Menu Zavřít

Místo oběžné dráhy krach. Vesmírný průmysl není jen SpaceX, řada dalších firem je na hraně bankrotu a letošní rok možná nepřežije

30. 1. 2024
Doba čtení: 4 minuty
Autor: Astra
  • Vedle perspektivních soukromých firem ve vesmírném odvětví působí několik dalších společností, které se potýkají se závažným nedostatkem peněz
  • Velmi špatně jsou na tom třeba americké firmy Momentus, Astra, Sidus Space a Satellogic, jimž dokonce hrozí bankrot
  • Odborníci ale upozorňují, že i přes tyto problémy si vesmírný sektor jako takový stále vede poměrně dobře

Soukromé vesmírné společnosti podle mnohých expertů zásadně přispěly k rozvoji celého kosmického průmyslu. Působivé úspěchy velikánů, jako je SpaceX, dokazují, že sázka americké NASA na privatizaci tohoto sektoru se jednoznačně vyplatila. Počet firem podnikajících ve vesmíru navíc každým rokem roste a spolupracovat s nimi začíná stále více vesmírných agentur po celém světě.

Pokud se ovšem člověk zaměří na ekonomické výsledky jednotlivých kosmických firem, je situace o poznání horší. Během několika posledních let vstoupilo na burzu asi tucet vesmírných společností, přičemž akcie většiny z nich si nevedly nijak zvlášť dobře. Firmy sice očekávají, že se to v příštích letech zlepší, kýžené ziskovosti ale pravděpodobně hned tak nedosáhnou.

Mezi vesmírnými společnostmi jsou navíc i ty, jimž se v uplynulých letech dařilo ještě hůř. Patří k nim třeba Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona, která v loňském roce zkrachovala. Nejisté vyhlídky do budoucna ale trápí také mnohé další firmy. CNBC nyní přinesla seznam čtyř z nich, jež jsou podle odborníků nejvíce ohroženy různými problémy a mohl by jim hrozit bankrot.

Vesmírné DHL zatím nedoručuje

Americká společnost Momentus založená v roce 2017 se chtěla stát jakýmsi vesmírným DHL. Za tímto účelem firma sestrojila vlastní kosmickou loď s názvem Vigorode, které měla rozvážet menší satelity mnoha různých zákazníků.

Tankování na oběžné dráze? Americká firma chce ve vesmíru vybudovat čerpací stanice, má to prodloužit životnost satelitů
Přečtěte si také:

Tankování na oběžné dráze? Americká firma chce ve vesmíru vybudovat čerpací stanice, má to prodloužit životnost satelitů

Po prudkém počátečním rozvoji se hodnota společnosti v jednu chvíli vyšplhala na více než miliardu dolarů (téměř 23 miliard korun). Od té doby ale Momentus postihlo mnoho nezdarů, což se výrazně podepsalo na důvěře investorů. Její akcie se v současnosti obchodují za zhruba 80 centů, takže celková hodnota firmy aktuálně dosahuje pouhých sedmi milionů dolarů (asi 160 milionů korun).

Kvůli nepříznivému dění v posledních měsících už Momentus varoval své akcionáře, že mu docházejí peníze, a před pár týdny pak společnost zrušila i plány na svoji další vesmírnou misi. V příštích týdnech tak bude muset najít nového investora nebo kupce, jinak ji pravděpodobně čeká bankrot.

Astru nezachránily ani akvizice

Astra sídlící v kalifornském městě Alameda vznikla v roce 2016. Jejím hlavním cílem bylo vyvinutí vlastních raket malé velikosti, s jejichž pomocí chtěla na oběžnou dráhu dopravovat náklady o váze nižších stovek kilogramů. K první úspěšné misi došlo v předloňském březnu, díky čemuž se hodnota společnosti vyšplhala na více než 2,5 miliardy dolarů (asi 57 miliard korun).

Poslední úspěšný start se ovšem odehrál jen o tři měsíce později, od té doby už se věci příliš nedařily. Astra se sice snažila zaujmout investory akvizicemi některých jiných vesmírných firem, zároveň jí ale kvůli těmto obchodům rychle došly peníze. Hodnota společnosti se tak již několik měsíců pohybuje pod hranicí 50 milionů dolarů (přibližně 1,1 miliardy korun) a její představenstvo už varovalo, že firmě zoufale chybí peníze.

Opakované odložení startů

Floridská firma Sidus Space si klade za cíl vybudovat vlastní satelitní konstelaci, což je skupina mnoha umělých družic, jež pracují jako jeden celek. Celý systém má sloužit jako testovací a datová platforma, kterou budou využívat různí zákazníci.

Evropská kosmická agentura se inspiruje americkou NASA. Nabádá soukromé firmy, aby jí vyrobily novou vesmírnou loď
Přečtěte si také:

Evropská kosmická agentura se inspiruje americkou NASA. Nabádá soukromé firmy, aby jí vyrobily novou vesmírnou loď

Nápad firmy sice zaujal mnohé investory, od svého vstupu na burzu ovšem společnost zaznamenala pouze minimální nárůst příjmů, a naopak zvyšující se roční ztráty. A zatímco podle původních plánů měl první satelit do vesmíru odstartovat už na konci roku 2022, dosud k tomu nedošlo. Jako aktuální termín Sidus Space nově uvádí letošní březen.

Ještě větší problém ale pro firmu představuje akutní nedostatek hotovosti. Od svých akcionářů zatím společnost získala méně než pět milionů dolarů (asi 114 milionů korun) a podle posledních dostupných údajů ze září loňského roku měla Sidus Space v hotovosti k dispozici dokonce méně než dva miliony (zhruba 45 milionů korun).

Další vesmírnou společností v závažných problémech je Satellogic, která se zabývá pořizováním satelitních snímků. Podle údajů z konce loňského června firma pochybovala, zda vůbec dokáže přežít až do letošního září. Na tuto neblahou prognózu zareagovaly i její akcie, takže hodnota Satellogic se aktuálně pohybuje okolo 21 milionů dolarů (asi 481 milionů korun).

KL24

Vesmírný sektor investory stále láká

I přes výše popsané potíže si ale vesmírný sektor jako celek vede dobře a nadále přitahuje značný zájem investorů. Celkově se totiž investice do kosmického podnikání v loňském roce podstatně zvýšily a dosáhly působivé částky 12,5 miliardy dolarů (téměř 287 miliard korun).

Do vesmíru? Jedině v luxusu! Módní ikona Prada navrhne nový měsíční skafandr pro astronauty NASA
Přečtěte si také:

Do vesmíru? Jedině v luxusu! Módní ikona Prada navrhne nový měsíční skafandr pro astronauty NASA

Jinými slovy, ačkoliv mnozí analytici před pár lety předpovídali krach celé plejády vesmírných firem a ačkoliv několik z nich aktuálně vážnými finančními problémy skutečně trpí, situace na trhu je zatím mnohem optimističtější. Hodnota akcií některých společností se sice oproti předchozím rokům snížila, většině z nich ale bankrot rozhodně nehrozí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).