Menu Zavřít

Na oběžné dráze Země hrozila srážka. SpaceX odmítl uhnout evropskému satelitu

3. 9. 2019
Autor: ESA

Na oběžné dráze se v pondělí schylovalo ke srážce dvou satelitů. Na potenciálně kolizní dráhu se dostaly satelity Starlink 44 americké společnosti SpaceX a družice patřící Evropské vesmírné agentuře (ESA), jejíž operátoři uvádějí, že SpaceX odmítl změnit dráhu svého stroje. Evropský satelit proto musel uhnout.

Riziko srážky se blížilo k 1 ku 1000, což představuje desetinásobné překročení hranice, kdy musí Evropská vesmírná agentura reagovat, řekl šéf Úřadu vesmírných úlomků ESA Holger Krag magazínu Forbes, který na případ upozornil.

O možnosti srážky informovala obě strany americká armáda, která monitoruje pohyb na oběžné dráze. „Na základě těchto informací jsme se obrátili na SpaceX, jejíž zaměstnanci nám odpověděli, že neplánují žádnou akci,“ popsal situaci Krag. ESA má přitom s komunikací s americkou firmou špatné zkušenosti. Od května, kdy SpaceX vyslala do vesmíru první várku satelitů Starlink, ignorovala společnost veškeré pokusy o kontakt.

Ve vesmíru neplatí pravidla pro dopravu a její organizaci. Nelze proto říct, kdo měl uhnout, a to přesto, že evropský satelit se v oblasti pohyboval o devět měsíců déle než družice SpaceX. „Právě proto si myslíme, že je nutné vyvinout technologii, která usměrní tuto dopravu,“ dodal Kreg. Stále není jasné, proč SpaceX odmítl provést úhybný manévr. Může to znamenat, že elektrický pohonný systém, který její satelity používají, nereaguje tak rychle jako chemický pohon na palubě evropské družice, spekuloval Kreg.

Úhybné manévry na oběžné dráze nejsou něčím zvláštním. Jen loni jich ESA provedla 28. Většinou jsou ale způsobeny vesmírným smetím či vyřazenými satelity. Současný případ je proto podle agentury velmi neobvyklý.


Zlatá horečka mezi nebem a zemí. Investory láká vesmír


Incident vyvolal obavy o budoucnost dopravy kolem Země. SpaceX totiž plánuje vypuštění 12 tisíc satelitů programu Starlink. Oběžná dráha se proto může zaplnit natolik, že podobné manuální úhybné manévry nebudou možné. V budoucnu chce proto ESA použít umělou inteligenci pro předcházení rizika srážek.

Po dokončení v roce 2027 má Starlink poskytovat širokopásmové připojení k internetu zejména odlehlým oblastem, kde dosud neexistuje žádné připojení nebo je drahé a nespolehlivé. SpaceX uvádí, že jeho satelity používají technologii, která jim umožní po konci životnosti klesnout a shořet v atmosféře již během prvního roku. Ostatním satelitům to přitom může trvat až tisíce let.

Dále čtěte:

Musk pošle lidi k Měsíci. Japonský miliardář Maezawa se tam vydá za pět let

Muskova Crew Dragon je z vesmírné mise zpět. Loď dosedla na hladinu Atlantiku

Blue Origin uskutečnil suborbitální let pro NASA. Modul dosáhl výšky 107 kilometrů

NASA chce urychlit měsíční projekty. V rozpočtu bude žádat o půl miliardy dolarů navíc

EBF24

Nové vesmírné závody: Američané se do pěti let vrátí na Měsíc

NASA: První žena na Měsíci bude Američanka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).