. Oznámil to po dnešním jednání tripartity premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na jedné straně sporu stojí podle něj ČSSD a odboráři, na straně druhé koaliční partneři a zaměstnavatelé.

Sněmovna minulou středu novelu zákoníku práce, podle které měli zaměstnanci dostávat náhradu mzdy v prvních třech dnech nemoci, těsně zamítla. Zaměstnavatelé tyto návrhy odmítají. Důvodem jejich odmítavého stanoviska je očekávaný růst dočasné pracovní neschopnosti, zvýšení přesčasové práce zaměstnanců na udržení výrobní kapacity a zvýšení celkových nákladů firem, které by podle nich stálo až pět miliard korun.

Podle Svazu průmyslu nejsou dosud rovněž vytvořeny podmínky, které by zabránily zneužívání čerpání náhrady mzdy z důvodu pracovní neschopnosti, například elektronické neschopenky. Zaměstnavatelé jsou ale ochotni jednat o opatřeních na zvýšení nemocenské, respektive o kompenzaci ztráty příjmu při delší pracovní neschopnosti.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula uvedl, že odbory budou zrušení karenční doby či zavedení takzvaných sick days nadále prosazovat. „Nemocný zaměstnanec může udělat obrovské škody, navíc přecházení nemoci má vliv na jeho dlouhodobé zdraví,“ dodal. Firmy podle něho na zrušení karenční doby již vydělaly dvacet miliard korun, takže zdroje mají.

EBF24

Tripartita se naopak shodla na zlepšení podmínek dlouhodobě nemocných. „Zástupci Svazu průmyslu a dopravy jsou ochotni jednat o opatřeních zaměřených na zvýšení vyplácení nemocenské, respektive kompenzaci ztráty příjmu při delší pracovní neschopnosti. Zaměstnavatelé vyjádřili připravenost diskutovat například o návrhu obsaženém v materiálu MPSV, kde se hovoří například o zvýšení náhrady mzdy na 60 procent do 30 dní a další návrhy,“ uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák.

Tento signál (shody o zlepšení podmínek dlouhodobě nemocných) je nesmírně důležitý,“ doplnil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Při delší nemoci totiž může podle něj člověk rychle spadnout do chudoby.


Přečtěte si komentář k proplácení prvních tří dnů nemoci:

Pachatelé dobra

Čtěte dále:

Zeman: Zrušme podporu zelené energie. Zaměstnavatelé výzvu odmítli

Odboráři chtějí vyjednat zvýšení mezd až o 5,5 procenta

Třikrát 15 procent. Školské odbory mají o zvýšení platů jasno


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).