Menu Zavřít

Nejbohatší Číňan se po škole ucházel o 30 pozic. Nikde ho nechtěli

17. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Zakladatel internetového obchodu Alibaba Jack Ma je od letošního roku nejbohatším Číňanem. Byly však doby, kdy nedokázal najít práci. Podle svých slov usiloval po vystudování o třicet pracovních pozic, nikde ho však nevzali.

Miliardář Ma se o svých skromných začátcích rozpovídal během přednášky na univerzitě v keňském Nairobi. Po absolvování vysoké školy ve svém domovském městě Chang-čou usilovně sháněl zaměstnání. Ovšem marně. Postupně jej prý odmítlo třicet potenciálních zaměstnavatelů.

Ma usiloval o práci v místním policejním sboru. Na pohovor přišlo pět uchazečů a čtyři byli přijati. Tím pátým byl právě Ma. Stejnou zkušenost měl u fastfoodového řetezce KFC, dokonce ještě mnohem bolestnější. O práci tam podle jeho slov přišlo žádat 24 lidí a on jediný místo nedostal.

Jack Ma a jeho přednáška v Nairobi:

Zoufalství dnes nejbohatšího Číňana dosáhlo takového bodu, že o práci dokonce soupeřil s vlastním bratrancem. „Stáli jsme dvě hodiny na slunci v dlouhé frontě, abychom se utkali o post číšníka ve čtyřhvězdičkovém hotelu. Můj bratranec měl mnohem nižší skóre, ale stejně vzali jeho,“ vzpomínal Ma, který se i desetkrát pokoušel dostat na Harvard.

Podle dvaapadesátiletého miliardáře z toho plyne jasné ponaučení. „Pokud si nezvyknete na selhání, stejně jako si boxer nezvykne přijímat rány, jak můžete vyhrát?“ položil Ma řečnickou otázku posluchačům v Nairobi.

V žebříčku nejbohatších lidí světa agentury Bloomberg patří zakladateli Alibaby čtrnáctá příčka s hodnotou majetku 44,1 miliardy dolarů. Od začátku roku vydělal už téměř jedenáct miliard dolarů, čímž více než trojnásobně trumfl prvního Billa Gatese. Tržní kapitalizace Alibaby v současnosti dosahuje 400 miliard dolarů.

CIF24

Za třicet let budou lidé pracovat čtyři hodiny denně, tvrdí Jack Ma

 Zakladatel internetového obchodu Alibaba a nejbohatší Číňan Jack Ma

Dále čtěte:

Alibaba má problém s padělky. Slabé čínské zákony jí škodí v USA

Alibaba postaví sklad u Prahy, zaměstná až 500 lidí. Cílí na německý trh


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).