Menu Zavřít

Molekuly svobody: tak Trumpova vláda propaguje americký zemní plyn

4. 6. 2019
Autor: Profimedia.cz

Americký export plynu je klíčový pro rozvoj svobody ve světě. Takto se vyjádřilo americké ministerstvo energetiky, když komentovalo zvýšení exportu kapalného plynu LNG. Obchodník s energiemi a šéf úřadu pro fosilní paliva na ministerstvu energetiky Steven Winberg dokonce zemní plyn označil za „molekuly svobody“. Američané již delší dobu tlačí hlavně na evropské státy, aby od USA odebíraly plyn ve větším množství. Nelíbí se jim projekt Nord Stream 2.

Vývoz zemního plynu ve zkapalněné formě je pro Spojené státy politickou prioritou. V posledních vyjádřeních americké ministerstvo energetiky dokonce tento fosilní zdroj nazývá plynem svobody nebo molekulami svobody. Na „rebranding“ fosilního zdroje v Trumpově administrativě posměšně upozornil deník The Guardian.

„Zvýšení exportní kapacity terminálu Freeport LNG je klíčové pro šíření plynu svobody po celém světě. Poskytne americkým spojencům dostupný zdroj čisté energie,“ napsal Mark Menezes z ministerstva energetiky.

Šéf amerického úřadu pro fosilní paliva Steven Winberg zase prohlásil: „Spojené státy mají za sebou další rok v rekordní produkci zemního plynu. Jsem rád, že ministerstvo energetiky dělá vše pro to, aby podpořilo systém, který umožňuje, aby molekuly americké svobody byly vyváženy do celého světa.“

Demokratický guvernér státu Washington Jay Inslee, jenž se chce ucházet v primárkách o post demokratického kandidáta na prezidenta, tuto rétoriku odsoudil jako nepovedený vtip. Nelíbí se mu, že americké úřady těmito slovy propagují zdroj, jenž přispívá ke globálním změnám klimatu.

Americká vláda tlačí zejména na Evropskou unii, aby více odebírala americký zkapalněný zemní plyn pocházející z břidličných vrtů. Argumentuje tím, že zemní plyn z Ruska není z politického hlediska bezpečnou variantou. Ministr energetiky Rick Perry dokonce srovnal export amerického plynu s osvobozením Evropy Američany ve druhé světové válce.

Na navyšování dovozu amerického zemního plynu do EU se shodli šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v červenci 2018. Americká administrativa také hrozí sankcemi firmám, které budou spolupracovat na výstavbě plynovodu z Ruska do Německa Nord Stream 2.

Má EU nakupovat více zemního plynu ze Spojených států?

Takové jednání odsoudil mimo jiné český prezident Miloš Zeman. Plynovod měl být dokončen v tomto roce. Termín se zřejmě posune.

EBF24

Za posledních devět měsíců Spojené státy dovezly do Evropy 10,4 miliardy krychlových metrů zkapalněného plynu, roční spotřeba EU je asi 400 miliard kubíků, uvedl rakouský Der Standard. Zvýšení amerického dovozu bude znamenat stále jen malý podíl ve spotřebě plynu v Evropě. Rusko v roce 2018 vyvezlo do Evropy 200 miliard metrů krychlových plynu.

Dále čtěte:

Nord Stream 2 bude do konce roku hotov, zní z OMV. Americké výhrůžky sankcemi ho nezastaví

Trumpův zemní plyn rozděluje Evropu. Poláci a Ukrajinci po něm touží, Němci ho nepotřebují

Náměstek na MPO Neděla: Nord Stream 2 může pomoci naplnit českou plynárenskou síť

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).