Menu Zavřít

Za třicet let budou lidé pracovat čtyři hodiny denně, tvrdí zakladatel Alibaby

22. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Zakladatel čínského internetového obchodu Alibaba Jack Ma si myslí, že automatizace povede k tomu, že lidé budou za třicet let pracovat jen čtyři hodiny denně a zřejmě jen čtyři dny v týdnu. Zároveň však varoval před tím, že rozvoj technologií může způsobit třetí světovou válku.

„Můj dědeček pracoval šestnáct hodin denně v zemědělství a myslel si, že je hodně vytížený. My pracujeme osm hodin denně pět dní v týdnu a myslíme si, že jsme vytížení. V budoucnu budou lidé pracovat čtyři hodiny denně a možná čtyři dny v týdnu,“ myslí si čínský miliardář, podle kterého bude pokračovat trend půlení pracovní doby. Uvedl to na konferenci své firmy v Detroitu.

Zakladatel Alibaby zároveň předpokládá, že lidé budou v souvislosti s větším množstvím volného času mnohem více cestovat. „Normální lidé navštíví tak 30 míst. Za třicet let jich bude třeba 300,“ odhaduje.

Ma takový scénář předpovídá v souvislosti s rozvojem umělé inteligence a automatizací, která lidem může zásadně usnadnit životy. Podle něj by se ale stroje neměly polidšťovat. „Nemyslím si, že bychom měli vyrábět stroje podobné lidem. Měli bychom zajistit, aby uměly takové věci, které lidé nedokážou,“ dodal.


Lidé se musí spojit se stroji, jinak budou bezvýznamní, myslí si Musk

 Vynálezce a inovátor Elon Musk


V rozhovoru pro televizi CNBC zároveň Ma apeloval na světové lídry, aby připravili lidi na to, že prudký rozvoj automatizace a umělé inteligence pro ně může být bolestivý. Údajně je přemlouvá i osobně na svých cestách. „Pokud nebudou rychle jednat, tak nastanou potíže. Věřím tomu, že střechu je třeba opravit ještě ve chvíli, kdy není děravá,“ říká. „První technologická revoluce zapříčinila první světovou válku, ta druhá druhou. Tohle je třetí technologická revoluce,“ varoval nakonec.

BRAND24

Jack Ma je podle žebříčku agentury Bloomberg nejbohatším Číňanem a mezi všemi miliardáři na světě mu patří patnáctá příčka. Bloomberg odhaduje hodnotu jeho majetku na 41,8 miliardy dolarů (984 miliard korun).

Přečtěte si také:

Lidstvo žije v Matrixu. Osvobodí jej miliardáři ze Silicon Valley

Jednou měsíčně volné odpoledne. Přepracovaným Japoncům se má ulevit

Alibaba má problém s padělky. Slabé čínské zákony jí škodí v USA


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).